Editura Evenimentul si Capital

Horoscopul lui Dom' Profesor. Alb, creştin, european!

Radu Ştefănescu
Autor: | | 0 Comentarii | 2913 Vizualizari

Pe 30 iulie s-au născut Emily Bronte, Henry Ford, Arnold Schwarzenegger, Kate Bush, Giorgio Vasari, Peter Balogh, Silvan.

În calendarul creştin ortodox sunt Sfinţii: Sila, Silvan, Crescent, Epenet, Andronic, Iulita şi valentin din Umbria.

Nimic în "kalendar".

O notă specială pentru britanica Kate Bush, care astăzi împlineşte 58 de ani, pe care am întâlnit-o în decembrie 1979, la Londra. O cunoştiinţă de a mea, de acolo, era bun prieten cu tatăl ei, Robert, un medic excelent şi un pianist desăvârşit, iar un alt prieten al meu era prieten cu unul dintre fraţii ei, un frate mai mare. De aici până la a mă întâlni cu ea şi a-i face horoscopul a fost doar un pas. O Leoiacă foarte tânără, superbă şi plină de griji, atunci. Ei, dar povestea o s-o vă spun când o să împlinească şi ea 60 de ani!

"Evenimentul Zilei" din 30 iulie 1942: „O vară liniştită” – aşa a declarat marele amiral Ysoroku Yamamoto în seara zilei de 30 iulie 1942, după înfrângerea de la Midway de la începutul lunii iunie, în care a pierdut patru portavioane, principala forţă de şoc a marinei imperiale. Yamamoto îi ştia bine pe americani, studiase în State şi ştia că nimic nu îi va mai opri din acel punct de inflexiune a istoriei.

Pe astfel de călduri, mai mari încă, beam mult ceai verde, cald şi mâncam mâncăruri sărate şi condimentate din plin, curry, şofran, lemou turush etc. Asta în Asia şi Africa, bineînţeles.

Ascultam muzică cu Homeira şi Oum Kalsoum şi beam apă din Colemanul de zece litri, un amestec savant de apă, lămâie şi încă vreo zece ierburi, secrete orientale. Bunul proprietar al hotelului "Nader" unde locuiam în Teheran, sau "Anbar" din Bagdad, sau "Excelsior" din Dubai, avea grijă ca în fiecare dimineaţă să-mi facă "apa vie a lui Ali". Asta după ce m-am deshidratat de două ori ca un prost şi am ajuns la spital.

Vedeţi, asiaticii şi africanii ştiu să se protejeze de căldură. Trăiesc în căldură majoritatea anului. Haine largi care acoperă tot corpul şi micşorează evaporarea prin transpiraţie excesivă, fără curele, fără nimic care să blocheze circulaţia sângelui, sandale inteligent făcute care apără degetele picioarelor de lovituri sau insecte, capul acoperit, ochelari de soare.

În tot Orientul, de la Beirut la Yokohama, exista un simţământ aparte faţă de europeni. Acum nu mai este atât de evident, poate chiar a dispărut, dar l-am simţit foarte bine acum treizeci de ani. Nu, nu era xenofobie, sau altceva rasial. Faţă de americani, de exemplu, oamenii aceia simţeau altceva.

Era, poate mai este, un simţământ complex. Ca să înţelegeţi mai exact despre ce este vorba, hai să facem o plimbare în cel mai mare bazar din lume, în bazarul din Teheran, din sudul oraşului.

Luăm un taxiu colectiv din Meydan-e-Engelop şi glumind cu şoferul care trece la un deget de alte maşini în mare viteză, ajungem pe strada Manucheri, lângă ambasada Germaniei. La nemţi o să mergem mai târziu, pentru că tot arieni sunt!

Strada Manucheri a fost preferata mea. Acolo erau multe anticariate, vreo două cinematografe şi magazinul de cafea al armeanului Onig Minassian. Să intrăm într-un anticariat. Cărţi din toată lumea. Totuşi, cel mai frumos raft, cel mai arătos şi la vedere este plin de cărţi europene. "De ce?" îl întreb pe proprietar. "Aşa este obiceiul şi tatăl meu făcea la fel!"

Intrăm într-un magazin de electronice. Plin de aparate. Dar vânzătorul mă ia de mână şi mă duce în faţa unui raft: "Lăsţi chinezăriile şi pe japi, aici avem marfă de calitate, produsă în Europa!"

Made in Europa. Şi eu purtam aceiaşi marcă de fabricaţie. Acum treizeci de ani era cea mai bună carte de vizită de la Beirut la Yokohama. Şi ştiu ce spun, pentru că am fost şi în cele două oraşe!

Nu ştiu cum să vă explic. Dar să încerc. Respect, cu siguranţă, bineînţeles! Dar exgerat, amestecat cu ură şi cu mândria proprie, să nu se facă de râs în faţa europeanului! Grijă excesivă faţă de european, să aibă ce este mai bun, să nu fie jignit, să se simtă bine. Dar şi priviri piezişe, pline de invidie şi răutate.  Europeanul era etalonul, imposibil de atins. Ei nu se puteau naşte în Europa, nu putea fi şi primi spiritul european, de vreme ce sunt asiatici sau africani. Gândesc altfel...

S-a întâmplat de mai multe ori să fiu în tovărăşia unor asiatici sau africani care mă întreceau de departe şi ca poziţie socială, nu mai vorbesc de putere şi avere. Şi totuşi, aşteptau din partea mea iniţiativa, hotărârea, chiar dacă eram cel mai tânăr. Eram singurul european, alb, creştin!

Alb, creştin, european! Acest concept a cucerit Lumea. Şi a făcut-a aşa cum este acum, superbă şi jalnică în acelaşi timp. Este normal să vrei să te raportezi la cuceritorii lumii. Sau mai curând era!

Oare cine a avut interesul ca Europa să nu mai fie etalonul mondial? Cine a avut interesul să compromită conceptul: alb, creştin, european? Bune întrebări, dar poate găsiţi răspunsul, sau răspunsurile, tineri lupi, padawani sau hobbiţi, pentru că dacă o să luptaţi, trebuie să ştiţi pentru ce. Iar să ştiţi, că mai tare şi mai ascuţit decât orice sabie laser este... Cuvântul!

Fericit fie cel ce face bine cu cuvântul! Dragi lupi, padawani şi hobbiţi nu mă mai întrebaţi dacă l-am citit pe X sau pe Y! Am citit, studiat sau răsfoit cam cincizeci de mii de cărţi. Când eram tânăr, în formare, citeam concomitent şi zece cărţi. Eu vreau opinia domniilor voastre, nu citate sau trimiteri la cărţi. Oare, gândiţi cu creierul altuia? Să ştiţi că mă supăr! Ceea ce v-am scris până acum sunt opiniile mele, gândurile mele, nu citate. Când sunt o informaţie, dau sursa, autorul şi publicaţia, aşa se face, aşa face un jurnalist, cum am învăţat acum 45 de ani de la „Le Pacha”, le rédacteur en chef,  de la „Le Figaro”. Gândiţi, „open your mind” nu este greu şi nici dureros!

Forţa să fie cu voi! Poate este o poveste, dar încă mai visez colorat, mai visez că zbor şi chiar aş vrea să existe acest corp de elită, Cavalerii Jedi, care să lupte pentru pace, dreptate şi ordinea de drept! Tot timpul... Că mâine este o altă zi, asta este sigur, ştiu că mâine este o altă zi, dar unde ne va duce?

BERBEC   Astăzi te confrunţi cu unele probleme legate de domeniul sentimental. Reflectezi că ai acelaşi tip de situaţii, nimic nou sub soarele cel fierbinte, dar nu mai repeta greşelile trecutului!

Ai multe de terminat, multe de început, multe de făcut, dar unele inexactităţi din trecut te bântuie şi te întrebi de ce ţi se întâmplă tocmai ţie! Lasă totul în trecut, nu-ţi mai bate capul degeaba – rezolvarea pare că nu mai stă în puterea ta. Oricum, pretenţiile celor din familia ta şi din cercul tău de prieteni sunt cam mari.

TAUR    Luna în creştere şi Saturn în regresie fac ca anumite acţiuni să fie perturbate. Evenimentele nu se desfăşoară după cum îţi doreşti iar pentru un procent din zodie lucrurile stau pe loc!

Zi dedicata in special rezolvarii problemelor personale. Dragostea este bine aspectata. Este, de asemenea, ceva legat de cap, poate o durere de cap, la propriu sau la figurat. Prudenta si retinerea trebuie sa te caracterizeze astăzi, mai ales la orele serii, timp in care sunt posibile incidente sau accidente! Speculatiile financiare sunt prost aspectate azi, aşa că nu este o idee prea buna să te duci la şeful tău ca să-i ceri o mărire de salariu!

GEMENI   Viaţa ta e ca Donul liniştit. Sub o aparenţă pacifică se ascund multe tensiuni şi conflicte. Azi trebuie să te păzeşti de gelozii şi invidii de vacanţă, sau de birou. Fii discret şi prudent!

Este în afara regulilor obişnuite soluţia care îţi trebuie. La vremuri de criză trebuie o soluţie de criză! Astăzi trebuie să eviţi orice promisiune sau orice chestiune legată de bani, de proiecte viitoare sau de relaţii şi grupuri sociale. Nu-ţi asuma, mai ales, obligaţii pe termen lung. Amână cu distincţie şi cu imperială bunăvoinţă orice îţi pare legat de domeniul banilor sau al poziţiei profesionale.

RAC   Chiar dacă este foarte cald, ai o zi fastă! Aspectele benefice îţi indică o zi în care ai noroc, optimism şi o dinamică pozitivă, deci poţi să îndrăzneşti să-ţi promovezi cu curaj interesele personale!

Lucrurile sunt aşa cum le-ai văzut de prima dată. Aşa au căzut ele! Deseori invingatorii sunt desemnati dintre cei care par a fi invingatori, din cauza ca anturajul nu prea are timp sa judece pe fiecare in parte. Limitează-te la activităţile obişnuite, de rutină. Evita sa incepi proiecte noi, sau sa răspunzi imediat la o provocare, cu toate că ai, în general, noroc. Lasă pe mâine. Sau pe „alta data”.

LEU   Mici disensiuni cu cei din jurul tău, de fapt, din lucruri de nimic, stupide. "Nu există nicio lege care să interzică prostia!" Lucrurile stau perfect legal, nu te mai enerva degeaba!

Ceva se intampla în jurul tău! O intriga, un complot, ceva – soapte in amurg şi întâlniri de cărvunari pe înserate. Este momentul sa pregăteşti contramasurile!  Dacă nu cumva complotiştii se sfătuiesc în secret ce cadou sa-ţi ia de ziua ta de naştere... dar dacă nu este aşa?! Astăzi nu scoate nici un ban din buzunar. Cheltuielile facute astazi poti sa le treci direct la pagube.  

FECIOARĂ  Astăzi înregistrezi o concordanţă între interesele tale şi a celor din jurul tău, fie că eşti în vacanţă, sau la muncă. Trebuie, deci, pentru realizarea scopurilor tale, să cooperezi!

Ai, de asemenea, o dorinţă de a vorbi cu persoane care să ştie să te asculte şi să te înţeleagă. Vorbeşte mult, dar nu spune nimic, poţi să ai talentul acesta! Trebuie sa continui cu aceleasi metode verificate de pana acum, schimbarile repetate nu sunt privite cu ochi buni nici de oameni, nici de stele  Zi favorabilă corespondenţei, comunicării. O veste bună de la un  prieten. Supraveghează-ţi regimul alimentar.

BALANŢĂ   Faci ceea ce poţi şi ceea ce ştii, cheltuieşti câţi bani ai! În plus, avertizează pe cei din jurul tău să nu aibă pretenţii exagerate. Este o bună politică a drumului de mijloc, a cumpătării!

Nu tot ceea ce este nou este şi mai bun, însă. Uneori, vorba proverbului, dăm vrabia din mână pentru cioara de pe gard. Pe de altă parte cineva “bine intenţionat” îţi şopteşte că eşti subiect de discuţie. Majoritatea barfelor şi intrigilor nu se fac din răutate, ci din plictiseala şi mahalagism, aşa că nu te enerva in mod disproporţionat şi inutil. În situţia în care vrei să iei atitudine,  consulta-te astăzi cu cei născuţi sub semnele Taurului şi ale Leului, vei gasi multă bunavoinţă, sfaturi competente şi idei bune.

SCORPION   Ai tendinţa să te împarţi, să te disipezi în prea multe direcţii. Încerci să ajustezi programul de vacanţă, concediu, sau de serviciu la căldura toridă şi să ai acelaşi randament obişnuit!

Ai un Oscar la barfe si intrigi! Pana la urma se va afla si s-ar putea sa o incurci bine, sau rau de tot. Mai bine renunta si dă vina pe altcineva!  Poţi, şi trebuie să faci mici schimbări în structurile tale, ordonează-ţi bugetul de venituri şi cheltuieli, „cash-flow”. Nu este prea devreme să incepi să-ti faci planuri de vacnţă, sau de toamnă, după caz, dar trebuie sa iei in consideratie cu mult realism resursele proprii.  Detaliile sunt mai importante, astăzi!

SĂGETĂTOR   Domeniul sentimental, afectiv, arde mai tare ca soarele de afară, fie că eşti solo sau în duo. Probleme frivole de vară, pentru unii de vacanţă. Dar, fii selectiv, fă un triaj al relaţiilor!

Din nou o zi favorabilă, mai ales sub aspectul veştilor şi noutăţilor pe care le afli. Astăzi, în urma unei discuţii de la serviciu, sau unde activezi, realizezi că stagnezi pe o pozitie profesionala care nu prea se potriveşte cu visele tale. Cu mai mult efort, ambiţie şi noroc o să ajungi unde iti doresti. Cumpărăturile şi achiziţiile sunt favorizate moderat ca şi „rectificările” în coşul zilnic. Seară romantică, poate acasă, poate la un spectacol.

CAPRICORN   Astăzi încerci un armistiţiu cu timpul. Vrei să legi o parte din succesele trecute cu proiecte viitoare. Eşti într-un gol de idei, intuiţia nu prea funcţionează. Să fie de vină căldura?

Trebui să-ţi temperezi gama simţămintelor pentru că eşti într-o perioadă de hipersensibilitate. Daca te pufneşte râsul e de bine! Configuraţia planetelor iţi prezice relaţii cordiale şi armonioase cu semnele de aer şi apa şi mai puţin favorabile cu zodiile de foc şi pamant. Chiar nu merită să te consumi pentru cineva care este superficial şi neserios. Mai bine du-te la cumparaturi în supermarket sau la o cafea cu prietenele, sigur, după orele de program, sau când vrei tu, până la urmă!

VĂRSĂTOR  Trebuie să-ţi temperezi comportamentul profesional şi sentimental. Vorbeşte, emite semnale, nu sentinţe, adică nu întrerupe legăturile şi comunicaţiile. Nu lua decizii importante şi finale!

O zi cu aspecte planetare amestecate, în general nefavorabile. Este bine să te scoli târziu şi să te culci devreme sigur, dacă eşti rentier. Dacă nu eşti băiat/fată de bani gata, adică în marea majoritate a cazurilor, o să tragi de tine toată ziua. Cafea, cafea multă... Sau stelele te sfatuiesc sa te odihnesti ceva mai mult azi, ba chiar sa rupi ziua in doua cu o siesta sud-americana, pentru ca te asteapta un rest de săptămana agitată. Totuşi, prietenii te ajută, familia te sprijină, totul pare bun şi avantajat de stele.

PEŞTI   Încă o zi mediocră, dar cu planetele colective favorabile, care avantajeză domeniul relaţional, social. Cu Neptun, retrograd, mereu în zodie, găseşti o modalitate mai deosebită de a convinge.

Dacă eşti nevoit să călătoreşti, evită să o faci după cădera întunericului. Astazi nu lua hotărâri importante, nu te repezi să tragi concluzii, pentru că influentele stelelor sunt inşelatoare şi confuze.  Amână, dacă depinde de tine, orice întâlnire importantă sau  decizie majoră.  A doua parte a zilei este mai bună. Astazi ai carisma bine aspectată de stele, aşa că profita ca să obţii favoruri. O veste buna şi una rea, ca sa fie totul echilibrat!

 Alte articole din categoria: Horoscop

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
06:28 LISTA NOULUI GUVERN! Ultimele negocieri din cadrul PSD au dus la definitivarea listei miniștrilor din executivul ce va fi condus de MIHAI TUDOSE 20:20 Băsescu l-a „UMILIT” pe Gelu Vișan în direct la TV! Replica pe care nu o va uita NIMENI. Vișan califică gestul lui Băsescu: M-a surprins și m-a întristat în același timp! 18:16 Tudose şi SECRETELE SOŢIEI SALE. Sunt în joc MILIOANE DE EURO. Detalii explozive 12:03 ULTIMA BOMBĂ ÎN PSD! S-a vorbit despre o MARE TRĂDARE 11:46 Lista echipei lui Tudose: Numele de miniștri vehiculate în PSD - surse 11:04 Desființarea unui minister și „spargerea” Dezvoltării, variante de lucru în PSD - surse 01:16 Băsescu, STAND-UP CU NOUL PREMIER: „Dacă vedeți în unele poze fața lui Tudose..." 01:14 Olguța A RATAT ŞANSA CARIEREI. Toți membrii PSD vorbesc despre asta 01:11 Dan Andronic, IPOTEZĂ-ȘOC în cazul lui Tudose. Strategia lui Iohannis 00:50 Băsescu TUNĂ și FULGERĂ după numirea lui Tudose premier: „Iohannis a făcut CEL MAI URÂT lucru! TRĂDARE” 23:51 Tudose, ATACAT fără MILĂ de presa internațională: „Dragnea pierde din popularitate chiar dacă...” 22:39 Cine este Mihai Tudose, premierul PSD: Profesor la SRI, acuzat de plagiat, mic maestru în șah - biografie 22:36 Inedit! Reacția SRI despre premierul PSD Mihai Tudose 22:18 BOMBĂ ÎN PSD! Tudose A FOST DENUNŢAT LA DNA. Planul lui Dragnea SE POATE NĂRUI. Rămâne de văzut CE REACŢIE VA AVEA IOHANNIS 20:03 EXCLUSIV EVZ - Directorul de cabinet al lui Mihai Tudose a lucrat 13 ani pe „analiză-sinteză” în sistemul de siguranță națională, iar soția lui lucrează la UM 0472 și predă la SRI / DOCUMENTE 19:22 Iohannis: „Îl desemnez pe domnul Tudose ca viitor prim-ministru” - LIVE TEXT 17:11 Dragnea A FOST ATACAT DUR de Ciutacu: ,Mă gândesc să mă p.. împotriva vântului și să țin cu Tudose” 15:55 Propunere SURPRIZĂ a PMP pentru funcția de premier 15:06 CONSULTĂRI la COTROCENI. Băsescu: „Desemnarea PSD este una ratată, menită să-l atragă pe Iohannis într-o capcană. PMP l-a propus premier pe Sigfried Mureșan” | LIVE TEXT 10:03 CULISELE CEx PSD. Drumul NOMINALIZĂRII lui Mihai Tudose spre Palatul Cotroceni

Articole salvate