Editura Evenimentul si Capital

Adrian Năstase stă mai mult la închisoare. Magistrații de la Curtea de Apel au majorat pedeapsa fostului premier cu șase luni

10-03/6c53645ebbceb9330de1051bc649f79f-465x390
Autor: | | 41 Comentarii | 3369 Vizualizari

Curtea de Apel Bucureşti s-a pronunţat astăzi pe cererea procurorilor DNA de acordare a unui spor de pedeapsă la cei patru ani închisoare primiţi de Adrian Năstase în dosarele ”Zambaccian” şi ”Trofeul calităţii”. Judecătorii au majorat condamnarea cu 6 luni

Update Curtea de Apel București a decis majorarea pedepsei de patru ani închisoare, dictată în cazul lui Adrian Năstase, cu încă șase luni. Decizia instanței eset definitivă.

Pe 6 ianuarie 2014, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la condamnat pe Adrian Năstase la patru ani de închisoare cu executare pentru luare de mită şi trei ani pentru şantaj în dosarul ”Zambaccian”. El a fost acuzat că a primit de la fostul şef al ISC Irina Jianu, în perioada 2002-2004, în mod direct şi prin intermediul soţiei sale, Dana Năstase, foloase necuvenite în valoare de aproximativ 600.000 de euro, constând în bunuri importate din China şi contravaloarea unor lucrări efectuate la imobilele din localitatea Cornu şi Bucureşti.

Pe 20 iunie 2012, fostul premier a fost condamnat la doi ani de închisoare în dosarul ”Trofeul calităţii”, din care a efectuat opt luni de detenţie, fiind eliberat condiţionat. În acest dosar, Năstase a fost acuzat că în anul 2004 s-ar fi folosit de ''influenţa sau autoritatea funcţiei de preşedinte al unui partid'' pentru organizarea unui simpozion intitulat ”Trofeul calităţii în construcţii” cu scopul strângerii unor sume de bani destinate campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, la care urma să participe.

La începutul lunii iunie, procurorii anticoruptie au cerut ca fostul premier Adrian Năstase să primească un spor de pedeapsă, pentru că a comis numeroase infracţiuni. Astfel, DNA a depus la Curtea de Apel Bucureşti contestaţia împotriva deciziei Tribunalului Bucureşti, care a stabilit că Năstase nu trebuie să mai primească vreo pedeapsă suplimentară.

DNA consideră că pregătirea deosebită a lui Adrian Năstase nu este o circumstanţă atenuantă pentru fostul premier, ba dimpotrivă, este cu atât mai grav faptul că o persoană cu asemenea notorietate a încălcat legea. "Înaltele studii juridice la care face referire instanţa de fond, nivelul de pregătire culturală şi politico-ideologică ale petentului sunt aspecte de natură să circumstanţieze negativ persoana acestuia, întrucât faptele sale apar cu atât mai grave, cu cât sunt săvârşite de o persoană care avea ca obligaţie atât morală cât şi legală, respectarea şi aplicarea legii şi nicidecum încălcarea ei", se menţionează în contestaţia depusă de DNA la Curtea de Apel Bucureşti,

Nu a recunoscut faptele

DNA arată în acelaşi document că fostul premier nu a recunoscut niciodată faptele comise Adrian Nastase a negat  faptele pentru care a fost condamnat si atitudinea constant defaimatoare si de dispret la adresa actului de justitie, pe care acesta a avut-o pe parcursul procesului penal, dar chiar si in fata instantei care a contopit pedepsele. ”În cazul petentului condamnat Năstase Adrian, prin nesporirea pedepsei rezultante de 4 ani, nu se poate vorbi de realizarea dezideratelor menţionate anterior, ţinând cont atât de poziţia de negare a faptelor pentru care a fost condamnat, dar şi de atitudinea constant defăimătoare şi de dispreţ la adresa actului de justiţie, pe care acesta avut-o pe parcursul procesului penal, dar chiar și în fața instanței investită cu soluționarea cauzei de față”, se arată în conetstația procurorilor.
Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate