Femeia-comisar care a recuperat ouăle de dinozaur de 500.000 de euro

Femeia-comisar care a recuperat ouăle de dinozaur de 500.000 de euro

Unul dintre străjerii de bază ai patrimoniului cultural al României a povestit, pentru „Evenimentul zilei”, despre naivitatea unor hoți care habar nu au cât valorează bunurile furate.

Îmi place uniforma. Nu am glumit când am spus că am o pasiune a uniformelor’’, îşi începe povestea, despre ceea ce înseamnă patrimoniu şi bunuri de patrimoniu, Margareta Arsenescu, comisar- şef de Poliţie, Direcţia de Investigaţii Criminale, Biroul pentru Protejarea Patrimoniului Cultural. Când o vezi așa mică de înălțime, nu ai zice că are renumele ca fiind ,,necruțătoare’’ cu cei care fură din patrimoniu. În 2003, pentru Margareta, de profesie istoric, s-a ivit un nou orizont: să lucreze la Biroul pentru Protejarea Patrimoniului.

Caz unic în lume

Își amintește de un caz, drag ei, care a făcut înconjurul lumii. Atunci a fost mai mândră ca niciodată că poartă uniforma de polițist. Povestea celor trei ouă de dinozauri pitici – specie unică în lume și care se găsea exclusiv în țara noastră - a început undeva prin 2004-2005, când acestea au fost furate din situl paleontologic Tuștea, situat în Țara Hațegului, din județul Hunedoara. Locul este cunoscut ca fiind „regatul” dinozaurilor pitici. Anunțul postat pe internet de către cei care le-au furat - „Ouă de dinozauri pitici, la vânzare” - a fost cheia de pornire în ancheta autorităților române. Hoții le-au vândut apoi unui colecționar din Veneția, care mai avea acasă peste 6.000 de asemenea obiecte prețioase.

Ne puteți urmări și pe Google News

FOTO: Cele trei ouă de dinozaur pitic au fost estimate la aproximativ 500.000 de euro

Ouăle datează de acum 67 de milioane de ani

„Cu sprijinul autorităților italiene, ouăle de dinozaur au fost recuperate în 2010. Acum sunt la Muzeul Național de Geologie, clasate în patrimoniul cultural național. Și-au meritat acest loc, deoarece situl de la Tuștea este unic în lume, acolo a trăit și a murit Dinozaurul Pitic sau Dinozaurul Transilvanicus”, susține comisarulșef de la Patrimoniu.

Nu sunt din aur, dar valorează aur. Cele trei ouă au o vechime de 67 milioane de ani și aparțin speciei de dinozauri pitici,unice în lume, datând din era mezozoică, perioada cretacică. Ele au fost estimate la o valoare de 500.000 de euro.

Alături de italianul la domiciliul căruia au fost descoperite cele trei ouă, mai sunt cercetate două persoane din România, care au furat obiectele de patrimoniu de la situl hunedorean și care erau căutate și pentru alte furturi din străinătate. Din locuinţa celor doi, poliţiştii au confiscat fosile de dinozaur pitic, fosile de carapace de broască ţestoasă preistorică, vase datând din perioada romană, monede de argint şi bronz şi alte obiecte valoroase.

Bunic, tată și fiu au furat icoane cu o valoare de două milioane de euro

Comisarul -șef povestește de cea mai grea speță la care a lucrat, prin 2010, cea a furturilor de icoane vechi din bisericile monument- istoric situate pe raza a trei județe: „Vorbim despre opt furturi de icoane pictate pe lemn și pe sticlă, furate din biserici monument istoric, comise în 2010, pe raza a trei județe: Vâlcea, Hunedoara și Mureș. În ianuarie 2012, au fost recuperate 89 de icoane, 20 sunt deja clasate în Patrimoniul Cultural Național”. În toate aceste cazuri, infractorii au folosit același mod de operare: intrat pe fereastră, ieșit pe ușă. Nu i-a tentat nici măcar un singur bănuț din cutia milei, în afara icoanelor de patrimoniu. Multe dintre ele au fost recuperate din Ungaria și Germania, dar și în urma perchezițiilor domiciliare făcute la tăinuitori.

FOTO: Vorbim despre opt furturi de icoane pictate pe lemn și pe sticlă, furate din biserici monument istoric, comise în 2010, pe raza a trei județe: Vâlcea, Hunedoara și Mureș

Investigația a pornit din Târgul de la Negreni, de lângă Oradea. Acolo au fost vândute cele mai multe dintre icoanele furate. „Cei care au comis aceste furturi sunt judecați acum. Inițial au fost arestați. Bunic, tată și fiu. Fiul a ieșit repede. Tăinuitorii din Dumbrăvenii de Sibiu sunt și ei judecați, în libertate. Prejudiciul a fost unul uriaș: 2 milioane de euro. O singură icoană de patrimoniu avea valoare de 100.000 de euro pe o piață decentă, legală, era o icoană din secolul al XVI -lea, din care mai sunt foarte puține”, spune Margareta Arsenescu. Femeia are un crez pentru care luptă: din patrimoniu nu se mai fură nimic!