Editura Evenimentul si Capital

AVERTISMENT LA BILANȚUL DNA. Guvernul Ponta a fost CRITICAT de președintele Iohannis: FISCUL nu execută averile corupţilor. Ce răspunde Ponta

Victor Ponta şi Klaus Iohannis
Autor: | | 113 Comentarii | 9867 Vizualizari

La şedinţa de bilanţ a DNA pentru 2014, la care a participat şi premierul Victor Ponta, preşedintele Klaus Iohannis a tras un semnal de alarmă asuupra faptului că ANAF a recuperat doar 10% din prejudiciile aduse statului de persoane condamnate în 2014 în dosare de corupţie. Şeful statului a solicitat factorilor de decizie să ia în serios această problemă şi a subliniat că recuperarea prejudiciilor este obligatorie, nu opţională pentru autorităţile statului, iar situaţia fiind "pur şi simplu inacceptabilă". Şeful Executivului a declarat, după şedinţa de bilanţ a DNA, "la insolvenţă avem 10 miliarde de euro de recuperat şi nu avem hotărârile judecătoreşti definitive şi irevocabile".

"Trebuie să îmbunătăţim legislaţia şi să avem hotărâri mai rapide care să poată fi puse în executare. Aici nu e vorba doar de recuperarea prejudiciilor că acestea să fac în dosare penale după ce se dau hotărâri definitive şi irevocabile. Se întâmplă şi în alte cauze. La insolvenţă avem 10 miliarde de euro de recuperat şi nu avem hotărârile judecătoreşti definitive şi irevocabile", a explicat Ponta.

De altfel Victor Ponta a atras atenţia, nu Fiscului, ci procurorilor DNA, în cadrul şedinţei de bilanţ, că se impune o implicare mai mare în anchetarea evaziunii fiscale, reclamând faptul Bugetul de stat are de recuperat zece miliarde de euro de la firmele în insolvență. El a cerut sprijinul procurorilor anticorupţie deoarece, "de multe ori, se întâmplă, ca din insolvență se trece în evaziune fiscală și, uneori, acest lucru se face și cu spriijinul magistraților". Pe de altă parte, premierul a felicitat DNA pentru că au anchetat magistraţii corupţi.

"Bugetul de stat are de recuperat de la firmele din insolvenţă nu 300 de milioane de euro, ci 10 miliarde de euro. 10 miliarde de euro, care ar acoperi toate salariile, nu doar ale medicilor şi ale procurorilor, şi ale poliţiştilor (..) De multe ori se întâmplă ilegalităţi atunci când din insolvenţă, o procedură legală şi întâlnită în toate statele civilizate, se trece de fapt în evaziune fiscală", a spus Ponta.

Președintele s-a declarat nemulțumit de faptul că Ministerul de Finanțe a recuperat doar 10% din prejudiciile aduse statului de persoane condamnate în 2014 în dosare de corupţie.

"Vreau să subliniez foarte clar că recuperarea prejudiciului este, asemenea executării pedepsei, obligatorie, nu opţională pentru autorităţile statului. Recuperarea prejudiciilor reflectă eficienţa luptei anticorupţie şi descurajează fenomenul. Situaţia din prezent, în care gradul de recuperare şi executare a prejudiciilor de Ministerul Finanţelor este în cuantum de aproximativ 10%, este pur şi simplu inacceptabilă. De aceea, trag un semnal de alarmă şi solicit factorilor decizionali să ia în serios această problemă, care devine una de importanţă deosebită", a spus Klaus Iohannis, la şedinţa de bilanţ a DNA pentru 2014.

"În același timp, cred că o analiză serioasă ar putea conduce la sporirea resurselor pentru DNA, fie că vorbim de spații de lucru, resurse umane sau buget. Cred că putem împreună să construim o societate în care tentaţia corupţiei scade nu doar de frica pedepsei, ci în urma asumării de către noi toţi, şi în special de clasa politică, a unor principii şi valori care ţin de corectitudine, integritate şi responsabilitate", a mai spus Klaus Iohannis. Citeşte mai multe aici

Anterior, după ce a felicitat DNA pentru anchetarea magistraților corupți, Victor Ponta a afirmat: "Vă cer sprijinul pentru a lucra la o clarificare a legislației, departajarea foarte clară între legalitate și oportunitate. Există multe blocaje provocate de această confuzie. Lucrând împreună putem să găsim acea legislație prin car fiecare demnitar dacă încalcă legea este sancționat, dacă ia o decizie de oportunitate este sancționat de alegători".

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate