Investigație explozivă: ofițerii GRU care au coordonat lovitura de stat și asasinatul premierului din Muntenegru au acționat în Republica Moldova | PULSUL PLANETEI

Investigație explozivă: ofițerii GRU care au coordonat lovitura de stat și asasinatul premierului din Muntenegru au acționat în Republica Moldova | PULSUL PLANETEI

Federația Rusă a încercat o lovitură importantă în toamna anului 2016, în Muntenegru, cu obiectivul de a răsturna Guvernul de la Podgorica, planificând, inclusiv, asasinarea premierului Milo Djukanovic.

 Printre diversioniști sunt cetăţenii Federaţiei Ruse Eduard Șirokov şi Vladimir Popov, daţi la finele anului trecut în căutare internaţională de către autorităţile din Muntenegru. Potrivit autorităților muntenegrene, Șirokov şi Popov au făcut parte din celula GRU (Serviciului de Informaţii Militare al Federației Ruse) de la Belgrad, Serbia, care a pregătit complotul, antrenând în acest scop gruparea extremistă „Lupii sârbi”, condusă de naţionalistul Aleksandar Sindjelic. Procuratura din Muntenegru a demonstrat că Sindjelic îi cunoştea pe ofiţerii ruşi din estul Ucrainei, unde a luptat de partea separatiştilor pro-ruşi.

Tot în aceeași perioadă, a fost identificată o tentativă de asasinat a premierului Sârb Aleksandar Vucic. O mașină cu armament a fost găsită într-o poziție strategică în preajma casei premierului, unde stăteau părinții săi, și într-un loc unde trebuia ca mașina oficială să încetinească. Autoritățile sârbe nu au avut comunicări mai amănunțite despre acest caz care a dus la izolarea și protejarea Premierului. Nu știm deci, dacă e vorba despre aceeași echipă. Însă aceasta a fost extrasă cu scuze de către Șeful Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Nikolai Patrushev, iar Serbia a primit imediat după acest episod, cu titlu gratuit armament rus, urmând doar să-l întrețină și să cumpere muniție. Obiectivul GRU şi al „lupilor sârbi” a fost să nu permită, după alegerile din octombrie 2016, instalare, în Muntenegru a unei guvernări pro-occidentale, care opta pentru aderarea la NATO. În viziunea Kremlinului, acest fapt ar fi dus la slăbirea ofensivei Rusiei în Balcani şi, respectiv, la consolidarea platformelor anti-ruse. Premierul Milo Djukanovici era ținta și obiectivul asasinatului politic, considerat dispărut din panoplia de acțiune a statelor, pare să fi fost reînviată de către Rusia cu această ocazie.

Gruparea GRU are o mare problemă ca urmare a eșecului, dând o lovitură majoră după ce a fost expusă public credibilității Rusiei în regiune, dar și influențelor acesteia. Însă e important de notat că, așa cum unități speciale ruse sunt utilizate în Crimeea, Donbas și Siria, cum pseudo-oficiali de la Tiraspol care au îndeplinit roluri în administrația separatistă – șeful Ministerului Securității Naționale Vadim Șevtsov Antiufeev, vicepreședintele separatist Karaman și mulți alții – s-au regăsit în Crimeea și Donbas, Karaman devenind primul pseudo-ambasador al Tiraspolului la Moscova după transferul său din postura de pseudo-ministru adjunct de Externe al Republicii Populare separatiste Donetsk, tot astfel celulele GRU sunt utilizate în Muntenegru și Serbia după ce au funcționat în Donbas, în Estul Ucrainei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Investigația deschide.md arată că aceiași participanți au fost implicați în diversiuni și acțiuni subversive în Republica Moldova, pentru 27 iunie 2014, când a fost semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Pentru a compromite semnarea Acordului Republica Moldova - UE, Moscova a conceput diverse scenarii: de la instrumentarea unor acţiuni de nesupunere civică, în UTA Găgăuzia, până la coruperea deputaţilor din Parlamentul de la Chișinău, care ar fi urmat să blocheze ratificarea Acordului. Diversionistul Vladimir Popov a făcut naveta Chișinău – Tiraspol – Comrat, intrând în Republica Moldova la 30 mai, ora 12.53, și a plecat de la Chișinău la 5 iunie, ora 12.08, cu o cursă a companiei S7.

Întâmplător sau nu, la 5 iunie - în ultima zi de aflare a lui Popov pe teritoriul Republicii Moldova - la Bălți a avut loc o reuniune secretă a mai multor persoane publice, care se opuneau semnării asocierii Republicii Moldova la UE. La această întâlnire secretă, care a suscitat interesul Serviciului de Informații și Securitate, au participat Mihail Garbuz (liderul partidului „Patrioții Moldovei”), bașcanul de atunci, Mihail Formuzal, episcopul de Bălți și Fălești Marchel, Veaceslav Perju, șeful mai multor organizații moldoveniste. Grupul diversioniștilor a elaborat un plan detaliat de destabilizare a situației, care urma să se materializeze printr-o rebeliune armată contra puterii și să culmineze cu proclamarea unei Federații Moldovenești cu patru subiecți: Chișinău, Bălți, Comrat și Tiraspol. Scenariile însă au eşuat. S-a reuşit dejucarea măsurilor active ale GRU și crearea unor detaşamente paramilitare în sudul republicii, iar vinovații au fost arestați sau dați în urmărire internațională. Astăzi, rolul a fost preluat de președintele pro-rus al Republicii Moldova, Igor Dodon, care torpilează cu bună știință drumul european al Republicii Moldova și încearcă recuperarea relațiilor cu România, UE și NATO.