EBU îl îndeamnă pe Victor Ponta să susţină TVR şi să evite insolvenţa televiziunii publice

EBU îl îndeamnă pe Victor Ponta să susţină TVR şi să evite insolvenţa televiziunii publice

Conducerea European Broadcasting Union (EBU) îl îndeamnă pe premierul Victor Ponta să ia măsurile necesare pentru susţinerea Televiziunii Române şi să nu declanşeze procedura de intrare în insolvenţă a TVR, în contextul problemelor financiare cu care instituţia se confruntă, scrie mediafax.ro.

Jean-Paul Philippot, preşedintele European Broadcasting Union, şi Ingrid Deltenre, directorul general al EBU, i-au trimis o scrisoare oficială premierului Victor Ponta în care îşi arată îngrijorarea faţă de situaţia financiară în care se află în prezent Societatea Română de Televiziune (SRTv).

Scrisoarea este trimisă şi în atenţia preşedintelui României, Klaus Iohannis. Totodată, mesajul a fost primit de Stelian Tănase, preşedintele-director general al SRTv, Georgică Severin, preşedintele Comisiei pentru cultură şi media din Senat, Gigel Sorinel Știrbu, preşedintele Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă din Camera Deputaţilor, şi de Anca-Elena Opriş, ambasadorul României în Confederaţia Elveţiană şi Principatul Liechtenstein.

European Broadcasting Union este cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din Europa, în care Societatea Română de Televiziune este membră.

"(...) Ne exprimăm îngrijorarea extremă ca urmare a relatărilor privind faptul că TVR ar putea fi plasată în insolvenţă, ca parte a reformei privind rezolvarea problemelor sale financiare. Vă sfătuim ferm să nu faceţi acest lucru", spun Jean-Paul Philippot şi Ingrid Deltenre în scrisoarea adresată premierului Ponta, obţinută de agenţia MEDIAFAX.

Conducerea EBU spune în acelaşi document că serviciile publice de media "sunt vitale pentru o democraţie adevărată".

EBU mai afirmă că a făcut tot ce ce i-a stat în puteri pentru a ajuta TVR, prin reeşalonarea datoriilor şi achiziţia de drepturi de difuzare a unor competiţii sportive. Cu toate acestea, TVR continuă să aibă datorii şi angajamente financiare viitoare către EBU de aproximativ 37 de milioane de euro.

"Dacă Televiziunea Română nu va putea să funcţioneze în continuare şi să-şi achite datoriile, repercusiunile se vor răsfrânge nu doar asupra EBU, ci şi asupra comunităţii radiodifuzorilor europeni în general", mai spune conducerea EBU.

Totodată, conducerea European Broadcasting Union spune că situaţia în care se găseşte în prezent TVR este cauzată, în parte, de numirile politizate şi intervenţiile din sfera politicului în activitatea televiziunii publice.

"Este semnificativ faptul că niciunul dintre directorii generali ai TVR nu şi-a dus până la sfârşit mandatul la conducerea instituţiei", mai spune conducerea EBU, precizând că este responsabilitatea statului să organizeze Televiziunea Română într-un mod corect şi să asigure finanţarea necesară pentru îndeplinirea misiunii de serviciu public a acesteia.

EBU mai spune că, în calitatea sa de asociaţie profesională, va asigura tot sprijinul pentru transformarea TVR într-o instituţie nouă, puternică, cu o conducere independentă şi cu un sistem de finanţare sustenabil.

O astfel de instituţie va servi, în opinia EBU, cetăţenilor români şi astfel TVR îşi va putea onora angajamentele faţă de partenerii săi.

De asemenea, Jean-Paul Philippot şi Ingrid Deltenre îşi exprimă disponibilitatea de a se întâlni cu Victor Ponta pentru a discuta despre viitorul TVR, inclusiv despre găsirea unei soluţii de acoperire a datoriilor, dar şi cu oricare dintre miniştrii despre care premierul consideră că ar trebui să se implice în acest caz.

Nu este pentru prima dată când European Broadcasting Union se adresează celor mai demnitari în statul român, pentru a susţine Televiziunea Română.

Astfel, în 2012, Ingrid Deltenre, directorul general al European Broadcasting Union (EBU), l-a îndeamnat pe Traian Băsescu, preşedintele României la acel moment, să ia măsuri pentru ca Televiziunea Română, ale cărei conturi erau blocate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), să poată să-şi reia activitatea normală.

Pe de altă parte, intrarea TVR în insolvenţă a fost unul dintre scenariile vehiculate în ultimii ani pentru rezolvarea situaţiei financiare a televiziunii publice. Însă, în mod concret, nu a fost făcut niciodată un demers final în acest sens. Pentru ca TVR să poată intra în insolvenţă este necesară modificarea legislaţiei în acest sens.

La sfârşitul lui 2013, TVR avea datorii istorice de 787 de milioane de lei, din care cele mai multe datorii la stat, potrivit raportului de activitate al instituţiei.