Fenomen periculos în România. Copiii încep să se drogheze de la 13 ani

Fenomen periculos în România. Copiii încep să se drogheze de la 13 ani

Tinerii fumează „jointuri” de la vârste din ce în ce mai fragede, arată studiile ANA. Casa este „teatru de război”, părinții, prea autoritari, ori ei prea singuri, sunt motive ca ei să adere la un grup

Ultimele studii ale Agenției Naționale Antidrog (ANA), făcute în rândul tinerilor de 16 ani, arată că unii dintre ei au început consumul de droguri chiar și de la 13 ani. Cazurile izolate sunt și mai grave - chiar un copil de opt ani a „gustat” substanțele interzise. Dorința de a-și schimba starea de spirit și faptul că „doreau să uite de problemele lor” sunt cele mai frecvente motive invocate de tinerii care încep să consume droguri, mai arată studiile ANA.

Topul drogurilor

„Cel mai căutat drog în rândul tinerilor este canabisul, apoi urmează substanțele cu proprietăți psihoactive - SNPP (etnobotanicele - n.red.), care se găsesc doar pe Internet”, au precizat, pentru EVZ, oficiali din ANA. Potrivit ultimului studiu, cel mai mare procent de adolescenți care au debutat în consum la vârsta de 13 ani sau mai devreme se înregistrează în consumul de canabis, respectiv în consumul de SNPP. Datele ANA mai arată că numărul băieților care consumă, la vârsta de 13 ani sau mai devreme, este de aproape cinci ori mai mare decât cea a fetelor.

Ne puteți urmări și pe Google News

FOTO: Copiii singuri simt nevoia să adere la un grup. De aceea nu refuză drogurile când li se oferă FOTO: LIBERTATEA

Vor să uite de probleme

O situație similară se înregistrează și în privința debutului precoce în consumul de canabis: numărul băieților care au început să fumeze acest drog, la o vârstă sub 13 ani, este de aproape două ori mai mare decât cel al fetelor. Dintre cei care au consumat droguri precum canabis/hașiș, amfetamine sau ectasy, 69,1% au indicat ca principală motivație curiozitatea, 21,6% au menționat drept pretext al consumului dorința de a-și schimba dispoziția/starea de spirit, în timp ce 17,0% au declarat că „doreau să uite de problemele lor”. Același „clasament” se înregistrează în cazul etno botanicelor.

Canabisul se cumpără ușor

Deși este cel mai căutat dintre toate tipurile de droguri de la noi, canabisul poate fi procurat ușor, în opinia a 13,5%, aproape similar sedativelor și tranchilizantelor (13,8%) din farmacii.

În schimb, doar unu din 10 tineri cu vârste de 16 ani chestionați de ANA consideră facilă procurarea de ecstasy (10,7%), respectiv amfetamine (9,3%).

Jointul din discotecă

Potrivit ANA, în privința locului în care ar putea găsi canabis, cele mai des menționate locuri sunt „discoteca/ barul”, Internetul, „pe stradă, în parc”, „în casa dealerului”, „la școală”. La fel s-a răspuns și în cazul etnobotanicelor.

Cum să refuze

Educația în familie îl va ajuta pe tânăr să refuze drogurile atunci când se oferă, spune psihoterapeutul Anda Păcurar. „Dacă un copil este învățat de mic să știe că trebuie să consume, să bage în gură, numai ce este bine și sănătos, deci cu partea de limită, învață să aibă limite și în plan social. Limitele structurează personalitatea. Copiii nesiguri pe ei, care nu au încredere în ei, pot fi păcăliți mai ușor. Faptul că părintele intră în baie peste el, îl ajută să se spele, e ceva greșit pentru că el înțelege că limitele pot fi încălcate și de către alții. Iar copilul speriat poate fi victimă mai ușoară”, a explicat, pentru „Evenimentul zilei”, psihoterapeutul Anda Păcurar.

Sfaturi pentru părinți

Pentru părinți este important să conștientizeze dacă au o frică exagerată față de droguri. „Este bine să nu suspectezi copilul excesiv. Cineva care are întipărită în memorie această problemă care i-a fost amintită de multe ori, poate ajunge să consume”, a explicat psihoterapeutul Anda Păcurar (foto).

FOTO: Anda Păcurar

● Prima grijă ca părinte este să menții o relație apropiată cu el, ca să nu mai simtă nevoia de a aparține unui grup.

● Nu este o idee bună să îi pui filme săptămânal despre droguri sau să deschizi o discuție din senin. Ceva trebuie să declanșeze toate aceste discuții.

● Acceptă-i anturajul, nu îl respinge, fii deschis și cu prietenii copilului, fără să-i judeci! Chiar dacă nu îți plac alegerile lui, e important să fii implicat.

● Sportul declanșează starea de bine, este important să practice sau să fie angrenat într-o activitate.

● ANA are o pagină de facebook unde tinerii care preferă mediul on-line pot găsi informații. În același timp și părinții pot cere acolo ajutor specializat, inclusiv prin telefon, la linia gratuită 0 8008 700 700.