Editura Evenimentul si Capital

Fiecare român cu durerea lui. Scrisoarea săptămânii. Orașul fără librărie

Autor: | | 2 Comentarii | 454 Vizualizari

În orașul Alexandria exista odată o frumoasă și bogată librărie, care satisfăcea prin cărțile sale, gustul de citit al cititorilor săi.

 Nu știu din ce motiv, acest magazin a fost închis și în locul lui a apărut un magazin Betty portocaliu cu tot felul de articole de îmbrăcăminte, de modă, de voiaj...

Dar ce să facem cu acei care vor să aibă cărți ca să se cultive și să aibă biblioteca proprie? Este drept că există în oraș o bibliotecă bine înzestrată cu cărți, cu săli spațioase de lectură, în care vin permanent zeci de cititori, de toate vârstele, se instruiesc. Are și două secții la parter, unde se fac împrumuturi de cărți sau reviste. Dar oamenii cultivați din Teleorman simt nevoia să cumpere noile volume ce apar în țară și să facă colecții. De unde să cumpere cărți? De la chioșcurile din oraș unde se vând numai împreună cu ziare și care au unele tematici îndoielnice: Mireasă pentru prinț de Victoria Alexander, Jenny de E. Caldvell sau La agățat de Nadine Gorimer. Scriitorul francez Anatole France, în urmă cu peste 100 de ani, scria în cartea sa „Grădina lui Epicur” despre gustul de citit: „Gustul pentru citit este, într-adevăr un gust de toată lauda”... Bibliofilii sunt luați peste picior și poate se pretează la zefleme, dar mai curând trebuie să-i invidiem pentru că ei și-au îmbogățit viața cu o caldă și îmbelșugată voluptate de a citi și a cumpăra o carte bună. Ce-i mai onorabil altceva decât a-ți pune cărțile în bibliote-că și ale citi sau chiar să le recitești când dorești acest fapt? Aș vrea să le recomand și să le spun celor care se ocupă de administrarea orașului că procedează bine că aprobă deschiderea de noi magazine de alimente, îmbrăcăminte sau alte obiecte casnice pentru locuitorii orașului Alexandria, dar tot așa de necesară este deschiderea de librării. Nu este de ajuns ca unele cărți, capodopere ale literaturii universale, să fie vândute la alte chioșcuri cu ziare. Dar culmea ironiei este aceea că singura librărie din oraș să fie desființată, că nu rentează și să fie înlocuită cu un magazin Betty portocaliu.

Las la o parte această denumire hazlie, dar ca să înlocuiești o librărie cu un magazin unde se vând blugi, bluze pentru femei și papuci chinezești pentru copii, mi se pare prea de tot!

Dr. Florian Andreescu / Alexandria

„Ne-au mințit când ne-au cerut să-i votăm”

Scârbit și revoltat de „activitatea” majorității parlamentarilor români pe care îi interesează numai cum ar putea obține, pentru viitor, pensii mai mult decât nesimțite și salarii foarte mari, și cum săși scape colegii de cercetarea averilor obținute ilicit. Vă trimit această scrisoare deschisă adresată majorității parlamentarilor români care ne-au mințit când ne-au cerut să-i votăm.

Cu deosebit respect, Măș Harță din Bacău

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate