INDIA a testat cu succes o RACHETĂ balistică intercontinentală. Momentul lansării: în timpul conferinței „ImpredIctibilitatea NUCLEARĂ”

INDIA a testat cu succes o RACHETĂ balistică intercontinentală. Momentul lansării: în timpul conferinței „ImpredIctibilitatea NUCLEARĂ”

India a testat cu succes o rachetă balistică intercontinentală cu rază lungă de acțiune, Agni-V, a anunțat, azi, Ministerul indian al Apărării, într-un mesaj pe Twitter.

Agni-V este cea mai avansată rachetă a Indiei, capabilă să transporte focoase nucleare (ICBM). A fost trasă joi dimineața, pe insula Abdul kalam, în largul coastelor din estul statului Odisha.

Ministerul a spus că este vorba despre un pas important pentru dezvoltarea capacităților de apărare ale țării.

India are, cel mai probabil, 120-130 de focoase nucleare în arsenalul său, conform Federației Oamenilor de Știință Americani, scrie CNN.

Ne puteți urmări și pe Google News

Racheta a fost testată de cinci ori din 2012, cel mai recent test, înainte de cel de azi, a avut loc în decembrie 2016. Lansarea a adus atunci proteste furioase din partea celor mai mari adversari geostrategici ai Indiei: Pakistanul și China.

Relațiile dintre Beijing și New Delhi s-au deteriorat semnificativ în 2017, în urma unei dispute la graniță, în regiunea himalayană Doklam.

Lansarea rachetei are loc în timpul unei conferințe internaționale geopolitice importante în India, Raisina Dialogue 2018. Testul a avut loc în timpul  unui panel intitulat „Impredictibilitatea nucleară: cum manageriem cadrul nuclear global”

Vipin Narang, un profesor de științe politice de la Universitatea MIT din SUA, a declarat că momentul testului este „foarte interesant”.

„Este vorba despre o capacitate cunoscută de mult timp”, a scris el pe Twitter. „Nu este o capacitate nouă, ci un test de dezvoltare, probabil înainte ca India să introducă racheta în arsenalul său operațional”, a spus el pentru CNN.

Narang a adăugat că este posibil ca forțele armate indienei să fi testat „cutia” de unde se lansează racheta, ca și lansarea în sine, performanțele de zbor și acuratețea, fiind vorba de „un test tehnic obișnuit”.