Editura Evenimentul si Capital

EXCLUSIV EVZ. DOSARUL Microsoft. Licențele noi pentru calculatoarele din școli au fost cumpărare pe banii elevilor. Cele mai afectate sunt liceele de informatică. Ministerul le cere directorilor de școli să se descurce în regie proprie

Elevii care vor să învețe după Windows 8 trebuie să vină cu bani de acasă FOTO: EVZ
Autor: | | 14 Comentarii | 1248 Vizualizari

De la începutul lui 2014, o serie de licențe Microsoft utilizate în școli au expirat, iar Ministerul Educației nu a mai plătit pentru înnoirea lor. Școlile au trecut pe sisteme de operare mai vechi sau au scos bani din buzunarul părinților. De la 1 ianuarie 2014, licențe software Microsoft Windows 7/8, Office 2010/2013 și Server 2008/2012, care proveneau din acordurile încheiate de Ministerul Educației cu firma Microsoft, au rămas neacoperite din punct de vedere legal.

Mai simplu spus, Ministerul Educației a refuzat să mai dea bani pentru utilizarea în școli a acestui sistem nou de operare și a recomandat școlilor să dezinstaleze softul fără licență și să-l reinstaleze pe cel original, respectiv Windows Vista cu Office 2007, cu utilizare gratuită.

Adresa trimisă de minister recomanda ca acolo unde nu se poate reinstala sistemul original de operare, să se achiziționeze în regie proprie sistemul de operare sau să se folosească unul de tip open source.

Unii dintre directorii de școli susțin însă că habar n-au avut de adresa venită de la Ministerul Educației și că au aflat din alte surse de expirarea licențelor.

Fiecare se descurcă

Cele mai afectate de această situație sunt liceele de informatică. Părinții care vor ca odraslele lor să țină pasul cu ultimele noutăți au fost puși în situația de a scoate bani din buzunar pentru cumpărarea sau închirierea de noi licențe. La Liceului Teore tic „Al.I.Cuza” din București, de exemplu, părinții cu elevi la informatică intensiv au scos din buzunar câte 7 lei pentru închirierea unor licențe care să fie folosite la clasă. „Vreau să fie instruit în pas cu vremurile. Asta înseamnă IT. În domeniul acesta, șase luni sau un an întârziere te poate lăsa pe tușă, ori nu l-am adus la un liceu de informatică pentru așa ceva”, a mărturisit unul dintre părinții cu copii în clasa a XI-a.

La Liceul de informatică din Cluj-Napoca, profesorii au preferat să reistaleze softul mai vechi. „E drept că Windows 8 și Office 2013 erau mai bune, erau mai noi, însă programa școlară și instrucția elevilor pot fi atinse și cu softul din 2007”, a explicat Simona Haidu, directoarea liceului.

Întrebați de EVZ de ce nu s-au mai cumpărat noi licențe, reprezentanții Ministerului Educației s-au mărginit să declare că „situația a fost generată de expirarea acordului cu Microsoft pentru licențe educaționale” și că proba de competențe digitale de la Bac nu este în pericol întrucât „cerințele prevăzute de evaluare sunt astfel calibrate încât să poată fi rezolvate indiferent de tipul sistemelor de operare instalate pe stațiile de lucru”.

Hunedoara: Școlile au revenit la soft-uri vechi

Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Hunedoara spun că, până acum, nu au primit nicio sesizare referitoare la vreo eventuală colectă de bani făcută în vreo școală, pentru acoperirea costurilor de prelungire a licențelor pentru softurile instalate pe calculatoare. Școlilor li s-a recomandat să revină la versiuni mai vechi de software, de exemplu Windows Vista și Office 2007, versiuni pentru care toate laboratoarele de informatică din școli au primit, la vremea instalării, licențe de exploatare fără termen-limită. „În cazul școlilor care nu mai aveau instalate aceste versiuni mai vechi, s-a recomandat descărcarea lor de pe o platformă pusă la dispoziție de Ministerul Educației. Nu suntem afectați de problema licențelor de exploatare a sistemelor de operare și programelor de tip Microsoft Office”, a spus purtătorul de cuvânt al IȘJ Hunedoara, Raluca Manea.

Constanța: Școli fără licențe software

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Fapt divers

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate