Editura Evenimentul si Capital

Fondul Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei a pierdut procesul în care revendica 166.000 ha de pădure

10-03/0c16ab796cdca66c541a13abc340bb83-465x390
Autor: | | 50 Comentarii | 1484 Vizualizari

Înalta Curte de Casație și Justiție a respins, joi, recursul declarat de Fondul Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei - Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor şi a menţinut decizia Curţii de Apel Cluj din 13 noiembrie 2013, instanţa care respinsese retrocedarea celor 166.000 de hectare de pădure revendicate de Fond.

Iniţial, în 2007, Tribunalul Suceava a dat câştig de cauză Fondului Bisericesc şi a obligat Romsilva - Direcţia Silvică Suceava şi statul român, prin Ministerul de Finanţe, să pună la dispoziţia Fondului Bisericesc o suprafaţă de 166.613 de hectare. Fundaţia privată Fondul Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei, din care fac parte mai multe persoane fizice, este condusă de arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, ÎPS Pimen. Aceasta dorea să intre în posesia a 166.000 de hectare de pădure de pe raza judeţului Suceava, precum şi a 150 de clădiri şi a peste 1.000 de kilometri de drumuri forestiere, potrivit Agerpres.
 
Fundaţia susţine că este aceeaşi persoană juridică cu o altă fundaţie, cu nume identic, înfiinţată de statul austriac. Potrivit unui raport al Curţii de Control din 2013, prin două ordonanţe din anii 1781 şi 1783, împăratul Iosif al II-lea al Austriei (din 1775, nordul Moldovei-Bucovina intrase sub stăpânire austriacă) dispune reducerea numărului de mănăstiri şi schituri şi "încamerarea" moşiilor acestora dăruite de domnii Moldovei şi de boieri cu condiţia ca "veniturile să se folosească pentru binele coreligionarilor din provincia în care s-au încamerat moşiile". Prin "Regulamentul bisericesc", emanat de la autoritatea statală, a luat naştere Fondul Bisericesc. În esenţă, acest Fond era o fundaţie de drept public, administrată de funcţionari ai statului şi care avea drept scop emanciparea provinciei (veniturile se folosesc pentru a acoperi "cheltuielile pentru feţele bisericeşti şi pentru şcoli", iar surplusul pentru "binele obştesc, al religiunii şi al omenirii"). Curtea de Conturi nota că, din punct de vedere al drepturilor de proprietate asupra patrimoniului fundaţiei, statul austriac era titular.
 
După unirea Bucovinei cu România în anul 1918, statul român a preluat drepturile asupra Fondului Bisericesc, iar trecerea administraţiei Fundaţiei de la stat la Mitropolia Bucovinei şi invers, de câte două ori, în perioada 1918 - 1925, nu a schimbat cu nimic raporturile juridice anterioare. Prin Legea nr.70/1925 privind reorganizarea bisericii ortodoxe din Bucovina s-a acordat un statut juridic fundaţiei, numită acum Fondul Bisericesc Ortodox - Român al Bucovinei (FBORB), respectiv o fundaţie specială, autonomă cu personalitate juridică. Prin urmare, FBORB era o persoană juridică de drept public, iar patrimoniul era al statului, fundaţia neavând decât un drept de posesie. După 1948, statul comunist a preluat abuziv patrimoniul fundaţiei şi a desfiinţat pur şi simplu persoana juridică FBORB.
 
Ulterior, în anul 2000, în baza unei ordonanţe de Guvern, se înfiinţează Fondul Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei, ca o fundaţie de drept privat, cu 27 de membri, condusă de arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, ÎPS Pimen. Curtea de Conturi, Romsilva şi alte instituţii ale statului susţin că această nouă fundaţie de drept privat nu este aceeaşi cu vechiul FBORB, care era o entitate de drept public.
”Biserica din Bucovina va merge la Strasbourg”

Avocatul Vasile Tudor, cel care a reprezentat Fondul Bisericesc încă de la începutul procesului, crede că soluţia de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este una care aruncă statul român la nivelul anului 1949 şi devine „mânios proletar”.  Mai mult, avocatul le-a declarat jurnaliștilor de la Monitorul de Suceava că în mod cert biserica din Bucovina va merge spre Strasbourg: „Este inadmisibil ca cel care este înscris în cartea funciară ca proprietar să fie considerat ca simplu administrator. Ar însemna ca toate persoanele fizice şi juridice din Bucovina care au înscris dreptul de proprietate în cartea funciară anterior anului 1938 să nu-şi justifice proprietatea pentru că într-o zi va veni statul român şi va spune că a avut doar folosinţa acelui bun, iar statul a fost proprietar”, a arătat avocatul care a apărat interesele Fondului Bisericesc.

La rândul său, Sorin Ciobanu, directorul Direcţiei Silvice Suceava, nu a dorit să comenteze soluţia şi a precizat doar că se va conforma deciziilor luate de instanţele de judecată.
Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
06:38 Băsescu l-a „UMILIT” pe Gelu Vișan în direct la TV! Replica pe care nu o va uita NIMENI. Vișan califică gestul lui Băsescu: M-a surprins și m-a întristat în același timp! 01:16 Băsescu, STAND-UP CU NOUL PREMIER: „Dacă vedeți în unele poze fața lui Tudose..." 01:14 Olguța A RATAT ŞANSA CARIEREI. Toți membrii PSD vorbesc despre asta 01:11 Dan Andronic, IPOTEZĂ-ȘOC în cazul lui Tudose. Strategia lui Iohannis 00:50 Băsescu TUNĂ și FULGERĂ după numirea lui Tudose premier: „Iohannis a făcut CEL MAI URÂT lucru! TRĂDARE” 23:51 Tudose, ATACAT fără MILĂ de presa internațională: „Dragnea pierde din popularitate chiar dacă...” 23:36 Lista echipei lui Tudose: Numele de miniștri vehiculate în PSD - surse 22:39 Cine este Mihai Tudose, premierul PSD: Profesor la SRI, acuzat de plagiat, mic maestru în șah - biografie 22:37 ULTIMA BOMBĂ ÎN PSD! S-a vorbit despre o MARE TRĂDARE 22:36 Inedit! Reacția SRI despre premierul PSD Mihai Tudose 22:24 EXCLUSIV EVZ - Tudose către liderii PSD: „Nu vreau să fiu vedetă TV” 22:18 BOMBĂ ÎN PSD! Tudose A FOST DENUNŢAT LA DNA. Planul lui Dragnea SE POATE NĂRUI. Rămâne de văzut CE REACŢIE VA AVEA IOHANNIS 22:00 Tudose şi SECRETELE SOŢIEI SALE. Sunt în joc MILIOANE DE EURO. Detalii explozive 20:03 EXCLUSIV EVZ - Directorul de cabinet al lui Mihai Tudose a lucrat 13 ani pe „analiză-sinteză” în sistemul de siguranță națională, iar soția lui lucrează la UM 0472 și predă la SRI / DOCUMENTE 19:22 Iohannis: „Îl desemnez pe domnul Tudose ca viitor prim-ministru” - LIVE TEXT 18:22 MIHAI TUDOSE era prieten apropiat cu „Anaconda”, generalul SRI Elena Istode. TUDOSE a fost ACUZAT de PONTA că este OFIȚER ACOPERIT! 18:05 Udrea ÎL CRITICĂ DUR Dragnea: „Praf și pulbere. A aruncat PSD ÎN HAOS” 15:55 Propunere SURPRIZĂ a PMP pentru funcția de premier 15:06 CONSULTĂRI la COTROCENI. Băsescu: „Desemnarea PSD este una ratată, menită să-l atragă pe Iohannis într-o capcană. PMP l-a propus premier pe Sigfried Mureșan” | LIVE TEXT 10:03 CULISELE CEx PSD. Drumul NOMINALIZĂRII lui Mihai Tudose spre Palatul Cotroceni

Articole salvate