Editura Evenimentul si Capital

EXCLSIV. Frăția topoarelor din codrii României. Fața nevăzută a „Mafiei pădurilor”: IMPLICAREA ministrului Apărării Mircea Dușa în CRIMA DE MEDIU comisă prin DEFRIȘĂRI SĂLBATICE

Ministrul Apărării, Mircea Dușa, este implicat în aceste afaceri dubioase
Autor: | | 40 Comentarii | 6545 Vizualizari

Corpul de Control al Guvernului a ocolit Harghita, unde „stăpânesc” lideri UDMR, și Caraș-Severin, fieful lui Frunzăverde. „Evenimentul zilei” are declarația martorului care demontează minciuna lui Laszlo Borbely în Parlamentul României și mărturii care îl incriminează pe ministrul Apărării, Mircea Dușa. Radiografia crimei de mediu comisă împotriva României cuprinde și lista miniștrilorcare au luat decizii controversate. Printre ei este și senatorul Ilie Sârbu, personaj cu mari probleme penale din cauza retrocedărilor ilegale în care a fost arestat și Viorel Hrebenciuc.

Dincolo de războiul mediatic iscat în jurul Codului Silvic, „Evenimentul zilei” vă prezintă o altfel de radiografie a jafului din codrii României. Odată pornit, „tăvălugul” anchetelor, Direcția Națională Anticorupție (DNA) s-a oprit, deocamdată, la județele administrate de politicienii Uniunii Democrate a Maghiarilor din România (UDMR), respectiv Harghita și Covasna, dar și în Caraș Severin, unde a fost reținut fostul „stăpân al pădurilor” din județ, ex-deputatul Ionesei Ghiorghioni, mâna dreaptă a „Baronului de Banat”, Sorin Frunzăverde.

Proprietarii de păduri reclamă abuzuri încă din anii '90: împroprietăriri și defrișări ilegale și afaceri necurate cu bani de la APIA, destinați reîmpăduririlor și amenajărilor silvice. Printre numele grele acuzate de „jaful pădurilor” din Bazinul Gheorghieni – așa cum este denumită zona împădurită aflată pe raza județele Harghita și Covasna - se numără foști și actuali miniștri: Verestoy Attila, Laszlo Borbely și actualul răspunzător de apărarea României, Mircea Dușa.

Cel din urmă a fost lucrător silvic, la fel ca și Ionesei Ghiorghioni, dar și prefect de Harghita care a semnat acordarea titlurilor de proprietate unor oameni care au tăiat pădurile. O bună parte din acele titluri au fost contestate în instanțe, iar judecătorii le-au dat dreptate proprietarilor de drept, însă aceștia nu au mai avut ce valorifica.

Documentele „vorbesc”

Așa cum a anunțat Guvernul României, Corpul de Control al primului ministru a efectuat acțiuni de verificare la direcțiile silvice din județele Bistrița-Năsăud, Maramureș, Mehedinți, Neamț și Suceava. Raportul instituției arată că în urma verificărilor efectuate au rezultat indicii privind săvârșirea unui număr de 52 posibile fapte de natură penală.

Faptele constatate au legătură cu valorificarea produselor fondului forestier, proprietate publică a statului, aflat în administrarea acestor entități – Direcții Silvice - precum și la Regia Națională a Pădurilor (RNP) Romsilva, în legătură cu adoptarea de către acesta, în anul 2009, fără temei legal, a unui regulament.

Oficialii guvernamentali arată și complicitatea a trei șefi din conducerea RNP Romsilva, în cazul cercetat de DNA la Bistrița Năsăud. Mai exact, în perioada 2009 – 2014, această direcție silvică a fost singura care a beneficiat de suplimentarea cotei de tăiere de la alte direcţii silvice din ţară, în baza unor hotărâri luate în cadrul Consiliilor de Administraţie al RNP Romsilva coordonate, succesiv, de Florian Munteanu, Valerian Solovăstru şi Adam Crăciunescu.

Jaf organizat sub cinci miniștri

Șefii pădurilor din această perioadă, arată documentele DNA, fac parte din lanțul tăierilor ilegale care au favorizat firma afaceristului Traian Larionesei - Frasinul SRL Anieș - și firma austriacă Holzindustrie Schweighofer SRL, mărul discordiei între premierul Victor Ponta și președintele Klaus Iohannis, pe tema Codului Silvic.

Raportul Corpului de Control al Guvernului arată că firma austriacă ar fi exploatat, în perioada 2009 - 2012, cu girul șefilor Romsilva, masă lemnoasă atât din fondul forestier din Bistrița-Năsăud, cât și din cel administrat de alte direcții silvice - Maramureș, Mureș, Neamț, Suceava. Anchetatorii arată că S.C. Holzindustrie Schweighofer SRL achiziționa material lemons de la societatea lui Larionesei - Frasinul SRL Anieș - pe fondul înțelegerilor directe cu Karl Schmidt, director în cadrul firmei cu capital austriac.

În perioada menționată de anchetatori, miniștri ai Agriculturii, responsabili de gestionarea „aurului verde”, au fost: Ilie Sârbu, Mihail Dumitru, Valeriu Tabără, Stelian Fuia și Daniel Constantin.Cifre dureroase

Raportul Curții de Conturi din anul 2013 arată că, însumând tăierile de arbori din pădurile României - proprietate de stat și privată - rezultă că în perioada 2005-2011 s-a defrișat pădurea pe o suprafață totală de 291.932 ha.

În același interval s-au regenerat total și s-au efectuat lucrări de regenerare artificială pe o suprafață de 120.067 ha. Prin urmare, suprafețele de pe care s-au făcut tăieri ilegale depășesc cu peste 170.000 ha suprafețele regenerate. Curtea de Conturi mai bifează și faptul că, în perioada 1990- 2011, volumul tăierilor ilegale a crescut cu unele fluctuații anuale, ajungând la un maxim de 281.517 metri cubi (mc) în anul 1992.

Unul dintre cei care au constatat aceste abuzuri și care a făcut parte din diferite comisii de verificare în direcțiile silvice vizate, abia acum, de Corpul de Control al primului ministru este avocatul Pal Antal, fost technician silvic la Ocolului Silvic Gheorghieni, cu atribuții de pază și protecție a pădurilor.

El a fost printre primii care au reclamat „Mafia pădurilor”, în Harghita, încă din anul 2002, cazuri anchetate de DNA și de Parchetul General. „Corpul de Control trebuia să efectueze un control amplu şi în judeţul Harghita faţă de defrişările masive ce au avut loc în ultimii 15 ani. Consider că judeţul Harghita a fost ocolit de acest control datorită politicienilor cu rang înalt din acest județ. În spatele lor se ascund o serie de firme, care sunt susținute atât la nivelul județului cât și la nivelul local”, a declarat, Pal Antal, pentru „Evenimentul zilei”.


Proprietarii de păduri reclamă abuzuri încă din anii ’90: împroprietăriri și defrișări ilegale și afaceri necurate cu bani de la APIA


Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate