Editura Evenimentul si Capital

Klaus Iohannis: Spațiul Schengen trebuie menținut. Donald Tusk: Mecanismul de salvgardare nu se aplică celor care lucrează acum în Marea Britanie

Autor: | | 9 Comentarii | 959 Vizualizari

Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, azi, la Palatul Cotroceni, cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, cu care a discutat despre referendumul din Marea Britanie privind apartenența la UE, așa numitul, Brexit și despre criza migrației. Tusk a spus că beneficiile sociale la care au dreptul cetățenii UE care muncesc acum în Marea Britanie nu vor fi afectate. Joi se va desfășura la Bruxelles un summit al CE la care vor fi abordate aceste subiecte. Vă prezentăm cele mai importante declarații făcute de cei doi oficiali:

Klaus Iohannis: 

 • În cadrul întâlnirii de astăzi am discutat două subiecte de mare importanţă care se află pe agenda viitoarei reuniuni a Consiliului European din 18 şi 19 februarie, la sfârşitul acestei săptămâni, şi anume, renegocierea relaţiei dintre Marea Britanie şi Uniunea Europeană şi, evident, am discutat şi pe fenomenul de migraţie. 
 • Am dezbătut, în primul rând, propunerile făcute de Preşedintele Tusk, în 2 februarie, cu privire la renegocierea relaţiei Marii Britanii cu Uniunea Europeană. Aceste propuneri au fost negociate intens în ultimele zile la Bruxelles, de către toate statele membre ale Uniunii, precum și în diferite formate, în special bilaterale. 
 • România, după cum știți, s-a angajat de la început cu bună credință în aceste negocieri. Am exprimat constant o deschidere pentru identificarea de soluții pertinente, pentru că noi considerăm că este foarte important ca Marea Britanie să rămână în interiorul Uniunii Europene.
 • Uniunea Europeană are nevoie de Marea Britanie şi Marea Britanie are nevoie de Uniunea Europeană, aceasta este poziţia noastră pe care am exprimat-o cu toate ocaziile.
 • De o manieră generală, obiectivele de reformă a Uniunii Europene conţinute în pachetul propus de Președintele Tusk sunt convergente cu viziunea și interesele României.
 • Considerăm, însă, important ca soluţiile care urmează să fie agreate să se bazeze pe valori fundamentale și pe principiile europene. Acest lucru este în interesul proiectului european în ansamblul său. 
 • Vom susţine în continuare importanţa respectării principiilor fundamentale privind libera circulaţie a lucrătorilor şi nediscriminarea acestora. Nu trebuie să fie puse în discuție drepturile cetățenilor români care lucrează în Marea Britanie sau în alte state membre în ceea privește accesul la prestațiile sociale. 
 • Pachetul propune crearea unui mecanism de salvgardare care ar permite limitarea pentru scurt timp a accesului la anumite tipuri de prestații sociale, specifice Marii Britanii, pentru lucrătorii - cetățeni ai Uniunii care doresc să intre acolo pe piața muncii. 
 • Am subliniat că pentru România este important, în primul rând, ca mecanismul de salvgardare să fie nediscriminatoriu, să aibă un caracter excepțional și cât mai limitat în timp. Aplicarea acestuia trebuie să se facă pe baza unor justificări pertinente.
 • Cea de a doua propunere se referă la posibilitatea, oferită statelor membre, de indexare a alocațiilor pentru copii, în situația în care copiii nu se află cu părinții în statul în care aceștia lucrează.
 • Vom urmări să eliminăm orice risc de discriminare pentru cetăţenii români. De asemenea, vom urmări ca posibila indexare să nu se poată extinde către alte prestații sociale.
 • Am arătat că este important ca aplicarea celor două mecanisme să nu se facă retroactiv, astfel încât să nu fie afectaţi cetăţenii care lucrează deja pe piaţa muncii din respectivul stat membru gazdă. Astfel, aceste mecanisme ar urma să se aplice numai celor nou intraţi pe piaţa muncii, după intrarea în vigoare a acestor măsuri.  

Migrația, o provocare majoră  

 • Am avut, de asemenea, şi un schimb de opinii pe marginea situaţiei generate de fluxurile migratorii din Uniunea Europeană. Aceasta continuă să fie o provocare majoră pentru Uniune şi, cel mai probabil, va continua să fie pentru mult timp de acum înainte. 
 • De asemenea, am subliniat că o politică eficientă de returnare a persoanelor care nu sunt îndreptăţite să beneficieze de azil trebuie să reprezinte o componentă esențială a procesului de gestionare a fenomenului migratoriu. 
 • Am exprimat speranţa că statele membre vor depune toate eforturile necesare pentru păstrarea Spaţiului Schengen, una dintre cele mai importante realizări ale integrării europene.
 • În ciuda contextului actual, care a determinat anumite state membre să reintroducă controalele la graniţele interne Schengen, sperăm că acestea vor fi temporare şi excepţionale, astfel încât să nu fie afectată libertatea de mişcare în interiorul Uniunii Europene. 

 

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Politica

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate