Diversiune cu cai verzi pe pereți. Vecinii și nu preoții au cerut ștergerea graffiti-ului cu Sfântul Gheorghe din centrul Capitalei

Diversiune cu cai verzi pe pereți. Vecinii și nu preoții au cerut ștergerea graffiti-ului cu Sfântul Gheorghe din centrul Capitalei

Tărăboiul declanșat de apariția unei picturi murale non-conformiste, ce-l înfățișa pe Sf. Gheorghe omorând balaurul, pe o clădire din București, a băgat Biserica, pe nedrept, într-o ecuație din care nu face parte. „Opera” a fost acoperită ca urmare a protestului vecinilor

Graffiti-ul înfățișându-l pe Sfântul Gheorghe omorând balaurul, pictat de niște tineri pe peretele clădirii de pe str. Băniei nr.5, chiar lângă Biserica Sfîntul Gheorghe-Nou, de le Kilometrul 0 al României, continuă să facă vâlvă chiar și după ce a fost șters. Vecinii din imobilele alăturate au protestat față de „opera de artă” pe care au caracterizat-o blasfemiatoare. Avocata Grațiela Bârlă, în calitate de președinte al Asociației de Proprietari ai imobilului imediat învecinat, a luat atitudine vizavi de creația murală apărută, coincidență sau nu, în ajunul praznicului Sfântului Gheorghe de pe 22 aprilie.

Proprietarul casei, un cetățean olandez care fusese inițial de acord cu pictura le-a cerut „pictorilor” să o acopere. Lucru care s-a și realizat. Dar fără vreo presiune din partea Bisericii, așa cum s-a speculat în presă și pe rețelele de socializare.

Ne puteți urmări și pe Google News

FOTO: „Opera” de graffiti a fost ștearsă la cererea vecinilor

Astfel, într-un comunicat difuzat către mass-media, dar nebăgat în seamă mai de nimeni, Consiliul Parohial al Bisericii Sfântul Gheorghe-Nou atrage atenția că nu are nicio calitate să cenzureze desenul respectiv și competența pentru apariția unor astfel de manifestări într-o zonă protejată istoric aparține autorităților statului. În comunicat se mai mai arată că dacă unii dintre membrii Consiliului parohial și-au exprimat opiniile, au făcut-o în nume personal, în calitate de simpli cetățeni și credincioși.

Oamenilor nu le-au plăcut dracii pe pereți

Avocata Grațiela Bârlă, reprezentanta locatarilor cărora nu le-a plăcut interpretarea non-conformistă a tinerilor artiști, considerând-o blasfemie, confirmă că proprietarul și-a dat acordul ca peretele să fie pictat, creat, a dispus acoperirea picturii: „Și-a dat seama că a intrat într-o zonă delicată!”. Avocata grafitti- ul nu a avut avize nici de la Primăria Generală, nici de la Ministerul Culturii: „Într-o arie protejată istoric nu ai voie nici măcar să schimbi ferestrele sau culoarea clădirii, darămite s-o pictezi!”. Grațiela Bârlă susține că dânsa a luat atitudine în urma solicitării cetățenilor din asociația sa de proprietari: „Nu le-a plăcut să vadă draci pe pereți! Au considerat-o blasfemiatoare. Eu cred că s-a reinterpretat un simbol cultural și religios universal într-o manieră inadecvată!”.

O diversiune anti-religioasă

Avocata mai spune că, acum, se încearcă o diversiune: „Autorii spun că li s-a pus pumnul în gură, că este o cenzură! Nu este adevărat... Legea este aceeași pentru toți! Părerea mea este că a fost un act premeditat al cărui scop a fost punerea în dificultate a Bisericii! Dacă rămânea, pictura ar fi dat un mesaj distorsionat asupra unui simbol religios. Acum, că au acoperit-o, vinovați pentru asta sunt credincioșii și Biserica lor! Or, nu este vorba de așa ceva. E vorba de respectarea legii!”. Ca un punct de vedere personal, Grațiela Bârlă spune că: „Cine a făcut acea pictură a avut exact reprezentarea mesajului pe care vrea să-l transmită și care e contrar celui religios!”.