Editura Evenimentul si Capital

Între noi e totul bine! O comedie poloneză scrisă, parcă, pentru România

Intre noi e totul bine, regia Radu Afrim, sursa foto: TNB
Autor: | | 0 Comentarii | 1294 Vizualizari

Piesa „Între noi e totul bine”, de Dorota Masłowska, va avea premiera oficală duminică 27 septembrie, de la ora 20.00, la Sala Pictura a Naţionalului din Bucureşti.

 Radu Afrim, regizorul piesei ne-a explicat de ce se râde la un text ... plin de tristeţi.

Evenimentul zilei: În prezenarea piesei am văzut că se vorbeşte despre pace şi război, nenorocirile celui de al Doilea Război Mondial şi multe alte chestiuni... negre. Se râde la piesa aceasta?

Radu Afrim - Se râde tot spectacolul de nişte lucruri despre care, sincer, nu ştiu dacă eu aş râde înafara teatrului. Însă autoarea piesei are un umor nebun, scoate comicul din problemele cele mai serioase ale societăţii noastre. Trebuie să vă spun că se vorbeşte despre Polonia contemporană şi cea din amintirea celor ce au trăit al doilea război. Însă, de la un moment dat, ţi se pare că auzi „Romania” în loc de Polonia. Pare scris pentru noi. Cred că de aia e cumplit de comic. Sigur, umor negru. Apoi, către final cred că ţi-e pur şi simplu imposibil să mai râzi. Se lasă cu fiori pe şira spinării.

- Am văzut, de asemenea, câteva fotografii în care apar personajele din această piesă. Acotiri au suferit nişte transformări uluitoare...

- Am lucrat câteva luni la spectacol, actorii joacă mai multe roluri, pe unii nu i-aţi mai văzut niciodata aşa, deşi joacă mult. Marius Manole are un rol irezistibil de bătrânică şi unul de actor isteric de film, Dorina Chiriac e o fetiţă rătăcită printre generaţii reale şi virtuale, dar mai e şi un regizor care nu poate să scrie scenariul la filmul „Calul care mergea călare”, film care, deşi nu a fost făcut, a luat toate premiile prin festivaluri. O să vedeţi o zi de filmare cumplit de haioasă, cu echipă abulică, Istvan Teglas joacă vreo cinci roluri, printre care pe Marlene Dietrich, pe Klaus Nomi, îl joacă şi pe Istvang dar şi pe Monika, actriţa care doarme pe o sofa din fotoshop, Cezar Antal e unchiul Maurycy, o relicvă a câtorva războaie, dar şi un gay simpatic, care se învârte prin platourile de filmare, Liliana Ghiţă, o incredibil de bună în rolul Halinei, mama fetiţei metaliste, iar Natalia Călin e vecina lor supraponderală, care încearcă să-şi găsească cu greu locul într-o societate sufocată de standarde de frumuseţe, o societate în care, dacă ai depăşit numărul de kilograme admise ar fi mai bine să nu te expui cu gîndurile tale cu tot.  Florentina Tilea e o ziaristă îndrăgostită de starul filmului care nu s-a făcut niciodată. 

- E, totuşi, o comedie...

  - E primul meu spectacol de la TNB, în care mi-am propus, printre alte lucruri, poate mult mai importante, să fac lumea să râdă. Am lucrat la el câteva luni, noi ca echipă aveam nevoie să ne simţim bine împreună, lucru care s-a şi întâmplat,  aşa că între noi, deocamdată, e totul bine.

- Concluzii...

- Nu sunt un fan al teatrului politic, am făcut mereu teatru social fără să mă înscriu în vreun partid al regizorilor cu dureri pe partea stângă sau junghiuri de dreapta . „Între noi e totul bine” e o piesă profund umană, sunt acolo gândurile amestecate ale unei fetiţe în faţa unei integrame „gata rezolvată” pe teme politice. O integramă dintr-o revistă găsită la tomberonul istoriei. Acolo mai poţi găsi durere în borcanele de chefir, râsete la vrac, emoţie bio la pet de 2 litri. Şi nişte avioane de hârtie rămase din al Doilea Război Mondial.

 

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Cultură

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate