Editura Evenimentul si Capital

Horoscop. Mohammad bin Salman bin Abdulaziz Al Saud, prințul moștenitor, vrea să construiască un oraș

Radu Ștefănescu
Autor: | | 0 Comentarii | 9556 Vizualizari

Horoscop. Mohammad bin Salman, MBS, prințul moștenitor al țării lui Saud, este cel mai tânăr ministru al apărării de pe glob și Primul adjunct al Primului Ministru. Noua imagine a Arabiei Saudite, a Islamului în general, după cum a hotărât firma britanică de PR care se ocupă de imaginea moștenitorilor lui Saud. Arătosul și tânărul prinț are în căpșorul lui un singur lucru: să se vorbească despre el mai mult decât despre Mark Zuckerberg, Elon Musk și Bill Gates, împreună. Mai are un scop și atât, să se distreaze.

Horoscop. Pe 26 octombrie s-au născut Francois Mitterand, Hillary Rodham Clinton, Mohammed Reza Pahlavi Aryamer, Dimitrie Cantemir, Dosoftei, Barbu Catargiu, Corina Chiriac, Vasile V. Vasilache, Dinu Tănase, Constantin C. Giurescu, Nicoale Furdui Iancu.

Sinaxar, adică în calendarul crești-ortodox, pe 26 octombrie, este Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir. „Sf. Dumitru este al patrulea Sfânt făcut de Dumnezeu” (Pamfile).

"Dacă Sf. Gheorghe reprezintă convenţional deschiderea pământului şi sosirea primăverii, Sf. Dumitru este asociat cu moartea naturii, cu sosirea iernii şi a frigului. Ca şi omologul său este patronul păstorilor şi garantul soroacelor" (Olteanu, CPR, 2001, pagina 451).

Horoscop. Înainte vreme, se făceau în acestă zi a Sfântului noi învoieli pastorale şi agricole. "La Sângiorz se bat câinii, la Sâmedru se bat stăpânii" vorbă veche ce provine dintr-un univers al crescătorilor de oi. Primăvara, când se formează turmele, se bat căţeii, că nu se cunosc şi trebuie stabilită ierarhia. Toamna, când se împart oile, se bat stăpânii, pentru că nu se respectă contractele încheiate la Sf. Gheorghe. Şi lumea este şi sub influenţa tulburelului, a țuicii şi a vinarsului...

Horoscop. Sunt tot felul de obiceiuri, din vechea tradiţie: se tunde coama cailor până în trei ani, ca să aibă păr frumos şi des; nimeni nu se piaptănă, ca să-l păcălească pe Lupul Şchiop, să nu-i mai cunoască pe păcătoşi; usturoiul nu se mai seamănă, că este pagubă!

La Sâmedru se fac oamenii morţi moroi, vârcolaci, strigoi, ies din pământ şi năpăstuiesc pe cei vii - motiv european pe care-l găsim şi de Halloween, o săptămână mai târziu. De aceea se face o cruce cu creta pe uşa de la intrare şi se unge cu usturoi clanţa, sau se pun legăturie de usturoi la uşi şi ferestre să nu intre strgoii peste oameni, să nu se amestece morţii-vii, cu vii-morţi de beţi ce sunt!

Horoscop. Oracular, cum este vremea de Sâmedru, aşa va fi toată iarna, dacă este frumos şi soare, toamna va fi lungă. Dacă este Lună plină de Sf. Dumitru - ceea ce anul acesta este departe, Luna este, mâine, pe 27, în primul pătrar, în creștere - şi este senin, iarna va fi uşoară.

Mai sunt unele superstiţii ciobăneşti care privesc oile. Dacă o oaie negră se trezeşte prima, va fi iarnă uşoară şi va fi grea dacă oaia este albă. Şi multe alte versiuni. Treburi de ciobani, ei au timp!

Horoscop. Sfântul Dumitru, Dimitrie, de fapt, este un sfânt militar. Dacă vreţi să vedeţi ceva frumos, duceţi-vă la Mânăstirea „Ciolanul”, înspre Munţii Buzăului, într-o zonă absolut superbă, acolo este o absidă în biserică, pictată cu toţi sfinţii militari creştini. Am mai spus-o și altădată, avem o țară așa de frumoasă că parcă nu o merităm! De aia ne-o iau străinii. Mai sunt unele icoane de excepție pictate de Gheorghe Tattarescu sau de un ucenic şi un exemplar rarissim din Biblia lui Coresi. Dar să nu-i deranjaţi pe călugări, acolo au un Şef Atotputernic, călugării doresc linişte şi înălţare spirituală! Și să nu rătăcească cheia de la cramă, cea pe drepta, cum intri!

Sărbătoarea Sf. Dimitrie este, probabil, calchiată peste un vechi zeu geto-dacic, probabil cabir, Axieros, "cel vrednic la luptă". Varianta locală pentru Ares-Marte, zeul războiului în mitologia greco-romană, la o primă vedere. Dar lucrurile nu sunt aşa de simple. După cum aţi observat sunt trei zile în care se sărbătoreşte Sf. Dimitrie: 25 octombrie Ajunul, pe 26 Martiriul, iar pe 27 Poitra lui Sf. Dimitrie. Deci, cele trei zile caracteristice sărbătorilor vechi, foarte vechi, cu mii de ani înaintea creștinismului.

Horoscop. Dar altceva doream să vă povestesc, dragi lupi, padawani și hobbiți. Despre Mohammad bin Salman bin Abdulaziz Al Saud, pe scurt MBS, prințul moștenitor al Regatului Saudit. Desemnat în această calitate în luna iunie a anului în curs. Pe 31 august a împlinit 32 de ani, deci o Fecioară, ca zodie. Ca horoscop personal, are unul foarte interesant.

Cel mai tânăr ministru al apărării de pe glob și Primul adjunct al Primului Ministru. Noua imagine a Arabiei Saudite, a Islamului în general, după cum a hotărât firma britanică de PR care se ocupă de imaginea moștenitorilor lui Saud. Arătosul și tânărul prinț are în căpșorul lui drăguț un singur lucru: să se vorbească despre el mai mult decât despre Mark Zuckerberg, Elon Musk și Bill Gates, împreună. Mai are un scop și atât, să se distreaze.

Horoscop. Așa că a organizat la Hotelul Ritz Carlton din Riyad o conferință ”Future Investment Initiative” la care a invitat, all inclusive, 3.000 de persoane, din totă lumea. De la 24 la 27 octombrie. Lucrările conferinței nu s-au încheiat dar ceea ce a fost important s-a consumat deja: cuvântul de deschidere a lui MBS.

Prințul moștenitor a anunțat că fondul suveran de investiții al Arabiei Suadite se ridică la peste 500 de miliarde de dolari și că va folosi acest fond pentru crearea unui oraș al viitorului, care se va numi Neom. Orașul va fi ridicat la Marea Roșie și se va învecina cu Iordania și peste Golful Aqaba cu Egiptul și Israelul. Deocamdată acolo este mult nisip și bate vântul, locația este în Nordul orășelului de vacanță Haql, pe autostrada 5.

Horoscop. MBS și-a încântat auditoriul cu descrierea unui oraș SF, în care energia este furnizată de panouri solare și turbine eoliene, transportul este total automatizat, nu există șoferi, iar netul este ca aerul, prezent oriunde. Fără șoferi, da, poate pentru că le-au dat voie la femeile saudite să șofeze, cei mai proști șoferi din lume. Orașul va avea 26.500 kilometri pătrați și este deschis tuturor tinerilor din lumea întreagă, a spus sauditul. Bun, se duc acolo și din ce trăiesc, le dă MBS o rentă viageră? Ar fi în stare, pentru că de fiecare dată când facem plinul în benzinărie îi băgăm dolari în buzunar prințului saudit. Bani nemunciți de tânărul chipeș cu idei de ”Gattaca”, după cum relatează Isabelle Couet, aflată la Riyad.

Saudiții au reușit să cumpere, cu bani mulți, cooperarea ”SoftBank” din Japonia și a lui Klaus Kleinfeld, unul care se întrece cu băutura, fostul CEO și președinte de la Alcoa. Probabil că orașul va fi construit din aluminiu, mă zic și eu. Oricum, neamțul este celebru în lumea afacerilor de cum a reușit să ducă de râpă Siemens, unde a fost CEO o perioadă. Acum a fost pus șef al proiectului Neom. O să bea toată berea din Arabia, că la asta se pricepe, nu glumă.

Horoscop. Nu am înțeles ce este cu orașul acesta, dar ca găselniță de PR este bună. Mai mult, MBS a găsit prilejul să spună o minciunică drăguță, cum că sub conducerea lui Arabia Saudita va reveni la un islam moderat, cum era mai înainte. Eu nu-mi amintesc de nicio perioadă de timp, în istorie, în care saudiții să nu fi folosit cele două săbii de pe drapelul lor, în slujba și spre slava islamului.

Chipeș și bine dresat, prințul saudit i-a încântat pe mulți. Dar, până la afaceri. Nimeni nu a venit la Riyad ca să investească în proiectul fantastic al unui oraș fantomă, toată lumea a venit cu mâna întinsă, la cerșeală, să obțină fonduri pentru proiectele lor.

Mă tem că Neom va fi un proiect utopic, ca atâtea alte proiecte utopice. Nu înțeleg de ce prințul moștenitor nu bagă cei 500 de miliarde de dolari în agricultură, sau pescuit, ferme acvatice, sunt activități necesare și care pot aduce mult profit.

Horoscop. Dar, prințul Saad, prietenul meu, mi-a deslușit taina. Neom nu va fi un oraș oarecare, ci un oraș liber, de frontieră, unde Sharia nu mai acționează. După cum știm Sharia interzice jocurile de noroc. Nu și la Neom, care va fi un Las Vegas al Orientului, pentru că distracția este principala preocupare a lui MBS. De acea este plasat pe granița cu Iordania și Egiptul. Așa că se vor găsi locuri de muncă, slavă lui Allah. Alți bani făcuți ușor. Așa se explică și numirea lui Klaus Kleinfeld ca șef de proiect, unul care bea nouă Martini pe zi și bere cât cuprinde, are idei bune în construirea unui oraș de cârciumi și cazinouri.

Horoscop. O notă specială pentru domnitorul, hai să-i spunem Regele Dimitrie Cantemir, născut într-o zi de 26 octombrie, Scorpion adevărat. Sub numele de Cantemiroglu este considerat un clasic al muzicii turceşti. El nu numai că a edificat un sistem de notare a muzicii turcești, dar a şi compus mai multe piese. Vă invit să le ascultaţi, este un adevărat regal!

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Horoscop

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
19:10 DECIZIE UNANIMĂ a CEx PSD: SUSȚINERE pentru Dragnea și Dăncilă; ACCELERAREA modificărilor la Legile justiției și Coduri; CONSOLIDAREA Curții Constituționale - DOCUMENT 17:17 UPDATE - PSD pleacă la RĂZBOIUL TOTAL. SUSȚINERE UNANIMĂ pentru Dragnea, după CONDAMNARE, în LUPTA IMEDIATĂ contra Statului Paralel 17:00 Reacţie DURĂ a ICCJ după declarațiile social-democraților. Replica lui Toader: „ Să ne cunoaștem și sa ne respectăm competențele” 15:49 Protest al USR în fața biroului lui Dragnea. Ce i-au transmis liderului PSD 14:35 Orban, apel la PSD înainte de CEx. „Trebuie să aleagă între a fi FIDELI României și a fi SLUGI” 10:22 MIRCEA BADEA și CONDAMNAREA lui DRAGNEA. Reacție UIMITOARE din partea prezentatorului cu privire la șeful PSD 09:52 Pentru salvarea PSD și a guvernării, Liviu Dragnea trebuie să facă pasul înapoi! Gândul lui Ion Cristoiu 09:47 Cum putea SCĂPA DRAGNEA de CONDAMNARE. DEZVĂLUIRI de ULTIMĂ ORĂ din partea avocatului BOMBONICĂI PRODANA 09:30 Primarul PSD din Cavnic ȘTERGE PE JOS cu Dragnea: Să își dea DEMISIA din toate funcțiile deținute! 09:21 Firea a DEZVĂLUIT ce decizii va lua PSD după noua CONDAMNARE a lui DRAGNEA 09:16 ATAC ACID din interiorul PSD: Dragnea să își dea DEMISIA de la șefia Camerei Deputaților! 09:02 Cu ce argumente îl APĂRĂ Fifor pe DRAGNEA 08:57 REACȚIA lui MIHAI FIFOR la CONDAMNAREA liderului PSD. Ministrul Apărării susține că GUVERNUL îl preferă pe DRAGNEA la CONDUCERE 08:26 Sorina Matei, despre DRAGNEA și MODIFICAREA LEGILOR: „N-AI CUM CU ĂȘTIA!” 07:14 Ce se întâmplă în PSD după CONDAMNAREA lui DRAGNEA? PRIMA REACȚIE venită din VÂRFUL PARTIDULUI 22:16 Liderii PSD FAC SCUT în jurul lui Dragnea! Reacție de ULTIMĂ ORĂ din partid. Întrunire de URGENȚĂ în CEx 19:59 „Dacă nu DEMISIONEAZĂ, partidul va fi PULVERIZAT!” Ion Cristoiu anunță APOCALIPSA în PSD, după sentința lui Dragnea 19:44 EXPLOZIV - Dragnea a DEMISIONAT din TOATE FUNCȚIILE după ce a fost CONDAMNAT în 2015. Ce va face acum liderul PSD? 18:51 Băsescu, PRIMA reacție după CONDAMNAREA lui Dragnea. „ACUM!” „Pricepi că nu mai poţi administra discreţionar ţara şi trebuie să demisionezi” 11:49 SENTINȚA ICCJ pentru Liviu Dragnea: CONDAMNARE la 3 ani și 6 luni, ACHITARE pentru fals intelectual. Celelalte decizii din dosar

Articole salvate