George Maior îl contrazice pe Lucian Boia. România nu este altfel decât alte state
- Radu Pădure
- 1 august 2014, 00:00
Directorul SRI apreciază că România a performat bine în ultima sută de ani, în ciuda circumstanțelor vitrege. Integrarea în NATO și UE este încununarea acestei evoluții.
Directorul SRI nu împărtășește viziunile depreciative, minimalizante, la adresa României și a poporului român. Invitat la „Adevărul Live”, George Maior nu a ezitat să polemizeze (elegant de- altminteri) cu istoricul Lucian Boia, autor, între altele, al lucrării „De ce este România altfel”.
„Am reușit să ne descurcăm istoric”
„Hai să luăm ultima sută de ani de evoluție a României, am performat bine ca națiune, ca stat, ca popor, în ceea ce privește drumul istoric sfârșit cu această finalitate. De fapt, nu este un sfârșit, este un început, aderarea la NATO și la Uniunea Europeană. În circumstanțe istorice complicate și complexe, fie la interferența unor imperii, fie în gestionarea unor războaie mondiale, problema gravă a comunismului (...), totuși, în elementele vitale ale statului și ale societății am reușit să ne descurcăm istoric, și aici nu sunt deloc de acord cu domnul profesor Lucian Boia - pe care îl respect -, că România este altfel în sens negativ față de alte state, chiar din Europa Centrală și de Est, chiar din Europa de Vest”, a afirmat Maior.
Dăm vina pe alții
Directorul SRI a punctat că acum țara noastră este parte a UE, „poate cel mai important pol de putere al lumii” și în NATO, „cea mai importantă organizație de securitate din istoria relațiilor internaționale”. Iar aceste lucruri s-au realizat cu „eforturi din partea societății și a poporului”. „Deci, nu trebuie să ne fie deloc, dimpotrivă, rușine de evoluția noastră istorică, care a fost una bună, a eliminat multe decalaje istorice față de alte state din Europa de Vest, într-un timp istoric, totuși, foarte scurt”, a conchis Maior.
Etapa următoare, crede el, trebuie să fie una a valorizării acestor apartenențe, astfel încât cetățenii „să simtă mai multă prosperitate, mai multă recunoaștere a unei culturi foarte valoroase, cea românească”. Directorul SRI crede că rolul viitorilor guvernanți este de „creștere a puterii soft a acestei țări, a puterii sale de legitimitate, de impunere a credibilității sale”, în cadrul UE, în relațiile internaționale. Are poporul român vreun defect? Da, spune Maior, suntem „un popor creativ”, dar cu tara „de a se plânge adesea prea mult (...) de a da vina pe alții atunci când propriile noastre slăbiciuni ne creează o situație negativă”.