Guvernul momește profesorii cu 30 de bani în plus la Bac
- Daniela Șerb
- 5 iunie 2014, 00:18
Profesorii sunt nemulțumiți de sumele umilitoare alocate pentru participarea la examenul de Bacalaureat și amenință cu boicotul. Legea însă le interzice acest lucru.
Apropierea examenelor naționale agită apele din Educație. Liderii Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) au declarat ieri că primesc zilnic semnale de la profesorii din sistem care nu mai doresc să participe la examenul de Bacalaureat care bate la ușă.
Motivul? Sumele alocate de Guvern pentru organizarea acestui examen sunt la un nivel umilitor: 19 lei pe zi pentru asistență și 3 lei pentru o lucrare corectată. „Cum să dorească ei să facă parte dintr-o comisie de Bacalaureat, mai ales acum când se pune o presiune imensă pe ei, având în vedere scandalurile din anii trecuţi, care au aruncat o pată de noroi asupra întregului învăţământ din România?”, a afirmat preşedintele FSLI, Simion Hăncescu.
Premierul Ponta a cerut, la rândul lui, ministrului Pricopie să verifice situația organizării examenului de maturitate și dacă există datorii, acestea să fie plătite. El a mai spus că cererile profesorilor sunt vechi și că „încet, fără să cutremurăm sistemul” vor fi îndreptate problemele generate în perioada anterioară.
Majorare de 10%
Anual, prin ordin al ministrului Educației sunt stabilite sumele pe care profesorii urmează să le primească. Reglementarea din acest an urmează să apară săptămâna viitoare, potrivit unor surse din sistem, la ultimele discuții purtate în aprilie pe acest subiect stabilindu-se o majorare de 10% a sumelor față de anul trecut, ceea ce înseamnă că vor primi 30 de bani în plus pentru o lucrare corectată și doi lei în plus pentru supraveghere.
Legal, profesorii nu au însă cum să se sustragă de la obligativitatea participării la desfășurarea acestui examen. „Îmi voi lua concediu medical. Nu-mi poate nimeni reproșa că m-am îmbolnăvit. M-am săturat să muncesc degeaba”, ne-a mărturisit un profesor. Potrivit acestuia, pentru o săptămână de muncă la corectarea lucrărilor de Bac cadrele didactice ar trebui remunerate cu 1.000 de lei, sumă considerată decentă în condițiile în care efortul fizic și psihic este mare: „E o muncă dificilă și trebuie să ai grijă să nu greșești pentru că de tine depinde viitorul unui copil”.
Salariile restante, plătite cu țârâita
Pentru o zi de supraveghere la Bac un profesor este plătit cu 19 lei, iar pentru o lucrare corectată cu trei lei FOTO: EVZ Mai mult decât sumele primite la Bac, profesorii sunt nemulțumiți pentru că din 2008 încoace s-au tot dat ordonanțe de Guvern prin care majorarea de 35% stabilită prin lege în 2008 a fost fracționată an de an în așa fel încât restituirea banilor datorați să fie amânată și iar amânată.
În justiție sunt peste 1.000 de procese ale profesorilor care șiau cerut măririle legale în instanță, au câștigat procesele sau sunt în curs însă nu și-au primit sumele. „La Tribunalul București sunt procese începute în 2012 pentru care s-a stabilit ca termen de judecată 2014. Până în 2020, profesorii își vor primi banii cu țârâita”, consideră Dragoș Neacșu, lider al Federației din Educație „Spiru Haret”. Potrivit acestuia, sumele pe care le au de recuperat profesorii de la statul român se ridică la 600 de milioane de lei, adică de trei ori bugetul Educației.