Inima lui Chopin, păstrată în CONIAC, va fi analizată după 168 de ani

Inima lui Chopin, păstrată în CONIAC, va fi analizată după 168 de ani

Un grup de medici polonezi speră ca prin studierea inimii pianistului să determine cu precizie cauzele morții acestuia, survenită la vârsta de 39 de ani.

Cauza morţii lui Frédéric Chopin, faimosul compozitor şi pianist de origine poloneză, decedat la doar 39 de ani, a rămas mult timp un mister, însă în prezent un grup de cercetători polonezi crede că inima sa, păstrată timp de 168 de ani într-un flacon închis ermetic, poate oferi indicii în această privinţă, notează AFP citat de Agerpres.

Moartea lui Chopin, care a avut loc în 1849, a fost atribuită tuberculozei, până când, în 2008, experţi medicali polonezi au formulat ipoteza că artistul, cu o sănătate extrem de fragilă, ar fi suferit de fapt de fibroză chistică, o boală genetică rară care afectează în special căile respiratorii.

La persoanele suferinde de această boală se constată îngroşarea secreţiilor şi afectarea funcţiei sistemului bronhopulmonar, a celui digestiv şi a altor organe, ceea ce face ca speranţa de viaţă a bolnavilor să fie în jur de 40 de ani.

Folosind tehnici moderne, cercetătorii polonezi au putut examina inima lui Chopin, păstrată timp de 168 de ani într-un flacon de cristal umplut cu un lichid conservant - posibil coniac - şi amplasată într-unul dintre stâlpii bisericii baroce Sfânta Cruce din Varşovia.

Potrivit dorinţei compozitorului, îngropat în cimitirul parizian Pčre-Lachaise, relicva a fost adusă la Varşovia la scurt timp după moartea acestuia de către sora sa mai mare, Ludwika.

În urma analizei efectuate, „putem spune că este foarte probabil să fi fost tuberculoză”, a declarat profesorul Michal Witt, specialist în genetică moleculară, pentru AFP.

Pentru a pune un diagnostic, echipa de cercetători a folosit fotografii de înaltă rezoluţie ale inimii compozitorului, deoarece autorităţile poloneze au interzis deschiderea flaconului închis ermetic, temându-se de deteriorarea iremediabilă a conţinutului său.

„Leziunile sunt clar vizibile pe pericardul lui Chopin”, a indicat doctorul, descriind membrana exterioară a inimii compozitorului ca afectată de schimbările cauzate de tuberculoză - în acord cu diagnosticul iniţial care indica prezenţa acestei boli.

Cu toate acestea, în absenţa unui test ADN, diagnosticul de fibroză chistică nu poate fi complet exclus, precizează acesta.

Rezultatele cercetării lor vor fi publicate în luna februarie în revista American Journal of Medicine, alături de o fotografie exclusivă a inimii lui Chopin.

Inima lui Chopin a fost examinată ultima dată în 1945, după cel de-Al Doilea Război Mondial. În 2008, din cauza temerilor cu privire la deteriorarea acestei relicve, Ministerul Culturii din Polonia a respins cererea oamenilor de ştiinţă de a efectua teste asupra sa, pentru a identifica posibila prezenţă a genei CFTR, un semn clar al fibrozei chistice.