Înalta Curte ar putea tranșa „cazul Iohannis”

Înalta Curte ar putea tranșa „cazul Iohannis”

Magistrații instanței supreme au de ales: resping recursul ANI, judecă procesul de incompatibilitate sau așteaptă decizia judecătorilor constituționali.

Trei judecători de la Instanța Supremă iau în discuție, astăzi, dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis. Magistrații nu se vor pronunța față de probele depuse la dosar și nu vor cita părțile, adică inspectorii Agenției Naționale de Integritate (ANI) și pe Klaus Iohannis. Ei vor stabili doar dacă admit sau nu recursul declarat de ANI.

În acest moment al procedurii, potrivit legii, există trei posibilități:

1. Toți cei trei judecători se pun de acord și stabilesc că recursul inspectorilor ANI este nefondat. În acestă situație, se respinge cererea Agenției, se motivează decizia și procesul se încheie cu victoria lui Iohannis.

2. Dacă cei trei judecători se pun toți de acord și stabilesc că recursul este admisibil, iar dacă problema nu este una controversată și rezolvarea este simplă, magistrații se pot pronunța pe caz, definitiv. Soluția se comunică părților, fără citarea lor.

3. A treia posibilitate prevede ca judecătorii să admită „în principiu” recursul, să fixeze o dată când începe procesul și să citeze cele două părți.

Raportul inspectorilor

Pe 24 aprilie 2013, ANI anunța că primarul Sibiului, Iohannis, s-ar afla în incompatibilitate deoarece a avut calitatea de edil și cea de reprezentant al municipiului în Adunarea Generală a Acţionarilor Apă Canal Sibiu, din 5 august 2010, ceea ce contravine prevederilor legale. În septembrie 2013, Curtea de Apel Alba a anulat raportul prin care ANI l-a declarat pe Iohannis incompatibil. Agenția a contestat decizia la Înalta Curte.

În plus, Curtea Constituțională va dezbate pe 9 decembrie articolul din Lege în baza căruia Iohannis a fost declarat incompatibil. Dacă articolul este declarat neconstituțional, legea trebuie îndreptată și procesul se închide.