EVZ EXCLUSIV. Evaluarea națională. De anul viitor, la note, se vor lua în calcul și sutimile obținute după contestații

EVZ EXCLUSIV. Evaluarea națională. De anul viitor, la note, se vor lua în calcul și sutimile obținute după contestații

Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu a declarat, pentru EVZ, că, de astăzi, centrele care au greșit la corectarea lucrărilor de la Evaluarea Națională intră „în anchetă”

Ministrul Edu cației Sorin Cîmpeanu ne-a declarat că ministerul a depistat deja centrele de corectare care au greșit cel mai mult la Evaluarea Națională. Acestea sunt în județele Olt, Gorj, Satu Mare, Argeș, dar a fost identificat, deja, și în București un asemenea centru. În aceste cazuri, numărul notelor care au fost modificate în urma contestațiilor au fost cu mult peste media națională.

Mai mult, spune ministrul „până anul acesta, centrele cu probleme intrau în reevaluare în luna septembrie. Anul acesta, reevaluarea va începe de săptămâna aceasta”.

Probleme. Întrebări

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe de altă parte, Consiliul Național al Elevilor, prin președintele său, Horia Onița, a trimis o scrisoare către Ministerul Educației în care întreabă cum va reuși ministerul să evite, pe viitor, problemele care au apărut anul acesta la Examenul Național de Evaluare: foarte multe note modificate după contestații, unele cu un punct și jumătate, dar foarte multe cu zeci de sutimi. Și, susține reprezentantul elevilor: „Aceste sutimi au o foarte mare importanță pentru viitorului unui copil. Pentru că, la liceele de prestigiu, diferența între a fi admis și a nu fi admis constă tocmai în aceste câteva zeci de sutimi”.

Scrisoarea Consiliului Național al Elevilor

„Având în vedere problemele ridicate în ultima perioadă privind contestațiile din cadrul examenului de Evaluare Națională pentru elevii clasei a VIII-a, dorim să vă adresăm următoarele întrebări:

1. Care este poziția Ministerului Educației privind numărul atât de ridicat al elevilor ce au contestat notele la examen, cât și privind diferența mare de punctaj între nota inițială și nota după contestații?

2. Ce măsuri se pot lua în sesiunile următoare pentru elevii care au contestat nota și au avut o diferență de punctaj mai mică decât jumătate de punct, astfel încât această nedreptate cauzată independent de puterea și voința elevului să fie diminuată? Știind că admiterea la diferite licee și profiluri de studiu este foarte strânsă între candidați, acele sutimi neacordate din neglijența profesorului pot avea impact considerabil asupra traseului educațional al elevului și, inerent, asupra carierei sale.

3. Aveți de gând să dispuneți măsuri pentru profesorii care au corectat cu neglijență și notele după contestații au fost considerabil modificate? Recunoaștem faptul că suma acordată pentru un profesor să corecteze lucrările este extrem de neatractivă, dar ar trebui să ia în calcul că într-o oarecare măsură au un aport considerabil la viitoarea evoluție a unui elev.”

Ministrul promite o evaluare mai corectă

„Evenimentul zilei” l-a contactat pe ministrul Educației (foto), care a răspuns acestor întrebări și a promis că va acționa în așa fel ca, pe viitor, elevii să nu mai cadă victime nepregătirii sau neglijenței profesorilor care corectează lucrările. „Sigur, fiecare ne dorim să avem o evaluare cât mai apropiată de rezultatele reale ale elevului. Din păcate, aceste erori au existat și există în orice sistem. Ideal ar fi să diminuăm într-o măsură semnificativă numărul acestor erori”, spune ministrul.

FOTO: Sorin Cîmpeanu

Evaluarea evaluatorilor

Ce poate face ministerul? „În acele centre în care am constatat că există diferențe foarte mari între prima și cea de a doua etapă – nota inițială și cea obținută după contestație - lucrările vor fi recorectate. Toate lucrările din centrele respective vor fi reevaluate. Metodologia de examinare a Evaluării Naționale permite acest lucru, pentru monitorizarea calității evaluării din cele 254 de centre de evaluare din 4.050 de școli în care s-a dat examen. Până în acest moment au fost identificate șase astfel de centre, în care procentele notelor și al diferențelor sunt mult mai mari decât media la nivel național. De mâine, va începe reevaluarea în aceste centre, dar vom analiza situația din toată țara”, a adăugat ministrul.

Orice sutime contează

În ceea ce privește cele câteva sutimi care pot schimba viața unui copil, ministrul Sorin Cîmpeanu ne-a declarat: „Am cerut reanalizarea procedurii prin care cele 50 de sutimi care fac diferența pentru a primi un punct, la recorectare. Este frustrant să știi că, la recorectare ai primit 10 sutimi, să zicem, dar nu poți beneficia de ele, iar tu intri în competiție cu nota nemodificată. Acest lucru poate și trebuie să fie modificat la nivelul metodologiei. De anul viitor.”

Trierea profesorilor

Ministrul Educației promite, pentru viitor, o triere mai atentă a profesorilor care vor face parte din comisiile de corectare. Se va ține seama ca să nu se ajungă la o supraîncărcare a celor buni, pentru că se va ajunge tot la erori. Cei care au greșit anul acesta, vor fi pedepsiți cu „interzicerea accesului în comisiile de corectat pentru o anumită perioadă de timp, cel puțin”. În condițiile în care se vor constata cazuri în care aceiași profesori au greșit de mai multe ori și au fost diferențe mari, aceștia „vor fi sancționați în cadrul permis de lege”.