Cum a ajuns o fată educată pe mâna proxeneților. Un recidivist periculos s-a folosit de fiul său pentru a racola o adolescentă

Cum a ajuns o fată educată pe mâna proxeneților. Un recidivist periculos s-a folosit de fiul său pentru a racola o adolescentă

Traficanții de persoane, în general oameni fără scrupule, recidiviști, racolează minore de pe rețelele de socializare, în special Facebook. Ulterior, aceste tinere, în special fete naive, sunt forțate să se prostitueze și să aducă venituri importante celor care le patronează.

O rețea de trafic de persoane a fost destructurată de procurorii de la DIICOT Cluj, aceasta fiind condusă de doi recidiviști, Gilbert D., condamnat la 13 ani de închisoare pentru înșelăciune, și Răzvan C., condamnat în trecut pentru trafic de persoane. Anchetatorii susțin că Gilbert D. s-a folosit de fiul său de 19 ani pentru a racola o fată în vârstă de 15 ani, din localitatea Cojocna, județul Cluj. În scurt timp, fata a ajuns într-un apartament unde mai erau alte două tinere, și a fost forțată să se prostitueze.

În prima fază, minora a fost abordată pe Facebook de băiatul lui Gilbert, căruia i-a acceptat cererea de prietenie și apoi i-a dat și numărul de telefon. Ulterior, pe fir a intrat recidivistul care a început să aibă o „relație” virtuală cu minora de 15 ani, căruia îi spunea că o iubește și că vor avea un viitor plin de bani.

Fiind controlată strict de părinți, minora a fost scoasă cu greu din casă de către proxeneți.

Ne puteți urmări și pe Google News

Atrasa de verișoara cea urâtă

După ce a aflat că fata și-ar dori să „fugă în lume” cu el, Gilbert a pus la punct un plan de scoatere a fetei din locuință. Astfel, fiul lui și o verișoara de-a fetei i-au spus mamei că ies la un suc, fapt cu care femeia a fost de acord. Era și ultima dată când își vedea fata, înainte de a fi adusă acasă de către polițiști, și asta după ce a fost abuzată sexual de sute de ori, în Sibiu.

Ieșită din casa, fata a fost dusă la Cluj, la un suc, după care sub pretextul „dragostei” a fost urcată într-o mașină, împreună cu verișoara ei, și dusă la Sibiu, unde a fost sechestrată într-un apartament închiriat de către Răzvan C.

Procurorii spun că, a doua zi după ce au ajuns la Sibiu, verișoara minorei obligate să se prostitueze a fost trimisă acasă pentru că „au apreciat că aceasta nu avea calităţile fizice necesare pentru practicarea prostituţiei”. Cu alte cuvinte, susțin procurorii DIICOT Cluj, pentru că era urâtă și nu atrăgea clienții.

600 de lei pe zi din prostituție

În apartamentul din Sibiu, mai spun procurorii DIICOT, au fost aduse alte două tinere, în afara minorei din Cluj, toate trei fiind obligate să practice prostituția. Sub pretextul că o iubește foarte tare, Gilbert a convins-o pe minoră să se prostitueze pentru a face rost de bani, cu care să trăiască amândoi, mai concret doar el. Gilbert i-a spus fetei că el știe doar să înșele oamenii și că, dacă va continua să facă asta, va fi trimis din nou la închisoare.

S-au certat de la bani

Clienții celor trei tinere erau atrași cu anunțuri la mica publicitate. Răzvan C. era cel care stătea de regulă în apartament și fixa prețul partidei de sex în funcție de pretențiile „clientului”. Culmea este faptul că niciunul dintre așa-zișii clienți nu a sesizat poliția cu privire la faptul că una dintre fete este minoră.

Tinerele erau obligate să noteze într-un caiet suma obținută în urma prestațiilor efectuate. Ulterior, banii erau luați de cei doi proxeneți și folosiți în interes personal. La un moment dat, aceștia au început să se certe din cauza sumelor mari de bani cheltuite ba de unul, ba de celălalt. Din cauza scandalurilor, la apartament a ajuns și un echipaj de poliție, dar agenții au plecat rapid, fiind mințiți că cele trei fete și proxeneții fac turism în Sibiu. Dacă agenții ar fi căutat în bazele de date ale Poliției Române, ar fi aflat că au în față doi recidiviști. Minora din Cluj a fost obligată să se prostitueze în perioada 28 octombrie 2017 - 23 noiembrie 2017. Doar insistența familiei pe lângă polițiști a ajutat-o să scape din mâinile celor doi care o exploatau sexual.

Anamaria Ciubară, medic psihiatru: „Îndrumați copiii către alte activități!”

Pentru a nu cădea în capcanele de pe rețelele de socializare, copiii ar trebui supravegheți foarte atent de către părinți și, foarte important, să fie direcționați către alte activități, spune conf. univ. dr. Anamaria Ciubară (foto sus), medic primar psihiatru: „La această oră este foarte greu să ții copilul departe de internet. Depinde foarte mult de vârsta copilului și, mai ales, de educația primită. Este foarte ușor pentru un părinte să lase copilul cu un gadget și să-și vadă de treabă, dar nu este și benefic. Pe de altă parte, este dificil să interzici accesul, având în vedere că anturajul copilului are acces la diverse device-uri. Cel mai indicat ar fi o educație adecvată privind rolul și limitele pe care le reprezintă socializarea virtuală și să fie direcționați către alte activități (sport, lectură etc)”. Medicul psihiatru mai spune că supravegherea copilului nu se poate realiza fără a avea acces direct la contul de pe rețeaua socială: „Pentru a nu-și simți amenințată intimitatea, copilul ar trebui să fie într-o relație de încredere reciprocă cu părinții. Astfel se poate ajunge la un filtru adecvat al activităților generate de interacțiunea virtuală”.

Comisia Europeană a propus ca fiecare țară să stabilească vârsta limită la care un copil are voie să-și facă un cont pe o rețea de socializare. „Este foarte interesantă această propunere și sunt în acord cu ea. Problema este modul în care va putea fi implementată. Să nu uităm că există o adevărată explozie de conturi false sau furate pe rețelele sociale. Cum vor reuși administratorii de rețea să restrângă accesul persoanelor sub 16 ani, fără a afecta libertățile celorlalți utilizatori, este cea mai mare provocare. Rămâne o inițiativă de admirat și sperăm să o vedem și pusă în practică”, ne-a mai declarat Anamaria Ciubară, medic primar psihiatru la Spitalul de Psihiatrie „Elisabeta Doamna” din Galați și conf. univ. dr. la Facultatea de Medicină, din Cadrul Universității „Dunărea de Jos”.