Editura Evenimentul si Capital

Fosta avocată a lui Ponta, complice în dosarul lui Onțanu, a fost REȚINUTĂ de procurorii DNA. Secretarul Consiliului Local al Sectorului 2, reținut și el, este acuzat că a luat o mită uriașă: 2.000.000 de euro

Loredana Radu
Autor: | | 1 Comentarii | 4785 Vizualizari

Procurorii DNA au reţinut-o miercuri seara pe avocata Loredana Radu, pentru complicitate la luare de mită și spălare de bani. În același dosar a fost reținut și Toma Șutru, secretar al Consiliului Local al Sectorului 2, acuzat de luare de mită. Denunțător în acest dosar ar fi un om de afaceri, apropiat edilului Onțanu. Cel mai longeviv primar din București, aflat la al patrulea mandat, a fost reținut și el pentru 24 de ore, fiind acuzat că ar fi luat mită un teren de 1.500 mp, pe Barbu Văcărescu.

Avocata Loredana-Claudia Radu, care și-a făcut teza de doctorat sub coordonarea fostului vicepremier Gabriel Oprea, este acuzată de complicitate la luare de mită și spălare de bani. Pentru o perioadă, ea a fost avocata lui Victor Ponta, în dosarul ”Turceni-Rovinari”, în care fostul premier este judecat  pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată, și spălarea banilor. Potrivit ordonanței de reținere întocmită de procurorii DNA, în perioada august – decembrie 2007, Toma Șutru, în calitate de secretar al Consiliului Local al Sectorului 2 București, pentru a-și exercita atribuțiile de serviciu într-o modalitate care să faciliteze reconstituirea dreptului de proprietate asupra mai multor terenuri situate pe raza sectorului 2 București, în conformitate cu prevederile Legii nr. 18/1991, a cerut și a primit de la același denunțător, beneficiar al drepturilor litigioase, suma totală de 2.000.0000 euro. ”De această dată, remiterea banilor a fost mascată prin încheierea unui contract fictiv de vânzare-cumpărare cu o rudă a inculpatului pentru un teren inutilizabil economic (traversat de linii de înaltă tensiune) și care valora la momentul încheierii înțelegerii aproximativ 215.000 euro.  Suma de 2.000.000 euro remisă de către denunțător a fost transferată într-un cont bancar pentru care inculpatul Șutru Toma avea drept de semnătură, iar pentru a ascunde originea infracțională a banilor au fost realizate ulterior mai multe transferuri bancare și investiții imobiliare în România și Spania”, se arată în comunicatul DNA..

Joi, 24 martie, Loredana Radu și Toma Șutru urmează să fie prezentați magistraților de la Curtea de Apel București, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. Reamintim că primarul sectorului 2, Neculai Onţanu, a fost reţinut miercuri seara de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, fiind acuzat de luare de mită.  Și el va ajunge joi în fața Curţii de Apel Bucureşti, procurorii DNA cerând arestarea preventivă pentru 30 de zile.

Acuzele DNA, în ”Dosarul Onțanu” și complicitatea avocatei Loredana Radu

Potrivit ordonanței de reținere, întocmită de procurorii DNA, în perioada 2006 - 2007, Neculai Onțanu, primarul Sectorului 2 București, ar fi acceptat promisiunea unor foloase materiale de la o persoană, beneficiar al unor drepturi litigioase (denunțător în cauză), pentru a facilita procedura de reconstituire a dreptului de proprietate asupra mai multor terenuri ce totalizau 83.500 mp, situate pe raza sectorului 2, în conformitate cu prevederile Legii nr. 18/1991. „După emiterea titlului de proprietate, inculpatul Neculai Onțanu a primit o suprafață totală de teren de 1.500 mp, situată pe strada Barbu Văcărescu, care a fost transferată de către denunțător, în mod gratuit, prin intermediul unor contracte de vânzare - cumpărare fictive către suspecta Radu Loredana Claudia și o altă persoană, interpuși indicați de edil. În baza acestei solicitări, la data de 13 noiembrie 2007, s-au încheiat, la același notariat public, două contracte de vânzare cumpărare prin care a fost transferat dreptul de proprietate asupra unei suprafețe de 500 mp din terenul situat pe str. Barbu Văcărescu către persoana respectivă și asupra unei suprafețe de 1.000 mp din același lot către suspecta Radu Loredana Claudia”, se arată în ordonanța de reținere. Prețul prevăzut în contractul încheiat cu persoana respectivă, mai arată procurorii DNA, a fost de 500 euro/mp, respectiv valoarea minimă conform Ghidului cu prețuri orientative ale imobilelor realizat de Uniunea Națională a Notarilor Publici din România (preț total 250.000 euro). ”În contractul încheiat cu suspecta Radu Loredana Claudia a fost prevăzut un preț de 10 ori mai mic, respectiv 50 euro/mp (preț total 50.000 euro). Cu privire la modalitatea de plată s-a menționat în ambele situații că s-ar fi plătit un avans de 5.000 euro la o dată neprecizată, iar diferența s-ar fi achitat în numerar în ziua încheierii contractului. În realitate nu s-a achitat nicio sumă de bani, cele două contracte au avut un caracter fictiv, terenurile fiind transferate în contul mitei promise primarului Onțanu Neculai, la indicația acestuia”, susțin procurorii DNA.

Suprafața de teren respectivă era cuprinsă în titlul de proprietate emis la propunerea lui Neculai Onțanu și avea o valoare de piață de aproximativ 4.200.000 euro, pe baza sumelor cu care a fost revândut de cei doi intermediari, la scurt timp, după finalizarea tranzacțiilor fictive.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate