Femeia cu pantofi de leopard care trebuie să scoată Marea Britanie din UE
- Adrian Pătrușcă
- 14 iulie 2016, 00:00
Noul premier britanic se anunță o nucă tare pentru birocrații de la Bruxelles. Aceasta ar putea fi o șansă uriașă pentru București. Cu condiția ca Iohannis și Cioloș să joace pentru România
Pe când avea 17-18 ani a făcut o criză de nervi, pentru că Margaret Thatcher i-o luase înainte. Eleva de la Oxford avea ambiția să fie ea prima femeie prim-ministru din istoria Marii Britanii, povestesc colegii despre Theresa May. A trebuit să aștepte 37 de ani pentru a ajunge în reședința din Downing Street nr. 10.
Acum în vârstă de 60 de ani, femeia aprigă, fostă ministru de Interne de mână forte, pasionată de încălțămintea care imită blana de leopard, are o misiune la fel de complicată ca și predecesoarea ei: să scoată Marea Britanie din UE fără mari convulsii. Ingrată sarcină, dat fiind că, în campania dinainte de referendum, a militat pentru rămânerea în UE! Însă Theresa May a tăiat macaroana celor care sperau într-o răsturnare de situație spectaculoasă, pusă la cale în culise: „Brexit means Brexit! Nu vor exista încercări de a rămâne în UE, nici de a reveni pe ușa din dos, nici nu va fi un al doilea referendum!”, a declarat ea.
Testul lui Iohannis și Cioloș
Theresa May, numită ieri primministru de către Regină, la Buckingam, după ce David Cameron și-a depus oficial demisia, se anunță o nucă tare pentru liderii de la Bruxelles. Este foarte probabil că ea nu va ceda presiunilor de a activa rapid Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, singurul care declanșează procedurile de ieșire din UE, preferând să folosească lunile de vară rămase pentru negocieri din poziția de membru plin al Uniunii.
Potrivit observatorilor, May va trebui să-și folosească abilitatea pentru a naviga printre pozițiile mai pragmatice ale Germaniei, Suediei, Irlandei sau Olandei, interesate să păstreze legături comerciale strânse cu Londra, și pozițiile radicale ale Franței sau Belgiei, care vor să „pedepsească” exemplar Brexitul, pentru a curma din fașă orice tentative de imitație viitoare.
Theresa May speră să găsească un sprijin important la țările central și est-europene, care împărtășesc în marea lor majoritate viziunea Londrei despre UE, ca o cooperare între state suverane, în locul unei Europe federale, cum o vede Bruxelles-ul. Din acest punct de vedere, Bucureștiul poate juca o carte mare, dacă se angajează în negocieri bilaterale cu Londra, conform intereselor naționale proprii, fie și cu riscul de a irita câteva cancelarii occidentale. Consolidarea relațiilor comerciale bilaterale și refacerea axei strategice Washington - Londra - București ar trebui să fie printre prioritățile imediate ale României pentru noile relații cu Marea Britanie
Iohannis și Cioloș vor putea dovedi astfel că nu sunt „prelungirile tehnocrate” ale lui Merkel și Hollande pe malurile Dâmboviței.