EVZ CHIȘINAU. 9 mai, între bucuria europeană și teama sovietică. Alertă la frontiere și în capitală pentru a stopa tentativele de destabilizare a Republicii Moldova

EVZ CHIȘINAU. 9 mai, între bucuria europeană și teama sovietică. Alertă la frontiere și în capitală pentru a stopa tentativele de destabilizare a Republicii Moldova

Apropierea zilei de 9 mai - consacrată la nivel local ca una a nostalgiilor bolșevice, dar care, în premieră în acest an, va puncta și Ziua Europei la aceeași dată – coroborată cu evenimentele tragice din regiune, determină o maximă îngrijorare autorităților de la Chișinău. Dacă la toate acestea adăugăm și intenția vicepremierului Dmitri Rogozin, unul dintre cele mai recalcitrante personalități ale politicii Kremlinului, de a descinde la Tiraspol pentru a susține manifestările regimului clandestin separatist preocuparea pentru contracararea unor eventuale provocări este și mai legitimă.

Cu ochii la Nistru

Primele persoane în stat, preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, preşedintele Parlamentului, Igor Corman, şi prim-ministrul Iurie Leancă, au dat instrucţiuni instituţiilor de ordine să supravegheze cu maximă atenţie situaţia de la frontiera de stat şi să continue să întreprindă toate acţiunile necesare în vederea asigurării ordinii publice în interiorul ţării, potrivit unui comunicat de presă al Preşedinţiei. Instrucţiunile au fost date în cadrul unei întrevederi a conducerii ţării cu reprezentanţii structurilor de forţă, pentru a discuta situaţia din ţară în contextul ultimelor evoluţii din regiune. Nicolae Timofti, Igor Corman şi Iurie Leancă şi-au exprimat îngrijorarea faţă de degradarea climatului de securitate în regiune ca urmare a escaladării violenţelor în Ucraina.

În același comunicat, conducerea Republicii Moldova a transmis condoleanţe întregului popor ucrainean, familiilor şi apropiaţilor victimelor evenimentelor tragice din oraşele Odesa, Slaviansk şi alte localităţi din Ucraina, soldate cu moartea a zeci de persoane. În același timp, Republica Moldova reconfirmă sprijinul ferm pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei şi îşi exprimă încrederea că eforturile depuse de autorităţile ucrainene şi de actorii internaţionali vor duce la aplanarea tensiunilor şi instaurării ordinii constituţionale, păcii şi securităţii în ţara vecină.

Provocatori și panglici

Necesitatea măsurile de prevenire a unor eventuale provocări prefigurate de conducerea statului sunt justificate, în opinia analiștilor. Majoritatea acestora sunt de acord că, în ziua de 9 mai în centrul Chişinăului ar putea avea loc acţiuni violente, iar autorităţile trebuie să fie pregătite pentru a face faţă situaţiei.

Analistul politic Anatol Ţăranu consideră că partidele de stânga duc o propagandă provocatoare, iar majoritatea populaţiei este indusă în eroare că sărbătoarea de 9 mai ar fi una naţională, în realitate fiind o zi când moldovenii au trecut de la un regim totalitar de ocupaţie la unul şi mai dur. „Distribuirea în Chișinău a panglicii Sfântului Gheorghe, care a devenit un simbol al separatiştilor proruşi din estul Ucrainei, este o acţiune de solidarizare cu separatiştii”, spune Ţăranu, care este convins că în R. Moldova sunt multe forţe provocatoare, susţinute de Kremlin, care la 9 mai vor încerca să deturneze situaţia „spre satisfacţia Moscovei şi a Tiraspolului”.

Lipsa de dotare a Armatei Naţionale, „care este mai slab dotată decât armata transnistreană”, în opinia experților, este un alt motiv de îngrijorare. Colonelul în rezervă, Valeriu Cerba, a opinat că Armata Naţională ar trebui să aibă în dotare cel puţin 30 de tancuri şi 30 de elicoptere pentru a face faţă unei intervenţii din partea Tiraspolului.

Manifestări de Ziua Europei

Ziua Europei va fi sărbătorită în Piaţa Marii Adunări Naţionale, unde va fi amplasat „orăşelul european”:Aici se vor desfășura dezbateri publice, se vor da lecţii de dans şi de studiere a limbilor europene, se vor face concursuri și se vor găti bucate tradiţionale europene. În „Orăşelul European” oamenii vor putea primi mai multe informaţii despre Uniunea Europeană și vor putea participa la dezbateri pe teme „Viitorul UE – Relaţiile cu Republica Moldova” şi „Ce înseamnă europenizare pentru Republica Moldova?”. Seara se va încheia cu un concert la care vor participa mai mulți artiști din Moldova, iar invitatul special este Morandi, din România.