Astăzi, Ministerul Educației Naționale ar trebui să aprobe noile manuale pentru clasele I și a II-a, primele care au și componentă digitală și, ulterior, editurile să înceapă rapid tipărirea lor. Deși cărțile ar trebui să fi e gata până la începerea școlii, editorii de manuale spun că nu pot fi tipărite mai devreme de luna octombrie.
Mult așteptatele manuale care au și componentă digitală (respectiv CD atașat) intră în școli din această toamnă, promit oficialii din Ministerul Educației Naționale (MEN). Deocamdată, au parte de cărți realizate după o nouă programă doar elevii din clasa I și a II-a, iar, de anul viitor, ar trebui să intre la tipar și manualele pentru clasele a III-a și a IV-a. Noile cărți vor fi tipărite în două volume, pentru ca elevii să care un ghiozdan mai ușor, iar dascălii vor putea alege din 5-6 modele de manuale aprobate de Ministerul Educației, toate realizate după aceeași programă.
Proceduri întârziate de procese
Realizarea manualelor pentru clasele mici s-a lovit de multe dispute între editori și Minister. Editorii s-au declarat nemulțumiți de lipsa de coerență și de întârzierile repetate. S-a ajuns chiar la contestații și dispute în instanță pe documentația de procedură de atribuire a manualelor școlare. În cele din urmă, MEN a câștigat iar procedurile merg mai departe.
Claudiu Istrate, director executiv al Uniunii Editorilor din România, este însă de părere că nu poate fi respectat calendarul asumat de Minister, astfel încât elevii nu vor avea manuale noi pe bănci în prima zi de școală. „Mai sunt multe etape de parcurs, cea mai dificilă fiind alegerea de către învățători a modelului de manual. Cei mai mulți sunt în vacanță”, comentează Claudiu Istrate.
20 de ofertanți, cei mai mulți în asociere cu firme de soft
Reprezentantul editorilor este nemulțumit și de lipsa de transparență a celor care fac evaluarea celor aproximativ 20 de modele de manuale care au ajuns la minister.
„Nu știm cine sunt acești experți, cât sunt de pregătiți, dacă sunt atestați, dacă pot evalua și componenta digitală. Știm că sunt aproximativ 20 de echipe de ofertanți, dar majoritatea sunt asocieri între edituri și firme de soft, doar 3-4 sunt în nume propriu”, dezvăluie directorul executiv al editorilor, care este sceptic că mult așteptatele manuale vor fi gata până pe 15 septembrie. „Mă bazez pe faptul că s-a asumat un calendar foarte strâns, în ritm de galop, mai urmează perioadă de selectare, de centralizare a opțiunilor la minister, de încheiere de contracte, dare în execuție și difuzare către școli”, adaugă acesta.
Oferte mult prea ieftine
Un alt punct suspect în alegerea noilor manuale vizează prețurile la care acestea vor fi cumpărate. Asta pentru că la deschiderea ofertelor s-au constatat prețuri sub pragul de 80 la sută față de prețul estimat de autoritatea contractantă. „De exemplu, se estima că cele două volume plus CD-uri vor costa 8 lei. Însă au fost oferte și de 5 lei. La aceste prețuri neobișnuit de mici probabil sunt oferte de foarte proastă calitate”, este de părere directorul executiv al Uniunii Editorilor. Acesta mai spune că în locul acestei proceduri greoaie, la care cu siguranță vor apărea contestații și întârzieri, mai bine ar fi fost lăsate școlile să își aleagă manualele (cum se întâmplă în Spania, spre exemplu), singura condiție impusă fiind respectarea programei școlare. În situația în care apar greșeli, editorii sunt obligați să le corecteze pe cheltuiala lor.
Calendarul promis de Ministerul Educației
28 AUGUST Comunicarea rezultatelor finale în urma procedurii de licitație pentru proiectele de manuale școlare pentru clasele I și a II-a. Aprobarea, prin ordin al ministrului Educației Naționale, a manualelor școlare pentru clasele I și a II-a.
4 – 15 AUGUST Încheierea acordurilor cadru cu câștigătorii licitației de manuale școlare pentru clasele I și a II-a. Derularea procesului de consultare, de către cadrele didactice, a manualelor aprobate și comunicarea către inspectoratele școlare a listei manualelor școlare selectate pentru a fi utilizate în clasele I și a II-a.
18 – 22 AUGUST Centralizarea, de către inspectoratele școlare, a comenzilor și încheierea contractelor de furnizare a manualelor școlare pentru clasele I și a II-a.
22 AUGUST – 10 SEPTEMBRIE Realizarea tirajului de manuale școlare pentru clasele I și a II-a.
11 – 15 SEPTEMBRIE Livrarea tirajului de manuale școlare pentru clasele I și a II-a către inspectoratele școlare și către unitățile de învățământ.