EXCLUSIV EVZ. Escroci INTERNAȚIONALI aveau sediul în casa unei gospodine din Cartierul Vitan

EXCLUSIV EVZ. Escroci INTERNAȚIONALI  aveau sediul în casa unei gospodine din Cartierul Vitan

După ce a dat numeroase țepe în state din Europa, o rețea formată din 30 de infractori a fost prinsă în România. „Evenimentul zilei” a descoperit că firma britanicului Paul Halliwell, care conducea gruparea, se află în apartamentul unei femei din sectorul 3 al Capitalei

Polițiștii dâmbovițeni au reușit prinderea unei grupări de escroci internaționali, specializată în înşelăciuni, care a dat numeroase țepe pe teritoriul mai multor ţări din Uniunea Europeană și în mai toate județele României. Povestea acestor infractori este demnă de un scenariu de film. Îmbarcați în nouă rulote, cu numere de Irlanda, cei 30 de membri ai grupării – britanici, irlandezi, polonezi, cehi și români - călătoreau din țară în țară și lăsau cu buza umflată oameni de afaceri și societăți.

Ei ofereau serviciile unei firme „britanice” pentru diferite lucrări, la prețuri foarte avantajoase. Apoi, după ce încasau banii, spuneau că se duc după materiale de construcții și dispăreau. Pe plaiuri mioritice, ei ofereau „lucrări de asfaltare”, dar în țări precum Irlanda, Cehia, Polonia sau Franța, se orientau și în funcție de „cerințele pieței”: instalații, construcții etc.

Urmăriți internațional

Ne puteți urmări și pe Google News

„Evenimentul zilei” a descoperit că, în spatele acestei escrocherii de proporții internaționale, stă „seriozitatea” britanică. Mai exact, grupul era condus de un cetățean din Marea Britanie, Paul Halliwell, în vârstă de 58 de ani. Doi dintre confrații de călătorie și de înșelăciuni sunt irlandezul Patrick O’ Brian, de 33 de ani, și britanicul Daniel O’ Brian, de 44 de ani. Cei doi au fost dați în urmărire de autoritățile franceze, care au emis pe numele lor mandate europene de arestare pentru comiterea de infracțiuni informatice.

Surpriza din casa doamnei Geta

Caravana escrocilor a venit în țara noastră anul trecut. Atunci, Halliwell a înființat o firmă denumită, pompos, SC Paul Haliwell Invest SRL. Societatea are sediul în București, într-un apartament de bloc, din sectorul 3. Mergând la adresa indicată, situată chiar lângă parcarea în care a avut loc, în anul 2012, tentativa de asasinat din Cartierul Vitan, am observat că nu figurează nicio plăcuță care să indice existența firmei. Nici la interfon nu răspundea nimeni.

„Pe cine căutați?”, ne-a întrebat un bătrânel, de la scara vecină. Era administratorul blocului, Iancu Toader, în vârstă de 77 de ani. Omul s-a mirat când am întrebat de firmă și de străin și și-a pus mâinile în cap când a aflat că e infractor. El ne-a spus că, de când este administrator acolo, nu a văzut urmă de cetățean britanic. Din vorbă în vorbă, septuagenarul ne-a lămurit că în apartamentul cu pricina locuiește o gospodină, pe nume Georgeta Șerban „de vreo 55-60 de ani”. „O nepoată de a ei, avocată, a stat aici o perioadă și în casă are sediul cabinetului. Au fost aici câțiva polițiști, acum vreo două săptămâni, dar Geta (Georgeta Șerban - n.r.) mi-a spus că e o problemă legată de un telefon pe care îl avea nepoata și pe care îl urmăreau”, ne-a spus administratorul. Firma de apartament era înregistrată de „nepoată”. E aceeași situație ca în „Mafia Cărnii”, precum a dezvăluit „Evenimentul zilei”, în luna martie, anul acesta: mulți „patroni” își înregistrează sediul firmelor la un cabinet de avocatură, dar nu calcă pe acolo vreodată.

Tânărul împușcat pune termopane

Pe 26 noiembrie 2012, pe strada unde se află sediul firmei britanicului Paul Halliwell, răsunau mai multe focuri de armă. Chiar sub balconul „doamnei Geta”, oamenii îngroziți, printre care și administratorul Iancu Toader, l-au văzut pe Răzvan Mircea Isăilă plin de sânge. Vecinul lor, din blocul de vizavi, tocmai fusese ciuruit cu mitraliera și pistolul, în parcarea dintre cele două blocuri. „Băiatul ăsta a avut zile. Acum e bine și tot acolo stă. Are firmă de termopane și a pus geamuri și pe aici, pe la vecini. Am vorbit și eu cu el”, ne-a spus Iancu Toader. Tânărul, de 28 de ani, a fost împușcat, din greșeală, de asasinul moldovean Vitalie Proca. Ținta era Puiu Mironescu, rivalul clanului Mararu, interlopi din județul Neamț.

Șeful escrocilor a fost arestat

În urma unei descinderi care a avut loc sâmbăta trecută, 14 dintre membrii „Caravanei escrocilor” au fost „săltați” și conduși la sediul IPJ Dâmbovița. După audieri, polițiștii au propus arestarea lor, dar procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgoviște i-au dus în fața instanței doar pe șase dintre aceștia: John Culligan, Patrick Culligan,Patrick O Brien, John Gammell, Daniel Culligan și Paul Halliwel. În cele din urmă, capul grupării, britanicul Paul Halliwell, a fost arestat pentru 20 de zile, iar ceilalți 13 sunt cercetați sub control judiciar. Despre Patrick O’ Brian și Daniel O’ Brian, polițiștii ne-au spus că, deși figurau ca fiind dați în urmărire internațională, ei au executat, deja, pedeapsa pentru infracțiunile informatice de care au fost acuzați în Franța. „Au uitat să-i scoată din rețeaua informatică”, ne-a dezvăluit un om al legii. Românii implicați în această escrocherie internațională sunt din județe din vestul țării, în special din Bihor. Anchetatorii așteaptă informații din toate județele prin care și-a făcut simțită prezența „Caravana Escrocilor”, pentru a stabili prejudiciul creat.

Centru de operațiuni, în parcarea unei pensiuni

De un an, de când SC Paul Haliwell Invest SRL funcționează în țara noastră, în numele firmei de apartament, din Cartierul Vitan, escrocii din caravană au dat țepe în aproape toată țara, dar și în state învecinate. „Noi am stabilit, deocamdată, că au înșelat patru agenți economici, numai în județul Dâmbovița, dar cercetările sunt în curs”, a declarat, pentru „Evenimentul zilei”, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Dâmbovița, agent de poliţie Adelina Torcică.

Oficiali din Poliția Română ne-au dezvăluit că gruparea condusă de britanicul Halliwell a lăsat cu buza umflată societăți și persoane fizice din aproape toate județele României. Până acum, polițiștii de investigare a fraudelor din Dâmbovița au identificat fapte similare, de care sunt suspectați „escrocii în rulote”, în județele: Dâmbovița, Argeș, Vâlcea, Brașov, Prahova, Bihor și Hunedoara. „Este vorba despre zeci de victime, până în prezent, însă numărul lor va fi stabilit după finalizarea cercetărilor. Acum, sunt verificate societăți înșelate din județul Brașov”, ne-au dezvăluit oameni ai legii. Pagubele au putut fi stabilite, până acum, doar în județul Dâmbovița: 10.000 de euro.

Caravana „s-a împotmolit”

la Târgoviște Escrocii au intrat în atenția procurorilor și a polițiștilor din Târgoviște, în luna iunie, anul acesta. Ei au oferit servicii de asfaltare unor societăți comerciale din județul Dâmbovița, dar au plecat, cu circa 10.000 de euro, „după materiale de construcții” și nu s-au mai întors. În urma plângerii depuse de patronii firmelor înșelate, polițiștii au început să îi caute. Poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor din Dâmboviţa, i-au „dibuit” cu sprijinul poliţiştilor din cadrul IPJ. Hunedoara şi IPJ Bihor. Au dat de urma lor în localitatea hunedoreană Brad. În parcarea unei pensiuni, erau campate cele nouă rulote cu număr de Irlanda, în care își aveau „domiciliul” cele 30 de persoane. De acolo, plecau în toate județele în căutarea victimelor.