Editura Evenimentul si Capital

Horoscop. Mohammad bin Salman bin Abdulaziz Al Saud, prințul moștenitor, vrea să construiască un oraș

Radu Ștefănescu
Autor: | | 0 Comentarii | 9540 Vizualizari

Horoscop. Mohammad bin Salman, MBS, prințul moștenitor al țării lui Saud, este cel mai tânăr ministru al apărării de pe glob și Primul adjunct al Primului Ministru. Noua imagine a Arabiei Saudite, a Islamului în general, după cum a hotărât firma britanică de PR care se ocupă de imaginea moștenitorilor lui Saud. Arătosul și tânărul prinț are în căpșorul lui un singur lucru: să se vorbească despre el mai mult decât despre Mark Zuckerberg, Elon Musk și Bill Gates, împreună. Mai are un scop și atât, să se distreaze.

 

 

 

Horoscop. Pe 26 octombrie s-au născut Francois Mitterand, Hillary Rodham Clinton, Mohammed Reza Pahlavi Aryamer, Dimitrie Cantemir, Dosoftei, Barbu Catargiu, Corina Chiriac, Vasile V. Vasilache, Dinu Tănase, Constantin C. Giurescu, Nicoale Furdui Iancu.

 

Sinaxar, adică în calendarul crești-ortodox, pe 26 octombrie, este Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir. „Sf. Dumitru este al patrulea Sfânt făcut de Dumnezeu” (Pamfile).

 

"Dacă Sf. Gheorghe reprezintă convenţional deschiderea pământului şi sosirea primăverii, Sf. Dumitru este asociat cu moartea naturii, cu sosirea iernii şi a frigului. Ca şi omologul său este patronul păstorilor şi garantul soroacelor" (Olteanu, CPR, 2001, pagina 451).

 

Horoscop. Înainte vreme, se făceau în acestă zi a Sfântului noi învoieli pastorale şi agricole.  "La Sângiorz se bat câinii, la Sâmedru se bat stăpânii" vorbă veche ce provine dintr-un univers al crescătorilor de oi. Primăvara, când se formează turmele, se bat căţeii, că nu se cunosc şi trebuie stabilită ierarhia. Toamna, când se împart oile, se bat stăpânii, pentru că nu se respectă contractele încheiate la Sf. Gheorghe. Şi lumea este şi sub influenţa tulburelului, a țuicii şi a vinarsului...

 

Horoscop. Sunt tot felul de obiceiuri, din vechea tradiţie: se tunde coama cailor până în trei ani, ca să aibă păr frumos şi des; nimeni nu se piaptănă, ca să-l păcălească pe Lupul Şchiop, să nu-i mai cunoască pe păcătoşi; usturoiul nu se mai seamănă, că este pagubă!

 

La Sâmedru se fac oamenii morţi moroi, vârcolaci, strigoi, ies din pământ şi năpăstuiesc pe cei vii - motiv european pe care-l găsim şi de Halloween, o săptămână mai târziu. De aceea se face o cruce cu creta pe uşa de la intrare şi se unge cu usturoi clanţa, sau se pun legăturie de usturoi la uşi şi ferestre să nu intre strgoii peste oameni, să nu se amestece morţii-vii, cu vii-morţi de beţi ce sunt!

 

Horoscop. Oracular, cum este vremea de Sâmedru, aşa va fi toată iarna, dacă este frumos şi soare, toamna va fi lungă. Dacă este Lună plină de Sf. Dumitru - ceea ce anul acesta este departe, Luna este, mâine, pe 27, în primul pătrar, în creștere - şi este senin, iarna va fi uşoară.

 

Mai sunt unele superstiţii ciobăneşti care privesc oile. Dacă o oaie negră se trezeşte prima, va fi iarnă uşoară şi va fi grea dacă oaia este albă. Şi multe alte versiuni. Treburi de ciobani, ei au timp!

 

Horoscop. Sfântul Dumitru, Dimitrie, de fapt, este un sfânt militar. Dacă vreţi să vedeţi ceva frumos, duceţi-vă la Mânăstirea „Ciolanul”, înspre Munţii Buzăului, într-o zonă absolut superbă, acolo este o absidă în biserică, pictată cu toţi sfinţii militari creştini. Am mai spus-o și altădată, avem o țară așa de frumoasă că parcă nu o merităm! De aia ne-o iau străinii. Mai sunt unele icoane de excepție pictate de Gheorghe Tattarescu sau de un ucenic şi un exemplar rarissim din Biblia lui Coresi. Dar să nu-i deranjaţi pe călugări, acolo au un Şef Atotputernic, călugării doresc linişte şi înălţare spirituală! Și să nu rătăcească cheia de la cramă, cea pe drepta, cum intri!

 

Sărbătoarea Sf. Dimitrie este, probabil, calchiată peste un vechi zeu geto-dacic, probabil cabir, Axieros, "cel vrednic la luptă". Varianta locală pentru Ares-Marte, zeul războiului în mitologia greco-romană, la o primă vedere. Dar lucrurile nu sunt aşa de simple. După cum aţi observat sunt trei zile în care se sărbătoreşte Sf. Dimitrie: 25 octombrie Ajunul, pe 26 Martiriul, iar pe 27 Poitra lui Sf. Dimitrie. Deci, cele trei zile caracteristice sărbătorilor vechi, foarte vechi, cu mii de ani înaintea creștinismului.

 

 

 

Horoscop. Dar altceva doream să vă povestesc, dragi lupi, padawani și hobbiți. Despre Mohammad bin Salman bin Abdulaziz Al Saud, pe scurt MBS, prințul moștenitor al Regatului Saudit. Desemnat în această calitate în luna iunie a anului în curs. Pe 31 august a împlinit 32 de ani, deci o Fecioară, ca zodie. Ca horoscop personal, are unul foarte interesant.

 

Cel mai tânăr ministru al apărării de pe glob și Primul adjunct al Primului Ministru. Noua imagine a Arabiei Saudite, a Islamului în general, după cum a hotărât firma britanică de PR care se ocupă de imaginea moștenitorilor lui Saud. Arătosul și tânărul prinț are în căpșorul lui drăguț un singur lucru: să se vorbească despre el mai mult decât despre Mark Zuckerberg, Elon Musk și Bill Gates, împreună. Mai are un scop și atât, să se distreaze.

 

Horoscop. Așa că a organizat la Hotelul Ritz Carlton din Riyad o conferință ”Future Investment Initiative” la care a invitat, all inclusive, 3.000 de persoane, din totă lumea. De la 24 la 27 octombrie. Lucrările conferinței nu s-au încheiat dar ceea ce a fost important s-a consumat deja: cuvântul de deschidere a lui MBS.

 

Prințul moștenitor a anunțat că fondul suveran de investiții al Arabiei Suadite se ridică la peste 500 de miliarde de dolari și că va folosi acest fond pentru crearea unui oraș al viitorului, care se va numi Neom. Orașul va fi ridicat la Marea Roșie și se va învecina cu Iordania și peste Golful Aqaba cu Egiptul și Israelul. Deocamdată acolo este mult nisip și bate vântul, locația este în Nordul orășelului de vacanță Haql, pe autostrada 5.

 

Horoscop. MBS și-a încântat auditoriul cu descrierea unui oraș SF, în care energia este furnizată de panouri solare și turbine eoliene, transportul este total automatizat, nu există șoferi, iar netul este ca aerul, prezent oriunde. Fără șoferi, da, poate pentru că le-au dat voie la femeile saudite să șofeze, cei mai proști șoferi din lume. Orașul va avea 26.500 kilometri pătrați și este deschis tuturor tinerilor din lumea întreagă, a spus sauditul. Bun, se duc acolo și din ce trăiesc, le dă MBS o rentă viageră? Ar fi în stare, pentru că de fiecare dată când facem plinul în benzinărie îi băgăm dolari în buzunar prințului saudit. Bani nemunciți de tânărul chipeș cu idei de ”Gattaca”, după cum relatează Isabelle Couet, aflată la Riyad.

 

Saudiții au reușit să cumpere, cu bani mulți, cooperarea ”SoftBank” din Japonia și a lui Klaus Kleinfeld, unul care se întrece cu băutura, fostul CEO și președinte de la Alcoa. Probabil că orașul va fi construit din aluminiu, mă zic și eu. Oricum, neamțul este celebru în lumea afacerilor de cum a reușit să ducă de râpă Siemens, unde a fost CEO o perioadă. Acum a fost pus șef al proiectului Neom. O să bea toată berea din Arabia, că la asta se pricepe, nu glumă.

 

Horoscop. Nu am înțeles ce este cu orașul acesta, dar ca găselniță de PR este bună. Mai mult, MBS a găsit prilejul să spună o minciunică drăguță, cum că sub conducerea lui Arabia Saudita va reveni la un islam moderat, cum era mai înainte. Eu nu-mi amintesc de nicio perioadă de timp, în istorie, în care saudiții să nu fi folosit cele două săbii de pe drapelul lor, în slujba și spre slava islamului.

 

Chipeș și bine dresat, prințul saudit i-a încântat pe mulți. Dar, până la afaceri. Nimeni nu a venit la Riyad ca să investească în proiectul fantastic al unui oraș fantomă, toată lumea a venit cu mâna întinsă, la cerșeală, să obțină fonduri pentru proiectele lor.

 

Mă tem că Neom va fi un proiect utopic, ca atâtea alte proiecte utopice. Nu înțeleg de ce prințul moștenitor nu bagă cei 500 de miliarde de dolari în agricultură, sau pescuit, ferme acvatice, sunt activități necesare și care pot aduce mult profit.

 

Horoscop. Dar, prințul Saad, prietenul meu, mi-a deslușit taina. Neom nu va fi un oraș oarecare, ci un oraș liber, de frontieră, unde Sharia nu mai acționează. După cum știm Sharia interzice jocurile de noroc. Nu și la Neom, care va fi un Las Vegas al Orientului, pentru că distracția este principala preocupare a lui MBS. De acea este plasat pe granița cu Iordania și Egiptul. Așa că se vor găsi locuri de muncă, slavă lui Allah. Alți bani făcuți ușor. Așa se explică și numirea lui Klaus Kleinfeld ca șef de proiect, unul care bea nouă Martini pe zi și bere cât cuprinde, are idei bune în construirea unui oraș de cârciumi și cazinouri.

 

Horoscop. O notă specială pentru domnitorul, hai să-i spunem Regele Dimitrie Cantemir, născut într-o zi de 26 octombrie, Scorpion adevărat. Sub numele de Cantemiroglu este considerat un clasic al muzicii turceşti. El nu numai că a edificat un sistem de notare a muzicii turcești, dar a şi compus mai multe piese. Vă invit să le ascultaţi, este un adevărat regal!

 

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Horoscop

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
21:51 „Dumnezeu mi-a dat dreptate!” SCHIMBARE DRAMATICĂ în cazul lui Mircea Cosma. ŞOC PENTRU DNA! Judecătorii au acceptat probe 21:00 De ce-l apără președintele României pe procurorul interlop Portocală, zis și Zdreanță. România lui Cristoiu 16:53 „DUMNEZEII” DE LA DNA PLOIEȘTI. După Onea și Portocală, a intrat în acțiune și Giluela Deaconu! Cum se fabrică INSTANT UN DOSAR 13:13 DEZVĂLUIRI-BOMBĂ! Cine este al 4-lea procuror din înregistrările lui Cosma și cui i s-a mai pregătit UN DOSAR 07:30 Justiția e oarbă sau are orbul găinilor? 22:38 Alte NEREGULI INCREDIBILE la DNA Ploieşti! Vlad Cosma a explicat CUM ERA INSTRUIT să fie consecvent. REACŢIA JUDECĂTORILOR, de neuitat 22:24 Teribilul ROL FALS JUCAT de Dragnea şi CAMUFLAJUL din spatele REVOCĂRII ŞEFEI DNA. Se ştie deja DECIZIA LUI TOADER pentru Kovesi 20:18 STENOGRAME EXPLOZIVE cu procurorul DNA Mihaiela Iorga Moraru și un PERSONAJ CELEBRU. Un nou scandal în Justiţie 20:08 Laura Codruţa Kovesi, din nou la ATAC. Ce planuri are ŞEFA DNA? Breaking News! 18:36 VIOLENȚE la protestul din fața DNA. Mălin Bot, o nouă încăierare cu jandarmii! Informații de ultimă oră! 18:23 DEZVĂLUIRI-BOMBĂ! Kovesi A MINȚIT ÎNCĂ O DATĂ. Documentul care o incriminează 14:28 BĂSESCU tranșează scandalul DNA Ploiești. SFAT VITAL pentru Iohannis: „CEREAM imediat O ANCHETĂ”! 11:13 Elena Udrea, ATAC la Kovesi: NU vreau să fiu EXECUTATĂ. O să fiu aceeași și dacă intru la PUȘCĂRIE 11:08 Laura Codruţa Kovesi, în centrul unui NOU SCANDAL. Inspecţia Judiciară efectuează VERIFICĂRI. News Alert 15:21 MITING LA COTROCENI. Abuzurile procurorului Portocală AU STÂRNIT PSD. SCANDAL la POARTA LUI Iohannis. Update 15:05 DOVADA care o incriminează pe șefa DNA. Vlad Cosma: „Kovesi A MINȚIT”. Apar NOI DEZVĂLUIRI 11:49 Toader, Kovesi, raportul şi revocarea, MISTER ELUCIDAT! CE SE POATE FACE şi ce nu? Un fost ministru al Justitiţiei A LĂMURIT TOTUL 11:09 Adevărata VULNERABILITATE a șefei DNA. MARILE ȘPĂGI și MARILE AVERI, „uitate” de Kovesi. Atacul neașteptat al unui jurnalist 08:48 NOI informații în SCANDALUL DNA. Daniel Savu CONTRAATACĂ. Ce le pregătește procurorului „Portocală” și lui Lucian Onea 15:39 Inspecția Judiciară a CSM s-a SESIZAT din oficiu. Verifică DEZVĂLUIRILE lui Vlad Cosma despre DNA Ploiești și procurorul „Portocală”

Articole salvate