Ioan Rus: Privatizarea CFR Marfă e ca la domnişoare; nu e când şi-a propus să se mărite, ci când vrea unul să o ia

Ioan Rus: Privatizarea CFR Marfă e ca la domnişoare; nu e când şi-a propus să se mărite, ci când vrea unul să o ia

Ministrul Transporturilor, Ioan Rus, a declarat, vineri, că CFR Marfă a devenit profitabilă, iar elementul important în procesul de privatizare a companiei nu este rapiditatea cu care este vândută, ci preţul pe care statul l-ar putea obţine.

"CFR Marfă este în acest moment în situaţia de a angaja un consultant juridic, după aia urmează consultantul de tranzacţie şi procesul în sine. CFR Marfă este în acest moment o companie adusă pe profit; nu mai este o companie pe pierdere, ca şi CFR Călători, ca şi CFR Infrastructură. Toate trei sunt în acest moment pe profit. Îi vom reduce şi mai mult costurile şi vom creşte veniturile, astfel încât, până la momentul privatizării, să aibă preţ la vânzare. Nu este importantă viteza cu care vindem ceva ce ne aparţine, ci preţul la care vindem. E ca şi la domnişoare: nu e când şi-a propus să se mărite, ci când vrea unul să o ia de soţie", a explicat Ioan Rus, după negocierile avute cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), la Ministerul de Finanţe.

Ministrul Transporturilor a declarat că CFR Marfă trebuie privatizată, deoarece a beneficiat de ajutor de stat.

Cu privire la alte companii aflate în subordinea Ministerului Transporturilor, Ioan Rus a precizat că se discută fie despre privatizări, fie despre listări la bursă a unor părţi din pachetele de acţiuni pe care statul le deţine, cum ar fi Portul Constanţa sau Compania Naţională de Aeroporturi Bucureşti (CNAB).

Ne puteți urmări și pe Google News

Legat de Master Planul General de Transport, ministrul Rus a spus că forma finală a acestuia va fi discutată săptămâna viitoare în şedinţele Comisiilor pentru transporturi din Camera Deputaţilor şi din Senat, iar reprezentanţii FMI s-au arătat mulţumiţi de faptul că România are un astfel de document strategic la care să se raporteze.

Ioan Rus a declarat, totodată, că discuţiile cu misiunea FMI şi Comisiei Europene, sosită la Bucureşti pentru a treia revizuire a Acordului Stand-by cu România, ministrul Transporturilor a apreciat că acestea vor dura foarte mult, însă din punct de vedere al domeniului pe care el îl gestionează "lucrurile sunt în regulă, atât cu Fondul Monetar, cât şi cu Comisia Europeană".

"Discuţiile continuă. Vor dura încă foarte mult, fiindcă sunt extrem de multe probleme pe care fiecare minister le negociază, atât cu Fondul, cât şi cu Comisia. În ceea ce priveşte Transporturile, am avut probleme legate de implementarea lui 109 (Ordonanţa de Urgenţă nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice - n. r. ), deci a managementului corporativ, unde ne încadrăm în toate ţintele, deci se va putea semna fără probleme acordul. Probleme legate de arierate la marile companii, la fel ne-am încadrat şi ne încadrăm în ţintele pe care ei ni le propun pentru 2015, deci vom putea merge mai departe ... chestiuni legate de privatizare la unele dintre companii, la mine la minister, dar sunt şi alte ministere care au acelaşi tip de probleme. Nu e vorba de principiu, ci de grafic, că până în data de ... faci asta... Din punctul de vedere al ministerului pe care îl conduc, lucrurile sunt în regulă, atât cu Fondul Monetar, cât şi cu Comisia Europeană", a concluzionat Ioan Rus.