Evaziune à la Strehaia, cu pastor, popă și primar PSD
- Georgeta Petrovici
- 4 iunie 2014, 00:12
Rețeta afacerii era cea consacrată: firmele apelau la romii din Strehaia, care le furnizau facturi false, pentru marfă fictivă, ce le reducea artificial venitul impozabil.
Un pastor penticostal, un preot ucrainean și un primar PSD au ajuns pe lista neagră a polițiștilor de la Crimă Organizată, într-un dosar de evaziune fiscală cu un prejudiciu de 2 milioane de euro. Evaziunea era realizată cu ajutorul romilor din Strehaia, care emiteau facturi false, ce serveau la diminuarea artificială a profitului.
Mascații au descins ieri la 25 de adrese din Timiș, Mehedinți și Gorj. Operaţiunea celor de la “Crimă Organizată” Mehedinţi îi vizează atât pe romii de la Strehaia, cât şi pe beneficiarii serviciilor lor. În Timiş, poliţiştii și jandarmii au descins la şase adrese din Timişoara şi Jebel. La Jebel a fost vizată firma familiei pastorului penticostal Aurel Popa, consilier local PDL, SC Quality SRL. Conform declarației de avere, acesta are patru terenuri și trei case. Un alt personaj din Timiș căutat de mascați a fost fostul primar din Criciova, preotul ucrainean Petru Rosoca.
După demisie, au rămas cu amvonul și evaziunea
După ce a demisionat din funcția de edil, acesta și-a crescut simțitor averea făcând evaziune cu romii din Strehaia, spun anchetatorii. El este asociat unic în firmele Parabelum SRL și Parabelum Company SRL, care dețin mai multe balastiere din jurul Lugojului. Ales primar pe listele PDL, Rosoca a părăsit partidul imediat după ce s-a văzut în funcție, în 2012. Preotul acuzat de evaziune s-a implicat activ în campanie, pentru fratele său, George, care a candidat din partea PMP. „Eu nu las cele sfinte și cele sfinte veșnice pentru cele trecătoare”, a scris Rosoca pe un document oficial înaintat Protopopiatului Ortodox Ucrainean din Lugoj, cu ocazia demisiei din funcția de primar.
În Mehedinţi este vizat şi primarul PSD din comuna Prunişor, Nandi Covlea, poliţiştii percheziţionând şi sediul primăriei.
Nandi Covlea, de la ospătar la trei mandate de primar
Primarul din Prunișor se află la al treilea mandat, el fiind și vicepreședintele PSD Mehedinți și bun prieten cu „baronul” Adrian Duicu. Înainte de 1989, a lucrat ca ospătar la restaurantul „Marinarul” din Turnu Severin. După 1989, Covlea și-a ridicat propriul restaurant, „Perla Dunării”, chiar lângă „Marinarul”, pe care l-a vândut apoi cu o sumă importantă Căpităniei Portului, în ceea ce a fost considerat un mare tun imobiliar.
În 2004, obține primul mandat de primar din partea PSD, la Prunișor. La referendumul de suspendare a lui Traian Băsescu, Covlea a fost protagonistul unui scandal: în ziua votului, în jurul orei 22.00, Nandi Covlea a intrat în secția nr. 244, din satul Cervenița, a înșfăcat 25 de buletine de vot, le-a ștampilat și le-a introdus în urnă, după care a și semnat în listele electorale. Povestește Cătălin Bența, unul dintre membrii comisiei: „Ceilalți membri ai secției de votare înlemniseră de frica primarului Nandi Covlea și că toți erau de-ai lui. Când i-am spus că a săvârșit o infracțiune, primarul Covlea m-a bătut cu palma pe umăr și a spus că e bine așa cum este, adică e bine ce a făcut”.
În comuna Prunişor, Nandi Covlea nu prea a realizat mare lucru, în afara unei case impunătoare, cu multe camere, piscine în curte şi chiar o capelă.
Covlea a mai fost acuzat și că, pe 18 decembrie 2011, a lovit și rănit cu mașina pe trecerea de pietoni, în Turnu Severin, un bărbat de 43 de ani, după care ar fi fugit de la locul accidentului. Victima a depus plângere penală, dar despre anchetă nu se mai știe nimic.