Fosta șefă AEP acuză implicarea SRI în prezidențialele din 2009 | „NOI SUNTEM STATUL!” (XVIII)

Fosta șefă AEP acuză implicarea SRI în prezidențialele din 2009 | „NOI SUNTEM STATUL!” (XVIII)

Ana-Maria Pătru a trimis o scrisoare incendiară Comisiei de anchetă în care spune că e suspect că SIVECO făcea softurile AEP. Pătru este judecată tocmai pentru contractele acordate SIVECO

Chiar dacă a refuzat pentru a doua oară să se prezinte la audieri, fosta președintă a Autorității Electorale Permanente (AEP), Ana Maria Pătru, a trimis ieri o scrisoare membrilor Comisiei de anchetă a alegerilor din 2009, constituită în urma dezvăluirilor lui Dan Andronic în EVZ din serialul „Noi suntem statul”. Ea le-a spus parlamentarilor că este suspect că Siveco, firmă controlată de Irina Socol, „apropiată de fosta conducere SRI”, a câștigat toate licitațiile privind softurile de numărare și transmitere a datelor către Autoritatea Electorală.

În scrisoarea adresată comisiei, Pătru a solicitat „lămurirea modului în care firma SIVECO, singură sau în consorții, câștigă aceste licitații pentru softurile de numărare a voturilor și transmitere a datelor, chiar dacă ele sunt deschise prin sistem SEAP. În contextul mai m u l t o r articole de presă care sugerează acest lucru, ar fi util de lămurit dacă nu cumva, conform legii 14/1992, există sau exista până de curând un interes la nivelul anumitor instituții pentru ca această firmă să se ocupe de acest proces esențial într-o democrație.

Ne puteți urmări și pe Google News
  • Dacă acest lucru nu poate fi determinat de actuala Comisie, poate ar fi util un demers parlamentar separat în acest sens. Intuiția și relația de prietenie care m-a legat de Irina Socol începând cu 2009 îmi spun că lucrurile aflate ar putea face obiectul Comisiei de control parlamentar SRI, pentru că există suspiciune rezonabilă că aceasta ar fi făcut parte sau ar fi fost apropriată de fosta conducere a Serviciului Român de Informații.
  • În contex - tul actual, consider că nici prietenia mea, pornită la inițiativa Irinei Socol în 2009, nu a fost deloc întâmplătoare, putând fi rodul unei acțiuni operative”, scrie în documentul obținut exclusiv de EVZ.

„Nu am fost în sufrageria lui Oprea”

Pătru a menționat că nu s-a întâlnit niciodată într- un cadru altfel decât instituţional, formal, cu fostul șef al SRI, George Maior, șefa DNA Laura Codruța Kovesi și prim-adjunctul SRI, Florian Coldea, nominalizaţi de jurnalistul Dan Andronic ca fiind prezenți în seara rezultatelor alegerilor din 2009 în sufrageria lui Gabriel Oprea. „Nu am comunicat telefonic sau în alt mod cu altcineva din acel grup în seara turului II”, a afirmat ea.

Ana Maria Pătru a precizat că în 2009, când ea era vicepreședinte AEP, șeful instituției era Octavian Opriș, „propus şi susţinut de PSD şi care era un apropiat al liderului PSD Viorel Hrebenciuc, şef de campanie al candidatului Mircea Geoană”.

Pătru, care a mai fost arestată, afirmă că a luat decizia de a nu se prezenta la audieri la rugămintea a copilului ei, care ar fi zis: „Nu vreau să fii luată din nou!”

Ana Maria Pătru a luat şpăgi în valoare de 275.000 de euro

Ana Maria Pătru, președintele Autorității Elec torale Permanente, a fost reținută de DNA Ploieşti pe 16 noiembrie 2016. În dimineața anterioară, procurorii au făcut percheziții la AEP, dar și domiciliare. Soțul șefei AEP a încercat să fugă cu documente, dar a fost prins și împiedicat de polițiști.

Cinci infracţiuni

DNA a acuzat-o pe șefa AEP de trei infracțiuni de trafic de influență și două infracțiuni de spălarea banilor: „În perioada aprilie-iunie 2008, suspecta Pătru Ana Maria, în calitate de vicepreședinte al Autorității Electorale Permanente – funcție cu rang de secretar de stat - a pretins, iar în anul 2009 a și primit de la reprezentanții unei societăți comerciale, suma de 210.000 euro reprezentând contravaloarea unui anumit imobil situat în mun. București (…) În cursul anului 2011, tot în calitate de vicepreședinte al A.E.P., suspecta Pătru Ana Maria a pretins de la reprezentanții aceleiași societăți comerciale contravaloarea unui autovehicul marca Land Rover din care a primit suma de 15.000 euro (…) În cursul anului 2011, în aceeași calitate de vicepreședinte al A.E.P, suspecta Pătru Ana Maria a pretins și a primit suma de 50.000 euro de la administratorul unei alte firme, intervenind în schimb la ministrul Economiei”.

A recunoscut tot

Ana Maria Pătru a recunoscut la DNA că a primit şpagă 275.000 de euro. Cea mai mare parte din bani a fost dată de firma Siveco, societate care derula mai multe contracte cu AEP. „Recunosc toate faptele care s-au reţinut în sarcina mea”, a scris în declaraţia, dată pe 13 decembrie 2016, Ana Maria Pătru

 Procurorii DNA au cerut judecătorilor confiscarea a 275.000 de euro şi au pus sechestru asigurator pe mai multe bunuri, pentru a recupera banii. Fosta şefă a AEP a fost arestată în acest caz aproximativ o lună, iar pe 30 decembrie 2016 a fost trimisă în judecată în stare de arest la domiciliu.

„Un cadou, nu o condiţionare”

Irina Socol, patroana firmei Siveco, este cea care a confirmat la DNA infracțiunile Anei Maria Pătru. Socol, care era deja condamnată într-un dosar și avea mai multe pe rol, ar fi încercat astfel să-şi negocieze pedepse cu suspendare. Ana Maria Pătru a recunoscut în faţa procurorilor DNA că a primit un apartament şi un autoturism, însă a invocat relaţia de prietenie cu Irina Socol şi spunea că bunurile primite au fost „un cadou, nu o condiţionare”, se arată în motivarea instanţei din 29 noiembrie 2016.

I-a cerut patroanei SIVECO bani din arest

Pe 17 martie 2017, Irina Socol a informat DNA Ploieşti că Ana Maria Pătru i-a trimis din arest două scrisori în care „mi-a solicitat să dau declarații în fața dumneavoastră cu scopul ca aceasta să obțină punerea sa în libertate și ulterior o condamnare cu suspendare, sens în care intenționez să atașez prezentei adrese și mesajele trimise de aceasta prin aplicația de tip WhatsApp. Doamna Ana Maria Pătru mi-a solicitat, chiar și din arest preventiv, sume mari de bani, cuprinse între 235.000 euro și 300.000 euro, susținând că ar fi împrumutat astfel de sume de la cămătari sau că îi sunt necesare pentru a achita ratele imobilului proprietate personală, iar atunci când se va elibera, mă va răsplăti, ajutându-mă cu relațiile pe care le are”.