În toată țara 100.000 de studenți se „bat” pe 15.000 de locuințe

În toată țara 100.000 de studenți se „bat” pe 15.000 de locuințe

Inainte de începerea școlii, EVZ a cercetat, în marile orașe, valoarea chiriilor. Acestea cresc constant în România de cinci ani, arată cea mai recentă cercetare realizată pe piața imobiliară. Iar în fiecare toamnă înregistrează un nou salt. Orașele unde chiriile s-au scumpit cel mai mult sunt Cluj-Napoca şi Timișoara

Capacitatea de cazare a căminelor de stat pentru studenți, la nivel național, este de 107.682 locuri, dintre care 35.178 în București. Numărul total al studenţilor din toată ţara care au nevoie de cazare este de peste 200.000, conform informaţiilor puse la dispoziţie de Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România. Din datele publicate de imobiliare.ro, numărul locuințelor disponibile în această lună în marile orașe /centre universitare este următorul: București - 10.329; Cluj - 2.720; Constanța- 891;Timișoara - 791 și Iași – 644, un total de 15.375 de locuințe.

La Iași e mai ieftin să stai în centru

În această toamnă, garsonierele în Iași se închiriază cu 260 – 265 de euro în zonele Independenței, Aeroport, Moara de Foc și 112 euro în cartierul Bularga. Cele mai scumpe apartamente cu două camere nu sunt în centrul orașului, ci imediat după zona „zero”, apoi pe Splai Bahlui și Independenței, între 500 și 370 de euro. Se pot închiria însă apartamente la prețuri foarte mici în cartierele Dacia - 133 de euro pe lună, Popas Păcurari și Canta. În cartierele scumpe, apartamentele cu trei camere se închiriază cu o medie de 500 de euro, în timp ce la periferie coboară sub 200 de euro lunar.

Cele mai mici preţuri, la Constanţa

La malul Mării Negre, apartamentele de închiriat înregistrează toamna aceasta unele dintre cele mai mici prețuri din România. Cea mai ieftină garsonieră se poate închiria în zona CET, cu 131 de euro. Prețuri mici la locuințele monocamerale se întâlnesc și la Far sau City Park Mall. Mai mult decât dublu, între 250 și 263 de euro se plătește însă pentru o garsonieră în cartierele bune – Capitol, Delfinariu sau Brătianu. Locuințele cu două camere scumpe se închiriază cu 400 de euro în zone ca Republica, Kamssas sau Anda, cele ieftine în Sat Vacanță, Tomis Nord sau Dacia, care variază între 152 și 211 euro. Doar cu puțin în plus sunt disponibile și apartamente cu trei camere în aceleași zone, dar și pe Faleza Nord, conform celui mai mare portal de imobiliare din România, Imobiliare.ro. Este adevărat că există şi apartamente de lux, care pornesc de la 1.200 euro/lună în zonele adiacente falezei, toate cu vedere la mare.

Cu cât se închiriază locuințe în București

În Capitală, zona cu cele mai mari prețuri pentru închirierea unei garsoniere este Lipscani. În medie, conform agenților imobiliari, suma solicitată este de 450 de euro pe lună. Urmează Splaiul Unirii și Aviației, unde pretențiile scad cu 50 de euro. Cele mai ieftine locuințe cu o cameră sunt în Ferentari, Fundeni și Baicului, unde un studio se închiriază cu 140 de euro. În zone precum Amzei, Primăverii și Herăstrău se găsesc cele mai scumpe apartamente cu două camere, chiriile variind între 650 și 540 de euro. Cei care caută să locuiască ieftin, nu au decât o șansă: cartierul Balta Albă, unde li se cere în jur de 190 de euro lunar. În zona nordică a Capitalei, apartamentele de trei camera se închiriază lunar cu 950 euro, în Piața Victoriei cu 800 euro, iar în Primăverii cu 750 de euro. Preţuri mai mici, la acelaşi număr de camere se găsesc în Piața Reșița, Pache Protopopescu sau Rahova, unde chiria este 264 - 279 de euro lunar.

Piață imobiliară accesibilă la Timișoara

Orașul de pe Bega e singurul muncipiu unde se poate închiria o garsonieră cu mai puțin de 100 de euro, în zona Ghiroda. Alte cartiere accesibile sunt Plopi și Elisabetin. Cele mai scumpe garsoniere se găsesc în zonele Bogdăneștilor - 294 de euro, Bălcescu și Take Ionescu - 220 de euro lunar. Pentru apartamentele cu două camere, cele mai mari prețuri sunt cerute în Piața Victoriei, Piața Unirii și în zona Universității de Medicină, 400 - 470 de euro. Locuințe ieftine nu departe de centru sunt în zonele Brâncoveanu și Iosefin, 159 - 195 de euro/lună. Cele mai scumpe proprietăți cu trei camere pot fi găsite în zonele Piața Victoriei, Take Ionescu și Dorobanți, 480 – 500 de euro/ lună, iar cele mai ieftine, la jumătate de preț, în cartierele de blocuri - Șagului, UMT și Dacia.

Dacă vrei să stai ieftin în Cluj, te muți în Florești

În zona centrală a Clujului, o garsonieră se închiriază ca pe Lipsacanii Bucureştiului. Cele mai accesibile chirii la garsoniere sunt în zonele Dâmbul Rotund, Baciu și Grigorescu: 108 - 149 de euro. Cele mai mici chirii pentru două camere sunt în Aurel Vlaicu și Dâmbul Rotund: 235 de euro. Când vine vorba de închirierea apartamentelor cu trei camere, Clujul depășește Bucureștiul: în zona Horea, proprietarii cer 1.000 de euro lunar. Cea mai ieftină variantă, dacă vrei să te muți în chirie la trei camere în Cluj, e să te muți la Florești, cu 262 de euro pe lună, localitate ce s-a dezvoltat ca un cartier adiacent.

 

Ne puteți urmări și pe Google News
Recomandările noastre