După Donald Trump, viitorul președinte al SUA va fi Mark Zuckerberg, patronul FACEBOOK?

După Donald Trump, viitorul președinte al SUA va fi Mark Zuckerberg, patronul FACEBOOK?

Trump nu s-a mulțumit cu averea sa și cu companiile de succes pe care le conduce și a reușit, deși venea din afara Sistemului.

Mark Zuckerberg îngrijește o grădină, discută cu polițiștii, asistă la un rodeo, se îmbrățișează cu o femeie, mângâie un vițel. Sub obiectivul unui fotograf profesionist, patronul Facebook a începutul luni un turneu național pentru a se întâlni cu locuitorii Statelor Unite. Prima etapă a avut loc în Texas și a fost reflectată cu lux de amănunte pe contul său de Facebook.

Din partea unui om politic, acest lucru ar fi ceva banal. Din partea lui Mark Zuckerberg, este însă o spectaculoasă schimbare.

Cu numai câțiva ani în urmă, patronul Facebook nu se simțea în largul lui în fața obiectivelor. Zuckerberg zâmbea puțin, renunța rar la șlapii de piscină și la calculator. Nici o legătură cu omul care astăzi pozează alături de cowboy-i texani.

Ne puteți urmări și pe Google News

Această schimbare nu a scăpat observatorilor. De mai multe luni, presa americană evocă posibilitatea – care nu mai pare atât de nebunească, după Donald Trump – că Zuckerberg visează la președinția Statelor Unite.

„Mark Zuckerbeg țintește spre Casa Albă?” se întreabă Newsweek. „Este Mark Zuckerberg viitorul nostru președinte?” se întreabă și Vanity Fair.

Cu toți sunt de acord că, cel puțin, „Mark Zuckerberg se comportă asemenea cuiva care se va prezenta la alegerile prezidențiale”, după cum titrează revista Wired.

Turneul american al lui Zuckerberg este cel mai recent indiciu dintr-o lungă listă. În fiecare an, patronul Facebook își fixează câte o provocare personală: a învățat chineza, a citit 25 de cărți pe an, și-a construit un sistem de inteligență artificială și a început să alerge. În 2017, Zuckerbeg pare să fi ales să se concentreze mai degrabă asupra altora decât a sa.

Alte indicii sunt însă și mai concrete. În aprilie 2016, Facebook a transmis un document către autoritățile financiare americane, oficializând posibilitatea ca Mark Zuckerberg să poată deține o funcție în guvern fără să piardă controlul companiei sale, scutindu-se de neplăcerile prin care Donald Trump trece astăzi, el însuși un PDG de succes.

De altfel, Zuckerberg a lipsit de la o întâlnire a viitorului președinte cu principalii conducători din Silicon Valley, trimițând-o în loc pe adjuncta sa, Sheryl Sandberg. Pentru a marca mai bine diferența dintre el și colegii săi?

Printre alte semne dezvăluite de presa americană, David Ploufe, fost responsabil al campaniei lui Barack Obama în 2008, s-a alătura organizației caritabile a lui Mark Zuckerberg și a Priscillei Chan, soția sa.

În fine, patronul Facebook a afirmat în decembrie că religia „este foarte importantă”. O afirmație importantă pentru cineva care ar dori să intre în politică în Statele Unite, a căror deviză este „In God We Trust”.

Mark Zuckerberg se comportă deja ca un șef de stat. Domnește peste o platformă cu mai mulți utilizatori decât orice țară din lume. Rețeaua socială Facebook numără 1,8 miliarde de abonați.

Compania Facebook are circa 16.00 de angajați, care se descriu uneori ca făcând parte dintr-o mare familie.

În activitatea sa, Zuckerberg s-a întâlnit cu președinți, cu miniștri și cu prinți. În dezbaterile politice, s-a exprimat în favoarea unei reforme a regulilor de imigrație și a participat la diverse manifestații pentru a-și exprima sprijinul pentru o cauză, cum ar fi Gay Pride.

Această angajare politică este deocamdată minimă și în propriul interes. Imigrația este un subiect crucial pentru companiile din domeniul noilor tehnologii, care recrutează mult din străinătate. Iar drepturile homosexualilor sunt apărate în mod tradițional în Silicon Valley.

Mark Zuckerbeg nu și-a exprimat opinia personală în legătură cu marile subiecte care frământă societatea, preferând să se închidă într-o netrualitate specifică colegilor săi din IT.

Totuși, patronul Facebook dă semne din ce în ce mai puternice că vrea să părăsească zona sa de confort și de a se întâlni și cu alți oameni.

Cu averea și reputația sa, Zuckerberg nu are nevoie să ajungă președinte al Statelor Unite. Totuși, ar putea să viseze la asta.

Nick Bilton, jurnalist la Vanity Fair, citând mai multe persoane anomine din anturajul acestuia, scrie:

„Vrea ceva mai mare. Ceva care să-i confere și mai mult impact și influență în lume.”