Dolarul lovește mai rău decât francul! Ratele la credite cresc cu sute de lei

Dolarul lovește mai rău decât francul! Ratele la credite cresc cu sute de lei

Românii cu credite în dolari trec printr-o experiență chiar mai grea decât a celor cu împrumuturi în franci. Cursul dolar/leu a crescut cu peste 20% de anul trecut, ceea ce înseamnă câteva sute de lei în plus la o rată de câteva sute de dolari.

Ieri a demarat planul uriaș prin care Banca Centrală Europeană vrea să revigoreze economia Zonei euro.

Pe piețele financiare vor ajunge nu mai puțin de 1,1 trilioane de euro. Volumul imens de euro din piață va conduce la scăderea acestei monede și întărirea dolarului, care a crescut puternic în ultima perioadă. Ieri, cotația în raport cu leul a ajuns la un nou maxim istoric, de 4,07 lei/dolar. Afectați direct sunt românii cu credite în dolari, dar și restul populației, deoarece creșterea monedei americane se resimte și în prețul benzinei, dar și al altor produse.

230 de lei în plus la o rată de 300 de dolari

Ne puteți urmări și pe Google News

Cotația leului în raport cu leul a crescut cu 8% de la începutul anului până acum. Dacă pentru o rată de 300 de dolari un debitor cu venituri în lei plătea, la începutul anului, 1.131 de lei, acum achită nu mai puțin de 1.221 lei, adică cu 90 de lei mai mult. Față de jumătatea anului trecut, diferența este și mai mare. Astfel, cursul din prezent este cu circa 23% mai mare față de nivelul de 3,3 lei/dolar, de la jumătatea lui 2014.

Asta înseamnă că, pentru aceeași rată de 300 de dolari, un îndatorat plătea anul trecut 990 de lei, iar de atunci până acum s-au mai adăugat 230 de lei.

În România există câteva mii de persoane cu credite în dolari. „Mulți dintre cei care au credite în dolari au și venituri în dolari. Pentru cei care încasează doar venituri în lei, singura soluție este o negociere cu banca, pentru a nu intra în incapacitate de plată”, recomandă un specialist în domeniul financiar.

Se scumpește și benzina

De asemenea, dolarul intervine și în calculul prețului benzinei, în condițiile în care barilul de petrol este comercializat în dolari. Este și motivul pentru care, deși petrolul nu s-a mai scumpit de la începutul anului, atunci când prețul a fost transformat din dolari în lei, am văzut o scumpire a benzinei și motorinei la pompă. Prețul a crescut cu circa 50 de bani pe litru, din ianuarie, iar combustibilii s-ar putea scumpi în continuare.

Întărirea dolarului oferă însă și motive de bucurie, pentru acele firme, în special din domeniul IT, care exportă pe piața americană, și care câștigă astfel mai mult pentru contracte.

Ar putea egala euro

În ritmul în care a evoluat în ultimul timp, dolarul ar putea ajunge în curând la același nivel cu euro, apeciază un trader de pe piața bancară. Un euro valora ieri 4,44 lei.

Vestea bună este că investitorii care renunță la euro ar putea cumpăra, în viitorul apropiat, și monede de pe piețele emergente, cum ar fi leul.

„Dacă până acum un prag de jos, chiar apărat de BNR, era de 4,4 lei, am putea vedea săptămânile sau lunile viitoare, un nivel de 4,38 lei/euro, să zicem”, a mai precizat traderul citat. Efectul ar fi atât o ieftinire a ratelor creditelor în euro, cât și a importurilor din zona euro.