Reguli noi la vânzarea mașinilor second-hand. Intră în vigoare în scurt timp

Reguli noi la vânzarea mașinilor second-hand. Intră în vigoare în scurt timp Politia Romana. Sursă foto: Facebook

București. Regulile pentru vânzarea mașinilor second-hand se schimbă, iar tranzacțiile se vor face online. Procedura va fi implementată până la finalul acestui an. Începând cu anul viitor, legea va permite ca înmatricularea vehiculelor să se facă online.

 

Tranzacțiile cu automobile second-hand, înmatriculate în România se vor face prin intermediul unei platforme online, dgpci.mai.gov.ro. Informația a fost prezentată într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

Regulile se schimbă la vânzarea vehiculelor

Procedura de vânzare a vehiculelor second hand se vor derula în mai multe etape. Regulile vor fi obligatorii pentru toți cei care vând sau cumpără astfel de mașini.

Conform procedurii, în prima fază, vânzătorul va trebui să scoată certificatul de atestare fiscală de la autoritățile locale. Doar în baza acestui document care atestă că nu are datorii la stat va putea trece la vânzarea mașinii.

De partea cealaltă, cumpărătorul va trebui să se înscrie în platformă și va putea solicita transcrierea proprietății online. Astfel nu va mai fi nevoie să se deplaseze la sediul serviciului public comunitar sau al organului fiscal local pentru înscrierea vehiculului în evidențele fiscale.

Regulile propuse implică un schimb de informații între autoritățile implicate în tranzacțiile auto.

Inmatriculare

Înmatricularea mașinilor. Sursa foto: Dreamstime.com

Înmatricularea vehiculelor se face online din 2025

Conform noilor reguli, nu doar vânzările de autovehicule se va face online, ci și înmatricularea acestora. Măsura va intra în vigoare începând cu anul 2025. Înmatricularea se va face online, iar plăcuțele vor fi livrate la domiciliul proprietarului, prin curier.

„Procedura vizează un schimb de informaţii invers, de la autoritatea locală către instituţia noastră prin care, ne propunem prin interogări automate, să putem verifica  posibilitatea vânzătorului de a încheia contractul de vânzare compărare”, a explicat Silviu Arsenescu, director adjunct DGPCI.

Astfel, pentru a fi aplicate regulile noi, este nevoie ca platforma Direcției Generale de Înmatriculări să devină funcțională. Cei interesați vor trebui să urmeze o serie de pași. În primul rînd vor trebui să-și deschidă un cont de platforma online. Apoi, vor trebui să încarce online documentele necesare, fără să mai fie nevoiți să le prezinte la ghișeu.

Autoritățile vor verifica documentele, iar după verificare, șoferul va primi acasă certificatul de înmatriculare și plăcuțele cu numere de înmatriculare.

Traficul din București

Trafic. Sursa foto: Arhiva EVZ

Regulile pentru verificarea unui autovehicul furat

Achiziționarea unui autovehicul second-hand implică, de cele mai multe ori, și anumite verificări. De aceea, este foarte important, pentru un cumpărător, să verifice documentele și istoricul mașinii de cumpărat.

Regulile pentru verificarea unui vehicul furat implică identificarea numărul de identificare al vehiculului (VIN). Potențialul cumpărător trebuie să se asigure că acesta același cu cel înscris în documentele mașinii.

Numărul VIN se găsește de obicei pe plăcuța de identificare situată sub capotă, pe motor sau în zona ușii șoferului. De asemenea, acesta este înscris pe stâlpul din partea stângă a șoferului, peretele frontal, podeaua din dreptul scaunului din dreapta sau podeaua portbagajului.