Editura Evenimentul si Capital

EVZ a aflat ce bănci participă la programul „Prima Mașină”

BCR și BRD iau parte la programul guvernamental
Autor: | | 0 Comentarii | 1070 Vizualizari

Cele mai mari bănci din piață au luat decizia de a se implica în programul „Prima Mașină” care ar fi trebuit să demareze încă de anul trecut, în timp ce alte bănci se țin departe de acesta.

Ultima zi de depunere a cererilor de participare la programul „Prima Mașină” a fost pe 23 decembrie. De atunci, băncile așteaptă de la Finanțe să primească detalii care întârzie să apară. Astfel, EVZ a încercat să afle care sunt băncile implicate în program, plafoanele de garanții și viitoarele dobânzi.

Liderii pieței, implicați în program

La program vor lua parte cele mai importante bănci prezente în România, precum BCR și BRD, după cum au declarat surse din cadrul companiilor pentru EVZ. Plafonul de garanții alocat este în continuare așteptat din partea Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGIMM). La Raiffeisen Bank, surse din cadrul băncii nu au confirmat participarea la program, precizând că domeniul auto nu este un segment pe care banca dorește să îl dezvolte. Pe de altă parte, potrivit unor surse din cadrul băncii de stat, CEC Bank, aceasta a depus, de asemenea, documentele necesare înscrierii în program.

Ce urmează

Reprezentanții FNGCIMM au declarat, la solicitarea EVZ, că nu pot oferi detalii cu privire la participanții din program, deoarece fondul are calitatea de mandatar, Ministerul Finanțelor Publice fiind coordonatorul acestuia. Potrivit FNGIMM, urmează distribuirea garanțiilor între bănci. „În următoarea etapă este necesară inițierea de către MFP a proiectului de hotărâre a Guvernului privind alocarea plafonului pentru anul 2015 și realocarea plafonului neutilizat în anul 2014”. Garanțiile pentru anul 2014 au fost stabilite la 50 de milioane de lei, dar cum programul a demarat cu întârziere, acestea nu au fost utilizate.

Ministerul Finanțelor Publice nu a răspuns deocamdată solicitării EVZ privind băncile care iau parte la program și nivelul garanțiilor acordate, astfel că potențialii beneficiari nu știu când, unde și în ce condiții pot depune dosarele pentru „Prima mașină”.

Condiții de creditare

● Creditele „Prima mașină” au un avans de minimum 5% pentru clienții cu vârste de până la 35 de ani și 10% pentru clienții care depășesc vârsta de 35 de ani.

● Dobânda este de circa 5%, durata creditului fiind de maximum 5 ani. Valoarea mașinii nu poate depăși 50.000 de lei, plus TVA.

● Dacă beneficiarul înregistrează restanțe de peste 30 de zile, banca poate trece la executarea garanției.

● Statul va achita băncii jumătate din valoarea creditului în maximum 90 de zile de restanță.

Loading...
Pagina 1 din 1Alte articole din categoria: Economie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate