Editura Evenimentul si Capital

Efervescență culturală la Cluj-Napoca, în cadrul Congresului Național al Istoricilor Români

Autor: | | 0 Comentarii | 226 Vizualizari

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca a găzduit vineri, 26 august 2016, lucrările celei de a doua zile a Congresului Național al Istoricilor Români. Au fost susținute cinci prelegeri în plen, cinci mese rotunde și alte 108 prezentări în cadrul a douăzeci de secțiuni tematice.

Prelegerile în plen au abordat tema evoluțiilor instituțiilor de cercetare istorică din București (CS I Dr. O. Cristea) și Cluj (Prof. Dr. O. Ghitta), a istoriografiei române (Prof. Dr. Gh. Clivetti), dar și a problemelor stringente ale istoriei ca izvor al conștiinței de sine (acad. Al. Zub) și a situației învățământului românesc astăzi (acad. D.C. Giurescu). În cadrul meselor rotunde s-a discutat despre provocarea tehnologiilor digitale în editarea izvoarelor istorice, situația orientalisticii românești cu accent pe sursele primare orientale, memoria și reprezentarea istorică a Holocaustului (masa rotundă în două sesiuni), și evoluțiile istoriografiei române în anii 1970.

Istoria bancară și iluminismul medical

Secțiunile tematice au fost organizate, la rândul lor, în jurul unor teme generoase, precum: relația dintre sursele istorice ale perioadei medievale și metodele noi de analiză, interacțiunea dintre național și universal în istoria regională a Bucovinei, comerțul exterior al Țărilor Române în perioada premodernă și modernă, elitele epocii moderne în cercetarea istorică românească, gândire magică și societate în România secolelor XVII-XX, relația dintre societate, politică și asumarea identității în timpul celui de al doilea război mondial, identitate și alteritate în spațiile locuite de români dar aflate sub administrarea imperiilor vecine, propagandă și mobilizare în Primul Război Mondial, anul 1918 în istoria românilor, istoria bancară în România, iluminismul medical în Țările Române, istorie economică și socială în Transilvania evului mediu, presa și arhivele ca surse de informație istorică, istoria economică între general și regional. O parte a secțiunilor tematice s-a desfășurat în mai multe sesiuni succesive, datorită numărului mare de lucrări propuse. Temele abordate lasă să se întrevadă interesul sporit pentru problematica utilizării, editării și metodologiei analizei surselor istorice primare, pentru istoria Marelui Război și a anului 1918 și pentru istoria economică și socială.

Au fost lansate 14 cărți

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Cultură

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate