EXCLUSIV EVZ. Scandal național. Zeci de mii de părinți riscă să piardă celulele stem

EXCLUSIV EVZ. Scandal național. Zeci de mii de părinți riscă să piardă celulele stem

Un imens scandal ar putea izbucni în zilele următoare legat de una dintre cele mai mari bănci de celule stem din România. Din cauza unui control de la ANAF, societatea CBC Laboratories din Cluj își mută activitatea în Slovacia, iar clienții primesc documente pentru rezilierea vechilor contracte.

În ultimele zile, pe adresa a mii de români care au optat pentru prelevarea celulelor stem, la nașterea copiilor lor, au început să sosească două tipuri de documente. Primul document este un acord de reziliere a contractului încheiat cu societatea Cord Blod Center Laboratories SRL, cu sediul în Cluj, iar al doilea, un contract gata redactat, pe care părinții trebuie să îl încheie - dacă vor ca celulele stem prelevate de la copiii lor să mai fie păstrate în bune condiții - cu societatea Cord Blood Transplant Center SRO din Bratislava, Slovacia. Pe forumurile de pe Internet, tot mai mulți părinți ridică semne de întrebare legate de locurile de stocare a celulelor stem și despre siguranța noului contract, din moment ce partenerul este unul străin, mai greu de găsit. Pe Facebook, sute de părinți adresează fel de fel de întrebări la care nu primesc niciun răspuns. În noile contracte, pe care sunt practic obligați să le semneze, cu un partener străin, cei în cauză susțin că există clauze care mai de care mai ciudate. „Se face trimitere la o taxa anuală, dar fără a se specifica care este cuantumul acesteia, menționându-se doar taxa anuală obișnuită. Se face trimitere la o taxă fixă, făcându- se trimitere la lista de prețuri, dar în anexa cu lista de prețuri este menționată o singură taxă de înscriere, cuantumul acesteia nefiind același cu actuala taxă de stocare”, scrie Elena Ioniță, din București. O altă femeie din Cluj-Napoca, R.R., ne-a declarat că plătește o taxă anuală de 180 de lei pentru stocarea celulelor stem recoltate de la fetița ei și că nu este de acord ca partenerul din contract să fie schimbat peste noapte.

„Mă obligă să semnez un alt contract cu o firmă nouă, de prin Bratislava, dar poate nu am chef să schimb furnizorul cu o firmă la care nici nu știu unde le e sediul”, spune clujeanca.

Corespondență prin SMS

La telefonul băncii de celule stem din Cluj, niciun operator nu mai răspunde de câteva zile. Cei care sună primesc înapoi următorul mesaj SMS: „Stimate client, vă mulțumim pentru apelul dvs. Vă vom contacta în cursul săptămânii vitoare. Informații la www.cordcenter.ro/faq”.

La sediul societății, situația este explicată de un reprezentant de la „relații cu clienții”, care cere calm și înțelegere. Alexandra Mic spune că la nivelul grupului de firme Cord Blood Center, în România au fost recoltate peste 70.000 de probe de celule stem. Amplasamentele de celule sunt la București, Cluj sau Bratislava, fiind depozitate în respectivele orașe în funcție de momentul recoltării. „Noua firmă preia toate obligațiile și drepturile ambelor părți în ceea ce privește contractul încheiat. În cazul în care noul contract nu este încheiat cu noua firmă, există posibilitatea ca proba prelevată să se piardă. Firma cu care ați semnat inițial (CBC Laboratories – n.r.) își va încheia activitatea.

Normal, proba ar trebui mutată la o altă firmă, însă în acest sens se achită cheltuielile de transport care se ridică la 700-800 de euro, depinde și unde este amplasamentul noii bănci de celule stem”, spune Alexandra Mic, care recunoaște astfel că părinții care nu au încredere în noua societate, despre care nu se știe dacă este sau nu autorizată de către Ministerul Sănătății, le va percepe celor care doresc să își mute probele prelevate la alte bănci de celule stem o sumă destul de importantă.

Control de la FISC și TVA de plată de 8,4 milioane lei

Motivul denunțării a peste 70.000 de contracte, care se referă la tot atâtea probe de celule stem, recoltate în ultimii șapte ani, este legat de un control al Fiscului la grupul de firme Cord Blood Center. Niciunul dintre principalii acționari de la Cord Blood Center nu a putut fi contactat. În schimb, medicul clujean Dan Habago, al cărui nume apare, în continuare, în lista acționarilor semificativi de la CBC Laboratories, susține că decizia de a modifica contractele are la bază un control de la Fisc. „Eu nu mai sunt acționar la CBC Laboratories. Știu că vor să modifice contractele de pe o firmă pe alta din motive de TVA. Statul Român vrea să perceapă TVA și până acum nu se percepea. A fost un control de la Finanțe și s-a perceput TVA, ceea ce din punct de vedere economic înseamnă afectarea majoră a societății, fiind vorba despre milioane de euro. Pentru a se evita o situație legată de blocaje de conturi și sechestre s-a luat această decizie. Cam 60.000 de oameni sunt afectați în prezent”, a declarant doctoral Habago.

La nivel oficial, în cursul acestui an, inspectorii de la ANAF au efectuat o anchetă fiscală și au stabilit că, pentru perioda ianuarie 2011 – iulie 2014, societatea trebuie să achite TVA în sumă de 8,4 milioane lei. Inspectorii de la ANAF susțin că serviciile furnizate de banca de celule stem a firmei Cord Blood Center nu pot intra în categoria serviciilor medicale de diagnosticare sau vindecare a unor boli, situația în care activitatea este scutită de TVA.

Nu se știe dacă noua firmă este autorizată

Fostul acționar de la CBC Laboratories, medicul Dan Habago, susține că noua firmă din Bratislava nu este autorizată încă să funcționeze în România. „Eu m-am văzut cu partenerul slovac, alaltăieri, exact pentru chestiunea asta. Mi-a explicat foarte clar că așa l-au sfătuit pe el consilierii lui, dar a greșit aici deoarece firma care este înființată în Slovacia nu este autorizată în România. Și asta este altă situație care nu este OK. Din punct de vedere operațional, acum nu este nicio problemă”, spune doctorul Habago. Angajatul CBC Laboratories, de la serviciul relații cu clienții, Alexandra Mic, a declarat că este posibil ca în momentul de față noua firmă înființată în Slovacia să nu aibă autorizație de funcționare în România, dar că „acest lucru se va rezolva în zilele următoare”.