Efectele deciziei CCR, ale pasivității Guvernului și Parlamentului Curtea de Apel Alba Iulia a decis: abuzul în serviciu a fost dezincriminat

Efectele deciziei CCR, ale pasivității Guvernului și Parlamentului Curtea de Apel Alba Iulia a decis: abuzul în serviciu a fost dezincriminat

Judecătorii din Alba consideră că nerectifi carea definiției infracțiunii în acord cu o decizie a CCR a făcut ca abuzul în serviciu să nu mai fie infracțiune

Protestele din stradă și pledoariile din ultimul timp pro sau contra Ordonanței 13 au fost date peste cap, ieri, de o știre bombă. O instanță din țară, Curtea de Apel Alba Iulia, a desființat sentința prin care o persoană, Dan Daniel (foto), fost secretar al Consiliului Judeţean Hunedoara, a fost condamnată la trei ani de închisoare pentru abuz în serviciu.

Conform minutei, judecătorii Curții de Apel au decis că abuzul în serviciu a fost dezincriminat pentru că fostul Guvern condus de Dacian Cioloș nu a făcut nici o modificare după ce Curtea Costituțională a hotărât, în iunie 2016, că infracțiunea de abuz în serviciu, așa cum a fost ea reglementată în noile Coduri,trebuie redefinită. Guvernul Cioloș nu a făcut nicio modificare după acestă decizie iar Parlamentul a „uitat” să legifereze ceva în acest sens. Astfel că, instanța Curții de Apel a decis la solicitarea lui Dan Daniel că abuzul în serviciu este dezincriminat. Decizia ar putea fi atacată de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte cu recurs în interesul legii, pentru că e clar că vor mai apărea astfel de decizii și practica este considerată neunitară.

Pe de altă parte, deși nu este considerată o decizie care trebuie urmată de toate instanțele, pentru că fiecare judecător trebuie să stabilească o hotărâre în funcție de probe, este pentru prima dată când problema abuzului în serviciu este confirmată de un judecător. Decizia de la Alba Iulia e pronunțată pe 9 februarie, cu două zile înainte de momentul la care ar fi intrat în vigoare articolul 1 din controversata OUG 13, privind abuzul în serviciu. Nu avem încă motivarea judecătorilor, dar e clar că ei se bazează pe argument anterioare adoptării Ordonanței. Astfel, la 16 iunie 2016, CCR a stabilit că articolul 297 este constituțional dacă se modifică o sintagmă din definiție. Cum acest demers nu a fost făcut – nici de Guvernul Cioloș, nici de Parlament – judecătorii consideră că el a dispărut. Mai multe vom afla când va fi publicată motivarea.

Ne puteți urmări și pe Google News

Încetarea imediată a executării pedepsei

Prin decizia penală definitivă nr. 20 din 9 februarie 2017 (Dosar nr. 4754/97/2016), Curtea de Apel Alba Iulia a admis contestaţia la executare formulată de condamnatul Daniel Dan şi a dispus încetarea imediată a executării pedepsei de 3 ani de închisoare cu suspendare, reţinând: „Constată dezincriminată fapta prevăzută de art. 297 alin.1 C.pen. raportat la art.13 ind. 2 din Legea nr. 78/2000 pentru care a fost condamnat contestatorul în dosarul nr.3230/97/2015”.

Iată şi minuta integrală:

„Hotărâre 20/2017 din 9.02.2017 - DECIDE Admite contestaţia formulată de condamnatul Dan Daniel împotriva încheierii penale nr. 154/16.11.2016 pronunţată de Tribunalul Hunedoara (...) în baza art.595 alin.1 C.proc.pen. Rap. la art.4 teza a ÎI-a C.pen. constată dezincriminată fapta prevăzută de art. 297 alin.1 C.pen. rap.la art. 13 ind. 2 din Legea nr. 78/2000 pentru care a fost condamnat contestatorul”.