Iohannis susține statul de drept, dar nu știe ce este

Iohannis susține statul de drept, dar nu știe ce este

Marea problemă a lui Klaus Iohannis, în confruntarea cu Victor Ponta de la Realitatea TV, nu a fost faptul că actualul premier l-a dominat în duelul verbal, din cauza tupeului. Mă așteptam ca Iohannis să dovedească profunzime, chiar dacă anticipam că îi va fi greu să răzbată dincolo de turuiala, de multe ori superficială, a premierului. Era evident că, nefiind un tip expansiv, va avea mari dificultăți să-i țină piept lui Ponta

. Nu asta am urmărit în confruntarea televizată. M-a interesat să vad cât de bine stăpânește Klaus Iohannis atribuțiile funcției de președinte. Ori aici a fost marea problemă a candidatului ACL: a fost ezitant, superficial, nepregătit pe teme referitoare la funcționarea statului, Constituție, legislație. Acest lucru a ieșit la iveală în momentul în care a fost abordată problema luptei anticorupție. Proiectele lui Iohannis sunt mărețe, dar mult prea generale. Vrea să susțină instituțiile anticorupție, să modifice legislația, dar nu ne-a spus ce va face concret. Când a încercat să fie mai aplicat a încurcat articolele din Constituție, lucru greu de digerat, pentru că vorbim de fișa postului președintelui. N-a știut, de pildă, că nu în Legea fundamentală se prevede introducerea votului electronic, ci într-o lege specială. N-a știut exact când e nevoie și când nu de votul Parlamentului, pentru a ancheta un senator, deputat, ministru, fost ministru etc.

Când a fost întrebat despre penalii din PNL i-a atacat pe penalii din PSD și a evitat să precizeze de ce nu i-a tras pe linie moartă pe liberalii care au probleme cu legea. Nu în ultimul rând, a dat un răspuns dezamăgitor despre suspendarea președintelui din 2012. ” Chestiunea a fost analizată de Curtea Constituţională a României (...), care a constatat că procedurile au fost legale”.