Editura Evenimentul si Capital

INTERVIU EVZ. Teodor Meleșcanu: „Vreau să fiu un președinte-dirijor”

Teodor Meleșcanu candidează pentru un mandat de cinci ani, dar se gândește să stea la Cotroceni doar doi, dacă Parlamentul va adopta reformele constituționale
Autor: | | 109 Comentarii | 1358 Vizualizari

Candidat independent la Președinția României, fostul director al SIE spune că nu are polițe de plătit, nu are bătălii cu nimeni și nu intenționează să joace un rol activ în crearea de noi majorități parlamentare, sau să spună cine are dreptate și cine nu.

Teodor Meleșcanu s-a întors în politică. În ultimii ani a condus SIE, iar legea nu i-a permis să se implice. Recunoaște că i-a lipsit această activitate și că postura de candidat la Președinție îi oferă o tribună potrivită. În această calitate, a acordat „Evenimentului zilei” un interviu în exclusivitate.

Evenimentul zilei: Domnule Teodor Meleșcanu, de ce ar trebui să vă voteze românii în alegerile prezidențiale? Teodor Meleșcanu: Pentru că românii au nevoie de un președinte competent, cu experiență și echilibrat, de un președinte care să reușească să armonizeze interesele românilor și să le prezinte un proiect comun, pe care să-l urmeze cu toții indiferent de diferențele ideologice.

Punctual, care sunt obiectivele dvs.? În primul rând, restartarea sistemului politic din România, pentru că, până la urmă, sistemul politic este cel care influențează și economia și viața socială. Vreau o adaptare a Constituției la perioada prin care trece România astăzi, ceea ce înseamnă reducerea numărului de parlamentari la 324, alegerea președintelui pentru un mandat de 4 ani, simultan cu alegerile parlamentare, parlament bicameral, dacă așa se va hotărî în parlament. Chiar dacă vom avea un parlament bicameral, ideea mea este să avem o singură cameră legislativă, Camera Deputaților, în timp ce Senatul, mai restrâns ca număr, să reprezinte principalele regiuni din România și să aibă și un rol ponderator pentru anumite legi. Cu trei pătrimi din voturi să poată cere rediscutarea lor. Alte puncte esențiale din programul meu îl reprezintă politica externă, Justiția și problemele de securitate, apărare care intră în competențele președintelui.

Ați spus că vă gândiți să ocupați funcția de președinte doar până în 2016, dacă aceste reforme constituționale pe care le propuneți vor fi realizate... E firesc. E logic. Dacă aceste reforme constituționale esențiale vor fi adoptate de Parlament și vor intra în vigoare, e normal, dacă mandatul președintelui va avea aceeași durată cu cel al Parlamentului, primul moment în care alegerile pot fi cuplate este 2016.

Dacă reformele nu vor fi adoptate, vă continuați mandatul de președinte? Eu candidez pentru un mandat de 5 ani. Doresc ca, în primii doi ani, să realizez lucrurile esențiale pe care le propun. Dacă nu voi reuși, am toată responsabilitatea și nu am de gând să provoc crize politice prin demisie sau alte gesturi spectaculoase.

Reforma administrativă este un obiectiv pentru acești doi ani, sau pe o perioadă mai lungă de timp? Eu m-am obligat ca, dacă voi ajunge președinte, să prezint, în prima lună, un proiect de reformă administrativă. El trebuie elaborat, nu pe criterii politice, nu într-un context politic tensionat, ci pe baza unor evaluări de specialitate, care să ducă într-adevăr la o mai bună organizare a teritoriului, din perspectiva rolului pe care regiunile îl au în Uniunea Europeană în accesarea fondurilor europene.

Credeți că proiectul unui guvern de uniune națională sau cu largă susținere este realizabil în actualul context? Vor trebui să se așeze la aceeași masă politicieni care sunt în plin război politic... O guvernare consensuală cu sprijin cât mai larg- guvern de uniune națională sau un număr cât mai mare de partide la guvernare-, este absolut necesară. Uitați-vă la faptul că economia merge prost, sau la situația de securitate din zonă, la problemele din Ucraina.

Vi s-a părut că politicienii au fost atenți până acum la interesul național? Situațiile pe care le-ați descris durează de ceva vreme.. Adevărul este că nu, și este foarte greu să vorbești de un guvern consensual, în condițiile în care ai o bătălie aprigă. De la formarea Guvernului Ponta, de după alegeri, am asistat la o bătălie continuă. Oricine are un dram de conștiință, își dă seama că ne aflăm într-o situație în care e absolut nevoie de un astfel de guvern.

Și dacă vor refuza un astfel de guvern? Până acum, nu am avut eșecuri în negocieri. În tot ce am negociat, de la intrarea în NATO și în Uniunea Europeană, până la ce doriți dvs., am găsit întotdeauna soluții. Mai ales că am un mare avantaj: nu am polițe de plătit, nu am bătălii cu nimeni și nici nu intenționez, după ce voi deveni președinte, să joc un rol în crearea de majorități, să spun cine are dreptate- cine nu are dreptate. Eu văd rolul de președinte ca  unul de reprezentant al tuturor românilor. Mai degrabă un președinte- dirijor, care armonizează interesele tuturor, cel mai mare numitor comun al acestor interese.

Veți colabora cu Victor Ponta dacă veți ajunge președinte? Domnul Ponta este prim- ministru în funcție și i se potrivește. El este susținut de o majoritate legitimă, prin vot popular, în Parlamentul României. Președintele trebuie să respecte votul popular pentru Parlament.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Alegeri prezidentiale 2014

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate