Dom’ Costel, asociat cu interlopii Cimino şi Roşianu

Dom’ Costel, asociat cu interlopii Cimino şi Roşianu

POVESTEA RĂPIRII. Alexandru Andrei, una dintre victimele PDL-istului Costel Iancu, povesteşte pentru EVZ că a trecut printr-un coşmar: „M-a lovit cu pistolul în cap”.

Costel Iancu, personajul dubios al cărui trecut a fost dezvăluit vineri de EVZ, a demisionat sâmbătă de la şefia Ad minis traţiei Naţionale a Îmbunătăţirilor Funciare. Membru al PDL şi protejat politic al lui Radu Berceanu, Constantin Iancu, zis „Costel”, a fost asociat cu inter lopi de notorietate ai Băniei. Di rectorul demisionar al ANIF a făcut afaceri cu Gigel Ţăndărescu, zis Roşianu, chiar până înainte de campania electorală de anul trecut. Roşianu a fost condamnat pen tru tâlhărie în 1997 şi implicat în reglări de conturi în lumea interlopă din Craiova. Dom’ Costel şi Roşianu au fost asociaţi în complexul de distracţie „Laguna Albastră”.

Mai mult – susţine Alexandru Andrei, una dintre victimele răpirilor –, dom’ Costel îi „raporta” lui Fănel Trandafir, zis Cimino. În spatele răpirilor şi al şantajelor se ascund afacerile cu camătă – mai susţine Alexandru Andrei. Acesta confirmă că a fost răpit şi şantajat fiindcă nu era de acord să-i cedeze lui Costel Iancu acţiunile unei firme.

„Eu eram asociat într-o firmă, o balastieră, cu Lucian Bâltac. Acesta luase bani cu camătă de la Costel Iancu şi, neavând să-i returneze banii, i-a promis că-i cedează acţiunile sale de la firmă. Eu nu am fost de acord să mă asociez cu o persoană pe care nu o cunoşteam, aşa că s-au gândit dumnealor că, dacă tot nu vreau, mai bine să-mi ia definitiv firma”.

Ne puteți urmări și pe Google News

El a povestit pentru EVZ cum a fost răpit, împreună cu soţia sa, Corina, de Costel Iancu şi acoliţii acestuia. Înainte de răpirea propriu-zisă, ciracii lui Iancu l-au căutat pe Alexandru la punctul de lucru al firmei sale din Bălceşti: „Au venit pe-aici, dar eu eram plecat. Erau cu trei maşini, patru... un Mercedes fără numere... Iancu avea un Audi A8... mă rog, au venit cu maşinile pline. Erau şapte-opt, au umplut trei maşini. Cu interlopi”.

„Pătatu’ mi-a pus pistolul în gură”

Răpit în toamna anului 2006, Alexandru Andrei a încercat să reconstituie evenimentele pentru reporterii EVZ.

„La un kilometru după ce-am plecat de la firma unui partener de afaceri din Craiova, Mihai Gună îl cheamă, un jeep Touareg şi încă un autoturism au blocat strada în faţa mea, oprind în formă de V. Din spate a venit o altă maşină, care a oprit de-a latul drumului, maşina mea fiind astfel blocată definitiv. Din jeep s-a dat joc Costel Iancu personal, a forţat portiera maşinii mele şi m-a tras afară, apucându-mă de umărul stâng şi zicându-mi: «Vino băncoa, f...-ţi morţii mă-tii!». Imediat am fost înconjurat de 10-12 persoane, au început toţi să mă bruscheze, să mă lovească. La volanul maşinii mele, în care se aflau soţia şi un contabil de-al meu, s-a urcat unul dintre ei, iar eu am fost urcat cu forţa în jeep, pe bancheta din spate, în stânga mea aşezânduse acest Costel Iancu, iar în dreapta Laurenţiu Capotescu, zis Pătatu’. Aşa i se spune. Pătatu’ a scos un pistol, mi l-a pus în gură şi a început să mă ameninţe şi să mă înjure. Apoi m-a lovit cu patul pistolului în cap, în zona urechii. A început să-mi curgă sânge, deci m-a lovit rău de tot şi cu pistolul şi cu pumnul şi m-a ameţit... mi-am revenit după aia pe drum. Mi-a dat sângele. Tot drumul m-au ameninţat, înjurat şi lovit. Mi-era teamă pentru soţie, căci nu ştiam ce se întâmplă în maşina mea, în care se urcase individul ăla”, îşi aminteşte şi acum, emoţionat, Alexandru Andrei.

Are cetăţenie română, dar e domiciliat în Austria, unde s-a stabilit imediat după Revoluţie. La sfârşitul decadei ‚90, Andrei s-a întors în ţară şi a investit în afaceri de reabilitare a drumurilor publice.

„Iancu i-a raportat lui Cimino”

Alexandru Andrei, soţia şi contabilul său au fost duşi într-un imobil din zona Brestei din Craiova, la sediul uneia dintre firmele lui Lucian Bâltac.

„Pe mine m-au băgat într-o cameră, soţia şi contabilul i-au ţinut la uşă. Erau vreo 10-12 persoane, unii mai intrau, alţii mai ieşeau. Era Lucian Bâltac, asociatul meu, cei doi fii ai lui, Victor Geromin şi Robert Ştefăniţă, un anume Leo, Pătatu’, unul Fibră şi alţii despre care n-am aflat niciodată cum îi cheamă. Costel Iancu m-a luat că sunt pregătite hârtiile, trebuie doar să le semnez. Dar eu am spus că sunt asociat şi cu fiul meu. «Ţi-l aducem noi acum şi pe el, semnează şi el». Adică să semnăm ambele părţi ca el să fie în regulă. «Bă, actele sunt gata! Dacă nu semnezi, îţi distrug familia! Vrei să ţi-l aduc şi pe fitu acum, aici?!» Soţia plângea, o auzeam, ei ţipau la ea să tacă, o ameninţau şi pe ea. Între timp, au chemat un domn, probabil notar sau avocat, era îmbrăcat în costum şi purta o cagulă pe cap, probabil pentru a nu-l recunoaşte. Dumnealui făcuse actele pe care eu urma să le semnez. Între timp, Iancu l-a sunat pe Cimino (Fănel Trandafir – n.r.), interlop recunoscut în Craiova, care se ocupă cu camătă. I-a zis că a ieşit ca dracu’. Eu nu ştiam atunci care sunt relaţiile lor, doar am auzit când vorbea cu Cimino şi îi spunea ce făceau cu mine. I-a dat raportul. Într-un final, după câteva ore bune, m-au lăsat să plec, pentru simplul noroc că acţionar în firmă era şi fiul meu şi nu puteam semna în numele lui. Dar nu înainte de a promite că voi reveni a doua zi cu tot cu fiul, să semnăm. Leam promis că le dau firma, ce să mă mai complic... să se ducă ei, să se ocupe, eu nu intru cu ei în firmă... «Nu vreu să fiu combinat cu voi, luaţi-o şi gata, exploataţi voi, faceţi ce vreţi!». Mi-au pus în vedere să nu cumva să nu vin, că o vor lua de la capăt şi că va fi şi mai rău a doua oară”, a povestit Alexandru Andrei pentru EVZ.

Dom’ Costel şi Cimino, legaţi de 1.000 de oi

Contactat de EVZ, Fănel Trandafir Cimino ne-a declarat: „Nu-l cunosc pe Andrei Alexandru. Ce spune el sunt aberaţii. Da, am auzit de el. Ştiu că avea o balastieră pe Olt. E un dobitoc. Eu n-am nici măcar o amendă contra ven ţională”.

În rest, Cimino a confirmat că e prieten şi a avut afaceri cu PDListul Costel Iancu: „Ne ştim de ani de zile, din tinereţe, de când făceam sport la sală. El făcea lupte, eu făceam box. Da, am făcut şi afaceri. Eu am avut o mie şi ceva de oi, iar el m-a ajutat să le trec iarna. Mi-a furnizat lucernă, că el are multe silozuri şi terenuri aici, la noi, lângă Dunăre. Contra cost, bineînţeles. Domnu’ Iancu e un om deosebit. Ştie ce e aia munca de jos”, ne asigură controversatul Cimino.

BĂLCEŞTI, VÂLCEA. Alexandru Andrei a urmărit sâmbătă la televizor valurile iscate de dezvăluirile EVZ (Foto: Vlad Stănescu)

PLÂNGEREA

„Iancu era în spatele gratiilor”

Speriat, Alexandru Andrei spune că, iniţial, a avut de gând să plece „glonţ” către Râmnicu-Vâlcea, unde deţine un apartament. Îi era teamă ca nu cumva răpitorii să se răzgândească şi să-l caute, peste noapte, la casa din oraşul Bălceşti.

„Am ajuns în dreptul Metro, la ieşirea din Craiova, şi m-am gândit să mă refugiez acolo, măcar erau oameni, agenţi de pază. M-au răpit pe la orele două-trei ziua şi m-au ţinut până la şase-şapte. Era deja întuneric, aproape de ora închiderii la Metro. L-am sunat pe partenerul meu Mihai Gună. Acesta mi-a spus să chem poliţia, aşa că am sunat la 112”.

Peste noapte, poliţia a reuşit să-i localizeze şi să-i identifice pe răpitori, în frunte cu Iancu, toţi fiind duşi la sediul IPJ Dolj. „Spre dimineaţă am fost condus la subsol, unde era arestul, să-i identific. Iancu era în faţa mea, în spatele gratiilor, degeaba spune că nu a fost reţinut”, îşi aminteşte Andrei, zâmbind cu ciudă.

Victima spune că, ulterior, i s-a promis chiar şi „un portbagaj de bani, să-mi retrag plângerea. Nu am, dom’le, nevoie de banii lor. Ceea ce mi-au făcut ei mie... Şi mie ca mie, da’ soţiei, dom’le... Să mă ameninţe că-mi omoară copilul... Nici toţi banii din lume nu cumpără aşa ceva!”.

Cum varianta banilor pentru retragerea plângerii a picat, gruparea lui Costel Iancu s-a reorientat, adaugă Andrei: „M-au şantajat cu Garda Financiară, m-au reclamat peste tot, poliţie, mi-au venit cred că sute de controale la firme. Se lăudau că au relaţii. N-au găsit, dom’le, nimic, nimeni. Eu nu am nicio condamnare.”

ESCHIVĂ

Berceanu se ascunde

Preşedintele PDL Dolj, Radu Berceanu, a declarat sâmbătă, pentru Mediafax, că EVZ nu ar fi încercat să-l contacteze în legătură cu scandalul. „Eu am stat în redacţia centrală a ziarului «Evenimentul zilei», de la ora 11.00 până la ora 13.30, joi, cu o zi înainte de apariţia articolului. Cu Ioana Lupea, cu Mircea Marian, pentru a realiza un interviu (...) Nimeni nu m-a întrebat absolut nimic despre chestiunea asta, care a apărut a doua zi. Mai mult, scrie în ziar, şi-mi pare rău că apar şi astfel de nuanţe, că nu am putut fi găsit până seara. Eu, de la ziar, am plecat direct la minister, unde am stat până la 20.45, nemişcat din birou”.

Până la ora la care Radu Berceanu a părăsit joi redacţia, numirea lui Constantin Iancu în fruntea ANIF nu era confirmată oficial. Berceanu a fost sunat pe mobil în repetate rânduri, începând cu ora 16.00, de mai mulţi dintre jurnaliştii redacţiei. În plus, lui Berceanu i-au fost transmise, atât joi, cât şi ieri, SMS-uri prin care era rugat să răspundă la telefoanele EVZ pentru o declaraţie pe marginea cazului „Dom’ Costel”.

DEZVĂLUIRE

Demnitarul interlop

EVZ a dezvăluit, săptămâna trecută, că proaspătul director general al ANIF, din cadrul Ministerului Agriculturii, Costel Iancu, este urmărit penal pentru constituire a unui grup infrac ţional organizat, lipsire de li ber tate, lovire şi ameninţare. Iancu, împreună cu şeful or ga nizaţiei PDL Dolj, Radu Berceanu, au negat, iniţial, informaţia.

Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) a confirmat dezvăluirile EVZ, iar Costel Iancu şi-a anunţat sâmbătă demisia.

CITIŢI ŞI: