Editura Evenimentul si Capital

Investițiile sunt mai mari sub Cioloș decât pe vremea lui Ponta

Investitii
Autor: | | 5 Comentarii | 1270 Vizualizari

În primele două luni din 2016, bugetul general consolidate a înregistrat un excedent de 0,8 miliarde de lei, respectiv 0,10% din PIB, față de 2,3 miliarde lei, respectiv 0,33% din PIB, în aceeaşi perioadă a anului 2015. Au crescut încasările dim impozit pe profit, CAS, TVA, dar au crescut și cheltuielile cu investițiile. În primele două luni, cheltuielile cu investițiile s-au situat la 2,7 miliarde de lei, față de 2 miliarde, în aceeași perioadă de anul trecut.

Astfel, potrivit unui comunicat al Finanțelor, veniturile bugetului general consolidat, în valoare de 35,4 miliarde de lei, reprezentând  4,7% din PIB, au fost cu 4,6% mai mari în termeni nominali faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.           S-au înregistrat creșteri faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent la încasările din: impozitul pe profit (+39,3%), taxa pe utilizarea bunurilor (20,3%), accize (5,9%), contribuții de asigurări sociale (+9,5%) și TVA (+4%), au comunicat Finanțele. În ceea ce privește încasările din TVA, acestea s-au situate la 10,4 miliarde de lei, cu 4% mai mari decât încasările aferente aceleiași perioade anului 2015, „în condițiile în care începând cu luna februarie 2016 se reflectă pe lângă măsura de reducere a cotei de TVA la 9% pentru alimente și servicii de restaurant (O.U.G. nr. 6/2015) aplicabile începând cu 1 iunie 2015 și măsura de  reducere a cotei de TVA standard de la 24% la 20%.”, reamintesc Finanțele. Încasările din contribuții  de asigurări sociale la bugetul de asigurări sociale  au fost mai mari cu 7% față de aceeași perioadă a anului trecut, în condițiile în care încasările la acest buget sunt influențate negativ de creșterea volumului vărsămintelor la Pilonul II de pensii, datorită creșterii cotei de contribuții de la 5% în anul 2015, la 5,1% în anul 2016. Veniturile nefiscale înregistrate de administrațiile locale au înregistrat față de anul precedent, în aceeași perioadă, o creștere cu 15,2%, impozite şi taxe pe proprietate cu  2,1%, taxa pe utilizarea bunurilor cu 4%.

Cheltuieli în creștere cu 9,9%

Cheltuielile bugetului general consolidat, în sumă de 34,6 miliarde de lei, au crescut în termeni nominali cu 9,9% față de aceeași perioadă din anul precedent și cu 0,2 puncte procentuale ca pondere în PIB.

Astfel, cheltuielile de personal au crescut cu 21,8% față de aceeași perioadă a anului precedent fiind determinate în principal de majorările salariale acordate în a doua parte a anului 2015, respectiv 12% pentru personalul din instituțiile publice locale, 25% pentru personalul din sistemul public sanitar și a personalului din sistemul public de asistență socială, 15% pentru personalul din învățământ, 10% pentru personalul din sistemul bugetar exclusiv sănătate, învățământ și asistență socială, precum și majorarea salariului minim brut pe țară cu 75 de lei începând cu 1 iulie 2015. Cheltuielile cu bunuri şi servicii s-au redus cu 3,7% față de aceeași perioadă a anului precedent, iar cele cu asistența socială au crescut față de aceeași perioada a anului precedent cu 6,9% datorită, în principal, majorării cu  5% a punctului de pensie începând cu 1 ianuarie 2016 și a dublării alocației de stat pentru copii începând cu 1 iunie 2015.

Cheltuielile pentru investiții, care includ cheltuielile de capital, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 2,7 miliarde lei, respectiv 0,4% din PIB, față de 2,0 miliarde lei în aceeaşi  perioadă a anului precedent.

Pagina 1 din 1Alte articole din categoria: Economie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate