Editura Evenimentul si Capital

Înfiorător. Dezastru în spitalele din România

Autor: | | 2 Comentarii | 948 Vizualizari

În plin scandal cu dezinfectanții diluați din spitale, Ministerul Sănătății lansează planul prin care are de gând să rezolve problemele sanitare. Aflăm cu stupoare că anul acesta trei spitale au fost închise și în alte patru activitatea a fost suspendată temporar

Ministrul Sănătății, Patriciu Achimaş- Cadariu, susține că a comandat zeci de controale de când s-a instalat în funcție, „inclusiv pe problema dezinfectanților diluați din spitale”. El s-a abținut de la un răspuns tranșant când a fost întrebat cât la sută din ancheta din Gazeta Sporturilor, apărută luni dimineață, este adevărat. Jurnaliștii au acuzat Ministerul Sănătății că ar fi muşamalizat rapoartele făcute de mai multe spitale şi de câteva direcții de sănătate publică județene pe tema produselor neconforme achiziționate de la firma românească Hexi Pharma. Produsele acesteia, scria GSP, nu au concentrația înscrisă pe etichete. „Nu am căderea să spun asta, dar anchetăm”, a răspuns, pentru EVZ, Achimaș-Cadariu. El a recunoscut că este un vid legislativ legat de controlul soluțiilor dezinfectante folosite în spitale.

Se merge pe „încredere”

În același context, ministrul a dezvăluit o informație incredibilă: în România nu există laboratoare de stat acreditate pentru analiza soluțiilor dezinfectante folosite în spitale, ci doar câteva private.

Mai exact, se merge pe „încredere” că specificațiile de pe etichete privind concentrația dezinfectanților sunt reale.

„Nu avem laboratoare acre ditate. Am dispus controale mixte, corp de control, inspecție și DSP, pe de o parte. Institutul de Sănătate Publică se ocupă practic de ele și vor primi acreditare, estimăm, într- un an”, a explicat Achimaş- Cadariu.

Sunt invocate „avize europene”

Potrivit ministrului Sănătății, avizele pentru soluțiile dezinfectante nu se obțin din România! Dar nici așa, controlul nu se face cum trebuie.

„Avizul se obține în diverse instituții europene şi conform unei directive. Asta este ceea ce mi s-a spus, conform unei directive, ele sunt acceptate în România. Avizul este dat de către o autoritate a statului după ce acel produs are un aviz de la un laborator de referință din UE. În acel moment se verifică hârtiile”, a afirmat demnitarul.

Demnitarul consideră că trebuie responsabilizată condu cerea spitalelor cu privire la folosirea acestor dez infectanți.

Semne de întrebare

EVZ a contactat mai multe spitale județene care apar în ancheta GSP. Managerul Spitalului Județean Arad, Mirandolina Prişcă, ne-a declarat: „Nu cumpărăm de la Hexi Pharma, nimeni nu a sesizat existența unor bacterii, nu am avut probleme”. La Spitalul din Târgu Mureş, dr. Ion Claudiu Puiac ne-a declarat: „în cei doi ani de când sunt manager nu am auzit de mușamalizări, dar nici reclamații nu am avut. Contractul cu Hexi Pharma îl avem din decembrie 2015, pentru șase produse”.

Managerul Spitalului de urgență Sibiu, Vasile Spinean, se arată surprins: „Mărturisesc că nu mi-au spus nici medicii, nici asistentele şefe. Ele ar fi trebuit să se sesizeze că sunt probleme cu dezinfectanții, pentru că ele folosesc în mod deosebit dezinfectanții în mediul spitalicesc”. Nici Spitalul de Urgență din Piteşti nu a reclamat vreo problemă. „Noi nu testăm produsele. DSP le verifică anual, dar nu am avut infecții”, ne-a spus Mariana Badiu, director îngrijiri medicale.


„Noi nu testăm produsele. DSP le verifică anual, dar nu am avut infecții”, spune Mariana Badiu, director îngrijiri medicale


Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Sănătate

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate