Fantana ucigasa, poveste de groaza

Fantana ucigasa, poveste de groaza

Tinerii care si-au gasit sfarsitul sub pamant sunt plansi de intregul sat Cleja, judetul Bacau.

Tristete mare in satul Cleja, judetul Bacau, dupa ce trei tineri au murit, unul dupa altul, intr-o fantana pe care tot ei o sapasera cu doua saptamani in urma. Necazul a lovit sambata, cand fratii Claudiu, 20 de ani, si Gabriel Domocos, 28 de ani, s-au pornit sa curete fantana din curtea casei lor.

Fantana avea 11 metri adancime. Debitul apei era bun, astfel ca putul s-a umplut pana la nivelul de trei metri. Mai toata lumea i-a laudat, mai ales ca gasisera apa la o adancime relativ mica, dar si pentru ca lucrarea era, intr-adevar, gospodareasca.

Din cate spun vecinii, familia Domocos a hotarat sa-si lucreze singura fantana ca sa nu mai dea bani la un fantanar de profesie. "Costa cam 150 de lei un metru, cu tot cu tuburi. Cum aici fantanile sunt adanci, costurile finale sunt destul de mari", ne-a spus Vasile Istoc, un satean care a facut la viata lui cateva fantani.

Ne puteți urmări și pe Google News

Trei prieteni la catarama La toata lucrarea i-a ajutat Adrian Istoc, un tanar de 20 de ani, prieten la catarama cu fratii Domocos. Au proiectat impreuna, au sapat impreuna, s-au bucurat impreuna cand au dat de apa.

Trei baieti despre care lumea din sat are numai cuvinte de lauda: "Erau extrem de respectuosi, saritori si harnici. Nu se punea problema sa auzi o injuratura de la ei sau sa vezi vreun gest nepoliticos. Ne mandream cu ei. Fratii Domocos erau colegi cu baietii mei, iar Adrian Istoc era bun prieten cu ei. Isi sareau mereu in ajutor, erau mereu impreuna si cand era vorba de munca, si cand era de distractie. Este o tragedie cum nu a mai fost in satul nostru", spune primarul Ioan Joca.

Ultimul pranz Fratii Domocos si tatal lor planuisera ca sambata sa ispraveasca lucrarea la fantana. Adica sa o curete de orice resturi mai pluteau pe apa si apoi sa o inaugureze. In cursul diminetii, ajutati de Adrian Istoc, au curatat peretii. Au coborat cu randul pe scripetele fantanii si au luat tuburile la curatat, cu mana.

Pe la ora 12.00 au facut pauza, ca sa ia pranzul. Adrian a plecat la casa lui, aflata la vreo suta de metri departare. "A venit, dar nu s-a asezat la masa imediat, ci a curatat mai intai santul din fata gardului. Apoi a mancat si a plecat din nou la Domocos. S-a intors din poarta si mi-a zambit. De atunci nu l-am mai vazut. Cu atat am ramas: cu zambetul lui, din poarta", ne-a spus Mihai Istoc, tatal lui Adrian.

Ca intr-un film horror Dupa-amiaza, cei trei tineri au vrut sa termine de curatat fantana. Au pornit un motor pe baza de benzina, la care au atasat un furtun care ar fi urmat sa aduca la suprafata toate resturile din adanc. Motorul l-au legat cu o sufa si l-au coborat pana pe la mijlocul putului, iar Claudiu a coborat pe franghia galetii, sa manuiasca furtunul.

De aici, totul s-a derulat ca intr-un film de groaza. Fratele lui Claudiu, Gabriel, si-a dat seama la un moment dat ca ceva este in neregula. Primarul Joca, unul dintre primii oameni care a ajuns la fata locului, spune ca tatal a fost cel care l-a indemnat pe Gabriel sa intre in fantana, sa-si scoata fratele.

Dinauntru insa nu a mai iesit dupa aceea decat un fum gros. Atunci a coborat si Adrian Istoc, in ajutorul prietenilor lui celor mai buni. Dar nici el nu a mai iesit. "Disperat, Andrei Domocos a incercat sa-i convinga pe alti doi sa intre in fantana, dar un vecin i-a oprit. Altfel, ar fi fost patru sau cinci morti acum. Personal, cred ca a fost vorba de neglijenta", spune primarul.

Cine va mai bea in fantana? Ambulanta si pompierii au ajuns cam intr-un sfert de ora, iar unul dintre ei, echipat cu masca de gaze si tub de oxigen, s-a chinuit mult in bezna putului sa-i scoata pe cei trei. Diagnosticul medicilor legisti, inregistrat ieri, este sec: intoxicatie cu monoxid de carbon.

Barbatii din Cleja par sa fi devenit, peste noapte, experti in salvari din fantani. "Trebuia sa aiba masti de oxigen. Dar de unde? Cine are asa ceva? Nu trebuia sa intre acolo daca au dat drumul la motorul cu benzina. Trebuia sa foloseasca un motor electric", comentau, ieri, localnicii stransi pe ulita.

Cat despre fantana ucigasa de la Cleja, nimeni nu poate spune ce se va intampla cu ea. "S-a mai vazut ca din fantana unde a murit cineva sa se bea apa dupa aceea. Se dezinfecteaza si este buna", spune un localnic. "Totul depinde de fiecare individ in parte. Unul bea apa, isi face cruce si apoi merge mai departe, in vreme ce altul refuza sa bea", spune un altul.

DRAMA

Ghinionul familiei Domocos Familia Domocos s-a stabilit la Cleja de cativa ani si isi castigase respectul intregii comunitati. Si-au aranjat o casa aratoasa si au pus pe picioare gospodaria. Au avut cinci copii, trei baieti si doua fete. Fetele sunt maritate si si-au gasit rostul in strainatate, una in Germania, iar cealalta in Spania. Chiar si sotia lui Domocos, Maria, plecase la munca prin Italia.

Pe langa casa mai ramasera baietii. Cel mai mic, Adrian, are 15 ani, e elev la liceu. Mijlociul, Claudiu, implinise 20 de ani si era student la Inginerie, la Bacau. Cel mai mare era Gabriel, 28 de ani, care tocmai absolvise Dreptul si urma sa dea lucrarea de licenta. Dar nu a mai fost sa fie.

ACCIDENT RAR

"Tragedie cum n-am mai auzit" Cele mai comune accidente la sapatul fantanilor sunt cele provocate de surparea malurilor. "Accidente se mai intampla, dar nu au o frecventa prea ridicata. Oricum, despre o tragedie precum cea de la Cleja nu am mai auzit", ne-a spus Corneliu Cotumbeanu, seful Biroului Relatii Publice de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Bacau. El a adaugat ca nu exista nicio prevedere legala care sa le interzica oamenilor sa-si sape singuri fantanile.

PREGATIRI DE PRAZNIC

"As vrea ca toti trei sa fie intr-o groapa comuna" Doliu, bocete, figuri inmarmurite, pregatiri de praznic, lume stransa palcuri pe la porti. Aceasta era atmosfera cernita de ieri, din comuna bacauana Cleja. Aproape toata suflarea iesise la porti sa-i planga pe trei dintre cei mai buni copii ai sai. De sambata, de cand viata li s-a curmat, trupurile celor trei baieti s-au aflat la Morga Spitalului de Urgenta din Bacau.

In cursul zilei de ieri au sosit din Italia, Spania si Germania mama si cele doua surori ale lui Claudiu si Gabriel Domocos. Curtea locuintei rasuna de plansete. "Asa grozavie mai greu se poate inchipui. Au fost baieti foarte buni, de nota o suta. Parintii lor sunt distrusi pe viata", ne-a spus factorul postal Petre Farcas, un vecin al familiei Domocos.

Membrii familiei Domocos au refuzat orice dialog cu presa si au tinut poarta inchisa. "Vrem sa avem liniste", a explicat una dintre surori. Lumea stransa pe la porti reactiona prompt la aparitia oricarei masini care ar fi putut aduce trupurile neinsufletite. Batrani, tineri, oameni in toata puterea fugeau cat ii tineau picioarele dupa fiecare duba, dar renuntau cand vedeau ca masina nu vireaza pe ulita lui Domocos sau nu opreste la casa lui Istoc.

In rest, asteptare, prelungita pana ieri dupa-amiaza, cand cele trei sicrie au ajuns, in final, la Cleja. Fiecare familie si-a primit mortii cu durere si neputinta. Priveghiul va continua pana miercuri, cand, la ora 10.00, este programata inmormantarea.

"As vrea ca toti trei sa fie depusi intr-o singura groapa comuna, sa fie impreuna si dupa moarte, asa cum au fost impreuna, ca trei buni prieteni, si cat au trait. Asa a vrut Dumnezeu", ne-a spus, distrus, tatal lui Adrian Istoc.