Editura Evenimentul si Capital

Horoscopul lui Dom' Profesor. Pisici și polonezi

Radu Ștefănescu
Autor: | | 0 Comentarii | 3508 Vizualizari

S-au născut, pe 31 mai: Walt Whitman, Clint Eastwood, Don Ameche, Brooke Shields, Saint-John Perse, John “Bonzo” Bonham, Nicu Alifantis, Adriana Bittel, Onisifor Ghibu, Răsvan Popescu.

Pe 31 mai sunt, în calendarul creștin ortodox, Sfinții Ermie, Eusebiu și Haralambie.

Prin unele cărţi mai vechi se pomeneşte de o “sărbătoare a boilor” pe 31 mai, când boii erau lăsaţi să se odihnească, cu coronițe de flori pe coarne. Dar de ce oare sunt anual peste cincizeci de sărbători ale lupilor, cu vedeta necontestată Filipul cel Mare, Lupul Şchiop, şi numai două trei sărbători ale animalelor domestice, ale calului, ale boilor - de ce nu este şi o sărbătoare folclorică a… pisicii?

Şi aici vă întreb, dargi lupi, padawani şi hobbiţi, oare, aveau dacii pisici? Când credeţi că a apărut pisica domestică pe teritoriul nostru? Părerea voastră, nu ce luaţi de pe net, că acolo sunt părerile altora ca voi! Nu le luaţi opiniile, aveţi dreptul primordial şi incontestabil să gândiţi, să aveţi idei!

Ştiţi unde să scrieţi, la dom.profesor@gmail.com!

Dar, totuşi, de ce nu este ziua pisicii în “kalendar”. Ca să nu se “uite ca pisica în calendar”?

Simplu, calendarul era întocmit şi folosit când exista o centralizare, o uniune puternică de triburi, un “stat”. Am auzit de mult, copil fiind, discuţii între marii istorici, Daicoviciu, Oţetea, Plopşor, Giurăscu, Ionaşcu şi mulţi alţii. Se pregătea “Istoria României” cea în patru volume, apăruta la Editura Academiei prin anii ‘60 iar tata era unul dintre coordonatorii lucrării. Multe dintre discuţii aveau loc la noi acasă, în bibliotecă, stăteam cu chirie la stat în propria casă, în centru, pe Popa Petre.

Marii istorici ai neamului erau de părere că organizarea pe pământul acesta datează cam de două mii două sute de ani. Pe atunci agricultori erau puţini, vânătorii şi mai ales păstorii constituiau majoritatea, aşa că şi calendarul a ţinut seama, mai întâi, de valorile vânătorilor şi ale păstorilor. Așa că pisica, micuța de ea nefiind folosită la vânătoare, nu a intrat în ”kalendarul lupilor”. Mai cred, este o părere personală, fără suport istoric, că pisicile au fost aduse pe teritoriul Daciei de coloniștii romani, în secolul II. Pisicile domestice, cele pe care le iubim atâta, provin din Egipt. Ele au adus bunăstarea în Egipt, stârpind rozătoarele care consumau rezervele de cereale. De aceea, au fost zeificate. De șase mii de ani pisicile nu și-au schimbat prea mult forma și înfățișarea generală. Bun, că există pui de lele care doresc să obțină cine știe ce animal bizar și scump prin inginerie genetică, este evident. Dar, am avut grijă, cei care știm. Blestem greu, blestem de moarte urâtă, a căzut pe capul celor care doreau să se îmbogățească mutilând niște zeițe cu blăniță. Au renunțat, că nu erau proști, erau doar ticăloși! Dacă aveți o pisică, aveți grijă de ea, mare grijă. Eu nu mai am și sufletul îmi sângerează mereu și nici nu pot să iau o altă pisică. Aș trăda-o pe Gina, cea mai frumosă și înțeleaptă pisică.

Dar nu despre pisici voiam să vă povestesc dragii mei lupi, padawani și hobbiți. Ci despre polonezi. Mândră și puternică nație! A trecut pe la mine, ca un fulger, vechiul meu prieten, George Pihelski, cel puternic ca un urs și bun la suflet ca Maica Tereza. Acum, iată, ce repede trece timpul, treizeci de ani, am avut împreună, aventuri cât pentru zece romane, în Orient, în războaie care nu erau ale noastre.

George se întorcea acasă. A avut o scurtă discuție la Primăria Capitalei. Nu a picat bine, în alegeri. El, împreună cu alți polonezi, oameni care contează în Europa, vor să ridice o statuie Sf. Ioan-Paul al II-lea, în locul unde a vorbit românilor, în Parcul Izvor. Nimic grandios, nimic opulent. O statuie, în mărime naturală, din marmură de Carrara, sau din bronz, ca să nu fie vandalizată, pe iarbă, în mijlocul mulțimii, fără piedestal, sau alte zorzoane. Simplu, așa cum era Karol, spune George.

L-am întrebat ce mai este prin Polonia. Ce să fie, ne pregătim de război, a venit răspunsul, neașteptat. Așa am aflat de programul de înarmare al Poloniei, început de electricianul Wałęsa. La ora actuală Polonia are una, dacă nu cea mai bine dotată armată din Europa. Nu are baze străine pe teritoriu. Armata puternică îi dă nas să aibă o voce puternică în UE sau în orice altă afacere internațională. Cum ați făcut, l-am întrebat, curios, pe George. Simplu, a răspuns, am redus numărul de alcoolici pe metru pătrat, am atras toți banii națiunii, de aici și de oriunde, cu un slogan bine făcut: ”Dacă Karol ar fi fost aici, așa ar fi făcut!” În poloneză sună chiar frumos, poetic. Este un lucru bine știut că cel mai popular om din istorie, în Polonia, este Karol Józef Wojtyła, Sf. Ioan-Paul al II-lea. Orice polonez îl iubește și îl respectă. S-au strâns multe miliarde de dolari sau euroi, titluri de tezaur, împrumut de stat pe 25 de ani etc etc. Pentru armată, pentru arme. ”Instalatorul polonez” are acum cele mai bune tancuri din lume și la capitolul apărare reactivă îi bate și pe ruși.

Până în anul 2020 o să avem cea mai puternică armată din Europa, spune polonezul, cu mândrie. Nu o să ne mai lăsăm încă odată împărțiți, de nimeni. Polonia nu o să mai dispară de pe hartă. Nu o să se mai plimbe rușii cu tancurile prin Varșovia. Avem tancuri mai bune și în curând, o să avem mai multe! Ne-au asasinat președintele, dar mai sunt mulți polonezi. Numai să ne omoare pe toți, așa vor intra din nou în Polonia. Nu mai avem contese Walewska, dar nici nu mai avem nevoie de Napoleoni. Polonia și-a luat soarta în propriile mâini!

Doamne, Dumnezeule când o să aud un român spunând aceleași lucruri, cu ochii strălucind de mândrie, cum o făcea George!

Poate odată și odată, când se va trezi națiunea din coma indusă, să sperăm mereu în vindecare, pentru că mâine este, în difinitiv, o altă zi!

BERBEC Ziua îţi este favorabilă în toate, mai puţin evenimentele neșteptate. Astazi trebuie să te fereşti de incidente sau accidente cauzate de foc sau metal. Evită semnele de pământ și de apă. Uranus din zodie, ba mai este și Luna pe acolo, te scutură în toate direcţiile. De fapt tu ai derapat şi ai luat-o pe arătură, constaţi dimineaţa, unde activezi. Totuşi căldura relaţiilor umane şi spiritul viu şi drept al zodiei te apără să intri pe curs de coliziune cu vreun coleg sau şef. Spune Tatăl Nostru, putea să fie mai rău şi zâmbeşte, zâmbește larg!

TAUR Ceea ce începi, astăzi, poate aduce rezultate bune. Dar, e bine să ceri un sfat competent, mai ales dacă doreşti să cumperi obiecte de folosinţă îndelungată, în special electrocasnice. Te repezi ca la coridă, ceea ce nu este nici profitabil şi nici frumos! Ori, frumosul şi o anumită încetineală majestuoasă te prind bine. Sigur, în lumea asta nebună care nu mai ţine seama de ritmurile naturale, trebuie să te repezi şi tu. Dar, mai rar! La serviciu eşti solicitat suplimentar, este sfârşitul lunii, trebuie ceva terminat, ceva s-a încurcat şi numai tu i-ai ieşit în cale şefului. Însă, ceea ce începi în această zi poate aduce rezultate bune. După cum spuneam, este bine să ceri un sfat competent, mai ales dacă doreşti să cumperi obiecte de folosinţă îndelungată, în special electrocasnice.

GEMENI Evită imprumuturile de bani, nu juca la jocurile de noroc – în această perioadă eşti sănătos, dar nu şi norocos. Poţi face mici schimbări, acasă şi la serviciu, scurte vizite la prieteni. Eşti bănuitor şi susceptibil, uşor de ofensat şi gata de represalii. Eşti nervos şi ai şi de ce. Totuşi, oferă-ţi un moment de relaxare. Gândeşte-te. Chiar merită să-ţi faci nervi pentru toţi idioţii? Sigur că este vorba de bani, că pierzi bani, dar dacă te enervezi nu mai ai idei cum să faci alţii. Evită împrumuturile de bani, nu juca la jocurile de noroc, treci pe strada cealaltă când vezi un cazino sau un birou de pariuri – în această perioadă eşti sănătos, dar nu şi norocos. Fă-ţi o cafea sau un ceai, stai puţin şi reflectează, nu tot ce se întâmplă este sub controlul sau influenţa ta. De fapt, poţi determina foarte puţine lucruri!

RAC Te mobilizezei, cât poți, pentru rezolvarea unor probleme personale. Anvergura situației este foarte mare, te depășește, e clar, mai bine cere acum ajutor, înainte să intri în criză de timp. Nu prea ai simţul măsurii, astăzi şi eşti dispus să faci totul, vorba lui Ceauşescu, ca să-ţi consolidezi o situaţie profesională precară. Nu-ţi face griji, viitorul îţi este favorabil! Ziua este avantajoasă unor proiecte sau afaceri noi, dar numai după un bilanţ adevărat, mai ales în faţa oglinzii. Arăţi bine – o duci bine! Pe plan sentimental eşti foarte confuz în discurs, dai explicaţii neserioase, evident false şi te simţi ridicol. Poţi să eviţi situaţia jenantă, fii direct, dar nu dur, zâmbeşte, dar fii concis şi sincer!

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Horoscop

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate