Editura Evenimentul si Capital

Horscopul lui Dom`Profesor. Inelul Ioanei d'Arc

Radu Ștefanescu
Autor: | | 0 Comentarii | 3507 Vizualizari

Pe 24 martie s-au născut : William Morris, Joseph Priestly, Steve McQueen, Dario Fo, Dimitrie Cuclin, Traian Coşovei, Maria-Denis Theodoru.

În calendarul creştin ortodox este Înainteaprăznuirii Bunei Vestiri şi Sf. Zaharia şi Artemon.

În ”Kalendar” este pomenit un obicei vechi - gopodarii se duceau în livadă şi ameninţau pomii cu securea ca livada să înverzescă mai repede şi să prindă rod bogat. Nu se mai ştie cum se numea ritualul, ce zeiţă sau zeul al pământului trebuia respectat. Doar folcloriştii mai pomenesc de acest obicei vechi al pământului, în acest caz Candrea, 1999, pagina 389 pomenit de Antoaneta Olteanu în CPR, 2001, pagina 164.

Dragi lupi, padawani și hobbiți astăzi o să vorbim despre obiectele investite cu puteri, relicvele magice. Vorbitorii de limbă engleză folosesc termenul „artefact„ dar în limba română are alt înțeles. Relicve, odoare - mi se pare mai pe românește. Sigur că, mea culpa, am folosit și folosesc termenul ”artefact”, limba engleză prin informatică și net încercă să devină limba universală. Își mai aduce cineva minte de esperanto, o limbă artificială menită să devină mijloc de comunicare globală? În una dintre nopțile trecute am prins un post în esperanto, la radio, pe unde scurte. Se pare că mersul pe bicicletă și esperanto nu se uită niciodată!

În istorie se pomenește, uneori, de reclicve cu puteri deosebite. Cornul licornei, sângele și ochiul dragonului, Sfântul Graal, Lancea Destinului, sabia Excalibur, Oglinda Neagră, cămașa lui Iisus, talismanul lui Buddha, armura roșie, firul din barba lui Mahomed, inelul de ametist al Papei de la Roma. Sunt multe, foarte multe ”artefacte”, există un tratat, o listă comentată a lor. Volumul are mai mult de o mie de pagini.

Printre relicvele de putere se numără și cele două inele ale Ioanei d'Arc. Folosesc numele românesc din prețuire și admirație, o parte din moștenirea spirituală a Ioanei ni se cuvine și nouă, românilor.

Inele... Suntem în plin roman fantastic. ”Stăpânul Inelelelor” prinde viață. Ioana a avut două inele. Unul dăruit de părinții ei, celălalt de către fratele ei. Daruri făcute cu dragoste și speranță, cu încredere în destinul și misiunea fecioarei din Orleans.

Ioana își privea adesea inelele, spun sursele epocii. Mai ales în clipele de cumpănă, când bătălia era aproape pierdută. Și, ca prin minune, inelele o ajutau, bătălia era câștigată, Franța salvată.

Acest lucru nu a prea ajutat-o pe Ioana la procesului de vrăjitorie, înscenat de englezi. Mari șmecheri au mai fost britanicii! Prima dată când am vizitat ”Britsh Museum” am avut un sentiment de încântare, admirație, amestecate cu dispreț. Britanicii furaseră relicve neprețuite de pretutindeni, din fostele lor colonii. Acum, istoria se pare că le dă dreptate. Dacă le lăsau acolo, in situ, le aruncau acum musulmanii în aer!

Bun, inelele nu au ajutat-o la procesul de vrăjitorie pentru că fuseseră confiscate, erau dovezi ale folosirii de relicve de putere. Și, după cum știm, Ioana a fost arsă pe rug. Nu atât ca vrăjitoare, ci ca simbol al ridicării Franței, a libertății și a independenței ei. Ca să distrugi un popor, să-l subjugi, trebuie să-i arzi simbolurile de liberatate, mândrie națională și independență. Să-i arzi, la propriu, sau la figurat, marii oameni. Cum se petrece și acum în România cu legile strâmbe despre cei care au iubit România, faruri în aceste clipe de mare cumpănă.

Franța nu este România. Mai are, încă, destui francezi naționaliști. Unii au și bani. Așa că cei organizați în ”Puy du Fou” un parc de distracții istoric, unde se învață istoria Franței râzând și distrându-te au cumpărat pe data de 26 februarie la o licitație din Marea Britanie, unul dintre inelele Ioanei d'Arc. Pentru frumoasa sumă de 376.000 €. Eu, personal, am puternice îndoieli privind autenticitatea inelului, ca fiind cel care a fost pe mâna Ioanei. În primul rând nu corespunde cu descrierea făcută de ea însăși, în timpul procesului. Dar, uneori, puterea simbolului, este mai importantă. Și, în aceste momente, Franța are nevoie de așa ceva.

Pe 20 martie, de echinocțiul de primăvară, conform bunei tradiții masonice, în ”Puy du Fou” s-a organizat o mare serbare cu ocazia revenirii inelului Ioanei în Franța. Iată:

Acum nu am nimic cu Brâncuși sau cu cât de cuminte poate să fie cineva. Dar consider că ceea ce se petrece în prezent este o afacere oneroasă. De la mine și prietenii mei nu o să vadă combinatorii niciun ban! O afacere, care nu are nimic de a face cu spiritul național. Nu este un simbol național, este un obiect de artă modernă, de patrimoniu, sigur că da, dar patrimoniul de artă nu înseamnă numai ceea ce este în posesia statului. Este o reminiscență comunistă, în care conta numai ceea ce era al statului.    

De ce nu se face colectă publică ca să se reîntoarcă în țară sabia lui Ștefan cel Mare de la Istanbul, de la turci? Este o relicvă de putere, cu însemnătate românească. Sabia este în depozit la Topkapâ, am văzut-o cu ochii mei, dar nu am avut voie să o ating. Asta se întâmpla prin anii 90' în timpul mandatului lui Emil Constantinescu. Atunci turcii spuneau că este doar o problemă de bani și de comunicare diplomatică. Văd că statul român are bani, multe milioane de eoro, pentru afaceri mai mult decât dubioase cu opere de artă. Dar un simbol național al libertății?

Dragi lupi, padawani și hobbiți nu îmi place lumea în care trăim, nu îmi plac cei care ne conduc, nu îmi plac afacerile oneroase înfășurate în tricolor și afișate ca realizări naționale. Dar o să vină ploaia care să-i ia și să-i ducă, dacă nu cea de astăzi, atunci cea de mâine, pentru că mâine este, în definitiv, o altă zi.

 

BERBEC  Chiar dacă eşti îngrijorat de prezent, azi ai o bună capacitate de a vedea în perspectivă. Trebuie să te ocupi mai mult de problemele administrative, pentru ca să nu degenereze în necazuri. Dacă ai vreo idee, pune-o in aplicare cu energia ta caracteristică. Astăzi trebuie sa dai curs incapăţânării care te caracterizeaza. Incăpăţânare care bine investita se numeste tenacitate şi va aduce in viitor dividente foarte frumoase. Spirituale sau materiale, depinde in ce investesti. In nici un caz sa nu fii zgarcit(ă), patima care te apuca cand nu trebuie.

TAUR   Astăzi trebuie să alegi, să iei o decizie şi nu ai niciun chef! ”Jocul” ți se pare prea complicat. Dacă poţi, amână pe altă dată, după vorba veche: "sau moare măgarul, sau pierde samarul"! Trebuie sa fii foarte atent la cheltuielile facute aiurea si cu gandul in alta parte. Cel mai bine ar fi sa iesi in oras fara bani si carti de credit. Plimba-te, nu cheltui! Ultima parte a segmentului de timp, pe seară, are o componenta neliniştitoare, din cauza influentei Lunii pline. Iti faci griji, de fapt fără motiv, pentru ca intotdeauna te-ai descurcat. Mai ales cand eşti cu spatele la zid!

GEMENI    E necesar să-ți concentrezi atenţia pe obiective care pot să-ţi aducă profituri, sau satisfacţii. Dar, evită ca cei din jurul tău, la serviciu, sau acasă, să te atragă în discuţii inutile. Există o conştiinţă ascunsă a zodiei care te împinge înainte şi te păzeşte de necazuri - care functioneaza bine şi astăzi. Ai nevoie permentă de bani ca sa-ti satisfaci micile si mai marile capricii, dar acest lucru este un motor si o motivatie. Vremea neobişnuit de capricioasă te avantajeaza şi te inspiră să începi noi proiecte, să ai noi idei. Ești intr-o perioada creativa.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Horoscop

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate