DNA l-a REȚINUT pe șeful ISJ Mureș. „Evenimentul zilei” a avut dreptate! Liceul Romano-Catolic din Târgu Mureș a fost înființat ILEGAL

DNA l-a REȚINUT pe șeful ISJ Mureș. „Evenimentul zilei” a avut dreptate! Liceul Romano-Catolic din Târgu Mureș a fost înființat ILEGAL

Cazul prezentat de „Evenimentul zilei” în iulie 2016, în care relatam că părinții copiilor și conducerea Colegiului Național „Unirea”, din Târgu-Mureș, susțin că Liceul Romano- Catolic, căruia a fost nevoit să îi cedeze spații de învățământ, a fost înființat ilegal, este confirmat de o anchetă a DNA. Procurorii anticorupție l-au „săltat”, joi, pe șeful Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Mureș, chiar de la birou. Ștefan Someșan este acuzat atât de implicare în înființarea ilegală a liceului cu predare în limba maghiară, dar și de luare de mită în cazul titularizărilor pe posturi a unor profesori.

Surse bine informate din cadrul Ministerului Educației Naționale au dezvăluit, pentru „Evenimentul zilei”, că Ștefan Someșan, șeful Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Mureș a fost „săltat” de procurorii anticorupție, joi, chiar de la sediul instituției. Informația ne-a fost confirmată și de Livia Săplăcan, purtătorul de cuvânt al DNA care ne-a precizat că liderul învățămânutlui din judeșul Mureș a fost reținut pentru 24 de ore.

Din primele informații citate, „pe surse”, de agerpres reiese că inspectorul general școlar al județului Mureș, Ștefan Someșan, a fost ridicat, joi, de procurorii anticorupție, într-un dosar în care este cercetat pentru mai multe acuzații, inclusiv referitoare la înființarea Liceului Teologic „Rakoczi Ferenc” din Târgu Mureș.

Surse judiciare au declarat, pentru agerpres, ceea ce „Evenimentul zilei” dezvăluise încă din luna iulie: în dosarul de la DNA, lui Ștefan Someșan i s-ar imputa faptul că, prin acte suspectate a fi fost falsificate, acesta ar fi încercat să promoveze interesele nou-înființatului liceul, în detrimentul Colegiului Național „Unirea”, de la care ar fi fost preluate abuziv o serie de clase.

În dosar ar mai fi vorba despre primirea de foloase necuvenite în legătură cu modul în care s-ar fi organizat concursurile de titularizare pe post, dar și cele de directori de școli.

Sursele au precizat că în dosar ar fi vizați și alți angajați ai Inspectoratului Școlar Județean Mureș.

„Evenimentul zilei” sesizase, pe 28 iulie 2016, cazul elevilor forțați să plece dintr-o unitate de învățământ din Transilvania.Într-un memoriu adresat Ministerului Educației Naționale (MEN), prim-ministrului Dacian Cioloș și președintelui României, Klaus Iohannis, cadre didactice, părinţi şi elevi din Colegiul Naţional „Unirea”, din Târgu Mureș au solicitat o anchetă guvernamentală menită să elucideze modul în care a fost retrocedată clădirea instituției de învățământ către Biserica Romano-Catolică, dar și modul în care sunt obligați să evacueze spațiile de învățământ. Totodată, un grup de părinți a înaintat prefectului județului Mureș un memoriu în care arată că Liceul Romano-Catolic, care funcționează într-un corp de clădire al Colegiului „Unirea”, a fost înființat ilegal. Aceștia îl acuzau pe inspectorul școlar general al ISJ Mureș, Ștefan Someşan, că a dispus înființarea acelei unități de învățământ cu încălcarea legii. „Deși nu îndeplinea condițiile legale pentru obținerea personalității juridice - nu avea minimum 300 elevi, nu exista Hotărâre de Consilu Local, nu dispunea de patrimoniu propriu și nici de sediu – nedeținând contract de închiriere sau comodat valabil încheiat, Inspectoratul Școlar Mureș emite Decizia nr 1145/2014 ”, se arată în memorial adresat prefectului.

Fostul director al Colegiului Național „Unirea”, Andreea Naznean, a explicat, pentru „Evenimentul zilei”, că inspectorul școlar județean a emis o decizie de înființare a unei unități de învățământ, la aceeași adresă cu Colegiul „Unirea”, pe 12 septembrie 2014, înainte de o hotărâre a Consiliului Local, care a fost dată abia pe 16 septembrie 2014. Acea hotărâre a fost atacată, însă, de prefect iar Curtea de Apel Târgu Mureș a stabilit că e ilegală. Drept urmare, susțin profesorii, nu mai putea funcționa o altă unitate de învățământ în acea locație. „Nimeni nu a văzut vreo hotărâre a Consiliului Local, îndreptățit să ia această decizie”, susține Andreea Naznean. Ca să poată funcționa, liceul nou înființat a atras de la Colegiul „Unirea” clasele cu predare în limba maghiară din ciclul primar și gimnazial „fără respectarea procedurilor privind planul de școlarizare”.

Ce declara Someșan, pentru EVZ

Șeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Mureș, Ștefan Someșan, susține că a respectat legea și că a încercat să tempereze acest scandal despre care susţine că este o neînţelegere între conducerea Colegiului „Unirea" şi cea a Liceului Romano-Catolic. „Planul de învăţământ a fost aprobat pe baza rapoartelor înaintate de cele două unităţi de învăţământ. Nu merg eu să le număr clasele”, declara Someşan.  Acesta susținea că liceul cu predare în limba maghiară funcţionează legal. El a adăugat că se va respecta contractul semnat între Biserica Romano-Catolică și Primăria Târgu Mureș, iar cele două clase cu elevi români nu vor fi evacuate.  În acest context, Andreea Naznean ne-a explicat că este vorba despre un contract valabil pe 20 de ani, începând din anul 2014.

Fosta directoare: „Praf în ochi”

Pe de altă parte, directorul Liceului Romano-Catolic, Tamasi Zsolt, ne-a declarat că problemele legate de eliberare a două clase au apărut atunci când, față de înțelegerea inițială, au venit mai mulți elevi decât preconizau la acest liceu. El susţine că s-a stabilit, de comun acord cu conducerea Colegiului "Unirea", cedarea treptată a claselor, de-a lungul anilor şcolari, în funcţie de numărul de elevi care îşi desfăşoară activitatea în Liceul Romano-Catolic. „Vom cere un act adițional la contract, iar prin Hotărâre de Consiliu Local eu cred că îl vom obține, iar cele două clase vor trebui eliberate”, susține Tamasi. Şi el ne-a spus că liceul este înfiinţat legal, deşi reprezentanţii  instituţiei abilitate din partea MEN să îşi dea acordul pentru funcţionare, ARACIP, au vizitat unitatea de învăţământ abia în luna octombrie, anul trecut, la o lună după începerea şcolii. Despre prezenţa deputatului Laszlo Borbely la întâlnirea cu conducerea Colegiului "Unirea", Tamasi ne-a precizat că liderul UDMR face parte din Consiliul de Administraţie şi, în această calitate, a venit să verifice situaţia claselor pentru renovarea acestora pe timpul verii.

„Cazul celor două clase este doar praf în ochi. Adevărata problemă este modul în care s-a înfiinţat Liceul Romano-Catolic. De aceea cred că se fac şi presiuni  iar ei se grăbesc să acopere această ilegalitate", a concluzionat Andreea Naznean.

Sesizări de acum doi ani

Cazul retrocedării clădirii către Biserica Romano-Catolică a intrat în atenţia DNA, la sesizarea lui Dan Tanasa președinte al Asociației Civice pentru Demnitate în Europa. În dosarul nr. 150/P/2015 a fost dispusă începerea urmăririi penale in rem sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu.

Pe blogul dantanasa.ro, se precizează că ancheta a fost demarată după ce Asociația Civică pentru Demnitate în Europa (ADEC) a sesizat, în noiembrie 2014, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la suspiciunea comiterii unor ilegalități în cazul retrocedării imobilului din str. Mihai Viteazu, din municipiul Târgu Mureș, acolo unde, în prezent, funcționează Colegiul Național "Unirea".

Imobilul în cauză a fost retrocedat de către Guvernul României în anul 2004 în ciuda faptului că acest imobil nu a aparținut niciodată Episcopiei Romano-Catolice de Alba Iulia sau Parohiei Romano-Catolice Târgu Mureș. Cu privire la ilegalitatea retrocedării în acest caz s-au pronunțat, deja, în repetate rânduri prof. dr. Ioan Sabău Pop și dr. Vasile Lechințan, personalități avizate în acest domeniu.