DNA a renunțat în dosarul lui Toni Greblă la acuzația de încălcare a embargoului impus de Rusia

DNA a renunțat în dosarul lui Toni Greblă la acuzația de încălcare a embargoului impus de Rusia

Deși la reținerea fostului judecător se vorbea de conspirația de a face exporturi în Rusia, infracțiunea nu se găsește în rechizitoriul trimis instanței

Procurorii anti corupție au renunțat, în dosarul fostului judecător CCR, Toni Greblă, la urmărirea penală împotriva generalului(r)Bartolomeu Săvoiu. Acesta a fost acuzat că ar fi ințiat și condus o grupare infracțională care, în 2014, s-a constituit pentru a iniția raporturi comerciale (import export cu produse agro-alimentare) pe filiera România – Federația Rusă, încălcând în acest fel embargoul impus de Moscova. Asta, deși anchetatorii au decis, la începerea urmăririi penale, să dea presei comunicate în care să spună că Toni Greblă încalcă legile internaționale și duce produse alimentare în Rusia.

Embargoul despre care se vorbea în comunicatele vremii fusese instituit de Federația Rusă împotriva produselor agroalimentare provenite din UE, iar pentru astfel de infracțiune, dacă ar fi existat, Toni Greblă și cei din „grupul infracțional” probabil că ar fi trebuit să fie decorați și premiați.

FOTO: Bartolomeu Săvoiu

Săvoiu: „Mascații au fost respectuoși”

Deschis în ianuarie 2014, dosarul cunoscut drept „struți și capre” pentru Toni Greblă, pe atunci judecător la Curtea Constituțională, ridicat de pe stradă sub acuzația de corupție, s-a dovedit o acuzație care i-a schimbat cariera și viața. Întrun interviu recent, fostul judecător spunea că toți prietenii l-au părăsit, considerând că nu mai pot ține legătura cu el, fără să se expună. Surpriză, însă! În septembrie 2015, procurorii renunță la o parte din acuzații și îl scot din dosar pe Bartolomeu Săvoiu, pentru că acuzațiile nu se susțin. Concret, acuzațiile erau legate de embargoul impus de Federația Rusiei și prevedea stoparea importurilor din UE. Așa cum susțineau procurorii, Toni Greblă și grupul său infracțional au încălcat acest embargou. În procesul verbal de aducere la cunoștință a calității de suspect, gen(r) Bartolomeu Săvoiu a aflat cu stupoare că „cele cinci persoane menționate au constituit un grup infracțional organizat cu scopul de a iniția raporturi comerciale pe linia România – Federația Rusă, cu interpunerea Turciei, pentru eludarea deciziei de instituire de către Rusia a unui embargou unilateral asupra importurilor de produse agro – alimentare din Uniunea Europeană. În fapt, embargoul unilateral al Rusiei este un răspuns la instituirea regimului autonom de sancțiuni de către Uniunea Europeană Rusiei”, scriu procurorii DNA în documentul de acuzare al persoanelor.

„Erau cameramani și presă la intrare”

Bartolomeu Săvoiu își amintește despre momentul descinderii procurorilor DNA acasă la el, în cuvinte care îmbină râsul cu plânsul. „M-am trezit cu ei la 6 dimineața. Soția mea a auzit bubuituri în ușă și s-a dus să verifice pe sistemul video cine este. Erau mascați și procurori. I-a poftit în casă și le-a făcut câte o cafea, până m-am îmbrăcat eu. Au fost civilizați și respectuoși. Am plecat cu duba lor și am ajuns la DNA în jur de ora 8. Erau cameramani și presă la intrare și m-au întrebat multe ziariștii, dar încă nu știm ce se întâmplă. Am fost invitat într-o sală să aștept. Am așteptat destul de mult și acolo mai erau multe persoane. Când mi s-a spus despre ce e vorba nu am știut ce să spun. Le-am explicat că noi nu puteam să încălcăm un embargou instituit, pus de ruși. Noi eram în UE. Deci UE avea un embargou impus Rusiei pe bani, armament și sisteme de securitate. Cel despre care se vorbea era impus de Rusia”, povestește Bartolomeu Săvoiu.

Ancheta a durat peste un an

Săvoiu susține că în momentul în care a părăsit DNA „răul era deja făcut”. „Ziariștii aveau definită infracțiunea pentru care eram cercetați și aveau convingerea că așa a fost. Nu le-aș fi putut schimba cu nimic povestea pe care o învățaseră de la procurori”, spunea fostul general. Ancheta a durat peste un an de zile. Bartolomeu Săvoiu a fost scos de sub urmărirea penală în acest dosar, doar reputația sa a rămas pătată de știrile difuzate pe canalele de știri la începutul anului 2015.

Legile Big Brother s-au întors împotriva judecătorului CCR

Contactat telefonic, fostul judecător CCR Toni Greblă a susținut că a fost o acuzație falsă și că nu s-a confirmat nimic din acuzațiile procurorilor în acest sens. Mai mult, acesta a declarat că ar fi trebuit să fie premiat, dacă lucurile s-ar fi dovedit reale. „Noi nu am încălcat nici un embargou. Povestea a stat altfel. Dacă ar fi fost adevărat, ar fi trebuit să fim premiați. Embargoul pe alimente a fost instituit de Rusia și nu de UE. Un ofițer SRI mi-a spus că dacă cineva ar fi încălcat embargoul impus de Moscova, ar fi trebuit să fie premiat, decorat de UE sau ar fi trebuit să ceară azil în Rusia. Nu e posibil să încurci așa lucurile”, a mai spus Toni Greblă, fost judecător.

„Descinderile se făceau la cercul meu de cunoscuți”

Pe de altă parte, fostul magistrat CCR susține că a fost interceptat ilegal și că i s-au încălcat drepturile prin interceptările realizate atât ambiental, în casă, wc, dormitor, de către ofițerii SR și procurorii DNA. Acesta declară că în dosar nu există interceptările și că încercă acum să afle unde sunt acestea și cine ar putea să se folosească de ele.

Toni Greblă a fost unul dintre judecătorii care au votat împotriva legii Big Brother, considerând că încalcă Constituția. „Ar trebui să începem cu contextul. În iunie şi septembrie 2014, CCR declara necunostituţională primele legi Big Brother. Legi dorite de SRI şi DNA, în principal. Pe de o parte, au avut o comunicare publică pentru a spune cât de importante sunt aceste legi, pe de altă parte au început presiuni nepermise, declaratii de o agresivitate ieșite din comun făcute de Maior, Coldea, Kovesi”, spunea fostul magistrat. Pe de altă parte, acesta povestea despre reținerea sa: „ (…)DNA a venit cu 45 de percheziţii domiciliare şi informatice şi am fost luat de acasă. Descinderile se făceau la cercul meu de prieteni şi cunoscuţi. Am fost invitat cu mandat și cu 200 de metri înainte de a ajunge la DNA au aprins sirenele pentru că acolo era toată presa”, a declarat Toni Greblă. Procurorii susțin că Greblă ar fi primit materiale electorale pentru campania din 2012, un autoturism BMW, struți, capre şi două rochii de la finul său, omul de afaceri Ion Bîrcină, pentru a interveni în sprijinul firmelor acestuia