Drepți în fața lui Dragnea, singura politică a Vioricăi Dăncilă în două luni de guvernare

Drepți în fața lui Dragnea, singura politică a Vioricăi Dăncilă în două luni de guvernare

Viorica Dăncilă a avut ieri o zi plină: întâlnire cu președintele Iohannis despre legea salarizării unitare și discurs în Parlament.

La două luni de la preluarea guvernării, marca noului premier a devenit faptul că doar citește de pe foi, face greșeli gramaticale și de vorbire și este foarte eficient în a pune în aplicare cam tot ce îi cere Dragnea. Chiar mai repede decât ne așteptam. Iar pentru percepția publică, să fii ridicol în politică e mult mai rău decât să fii corupt, de exemplu.

În afară de câteva corecturi aplicate Revoluției Fiscale sau celebrele gafe de exprimare, Dăncilă s-a remarcat prin preluarea întocmai a agendei cu „statul paralel” a lui Liviu Dragnea și a PSD. În prima ședință de guvern, primul lucru pe care l-a făcut a fost să anunțe că a renunțat la paza și protecția SPP, la doar câteva ore după ce Liviu Dragnea i-a declarat război lui Lucian Pahonțu, în prime-time. Apoi, a dat dovadă de o promptitudine remarcabilă atunci când i-a cerut lui Tudorel Toader să revină în țară din vizita din Japonia, pe fondul acuzațiilor la adresa DNA.

A urmat scrisoarea către șeful Comisiei Europene în care a cerut explicații privind interesul liderilor europeni legat de judecarea proceselor de corupție din România. Iar vizita pe care a efectuat-o la Bruxelles la finalul lunii februarie și întâlnirile pe care le-a avut cu Juncker, Tusk și Tajani au respectat întocmai linia de mesaje a PSD: ridicați MCVul, fără să sufle un cuvânt despre legile justiției, OUG 13, justiție, stat de drept, subiecte sensibile atinse de mai toți oficialii europeni.

Nu mai e niciun secret pentru nimeni că Soroș, tema dușmanului extern, tratarea României ca o colonie de către opresorii de la Bruxelles sunt constante discursive ale PSD. Iar aderarea la această abordare a recomandat-o pe Dăncilă pentru funcția de premier de la început. De exemplu, pe vremea când era europarlamentar, în februarie 2017, a trimis un mail colegilor din Parlamentul European în care susținea că sunt nejustificate criticile care se aduc OUG 13 sau a apărat legile justiției în fața criticilor liderilor europeni.

Iar în plan politic, a fost aleasă în funcția de președinte executiv al PSD pentru a-i asigura lui Dragnea un soi de liniște în partid în cazul unei condamnări în primă instanță în dosarul DGASPC Teleorman, dar nu o să-i folosească la nimic în momentul în care în PSD vor începe luptele pentru locul lui Dragnea.

 Cu alte cuvinte, cele două luni cu Viorica Dăncilă la conducerea guvernului nu au adus nimic imprevizibil: în sfârșit, Dragnea a avut baftă de un premier care să stea drepți în fața lui și care să îi execute, fără să comenteze, toate ordinele.