Dezvoltarea serviciilor sociale este o prioritate pentru persoanele vârstnice

Dezvoltarea serviciilor sociale este o prioritate pentru persoanele vârstnice

Asociația Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor „OMENIA” București trage un semnal de alarmă vizavi de problemele cu care se confruntă persoanele vârstnice

Vârsta a treia, ca și problematică, reprezintă o preocupare a ultimelor decenii, fiind abordată multidiciplinar, atât de către sociologi, cât şi de economişti, analişti politici, medici şi psihologi, în contextul îmbătrânirii progresive a populaţiei şi a dezechilibrului dintre tânăra generaţie şi cele mai vârstnice.

Slaba dezvoltare a serviciilor sociale, legislația în vigoare în ceea ce privește standardele de calitate, pe de o parte, și finanțarea serviciilor sociale pe de altă parte, precum și modificările legislative actuale, tendința de îmbătrânire demografică care conduce la scăderea populației active și generează presiuni asupra sistemului de pensii sunt câteva din punctele cheie ale acestei dezbateri.

S-a conturat tot mai mult necesitatea dezvoltării capacității de elaborare a politicilor publice destinate vârstei a treia

Ne puteți urmări și pe Google News

Serviciile sociale, o prioritate

Asociaţia CARP OMENIA alături de partenerii săi, Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii şi Opportunity Associates România, au organizat, miercuri, 23 martie 2016, consultarea publică cu tema „Serviciile sociale și importanța lor în asigurarea calității vieții persoanelor vârstnice”. În urma acestei dezbateri finale s-a conturat tot mai mult necesitatea dezvoltării capacității de elaborare a politicilor publice destinate vârstei a treia, acesta devenind și principalul obiectiv al viitoarelor demersuri pe care CARP OMENIA și partenerii săi din cadrul proiectului și l-au asumat împreună cu autoritățile publice centrale și locale prezente. Dezvoltarea serviciilor sociale trebuie sa devină o prioritate și în cazul României, pentru că, la nivel european, acestea reprezintă un mijloc vital pentru atingerea obiectivelor de bază ale UE, cum ar fi coeziunea socială, economică și teritorială, ocuparea forței de muncă, incluziunea socială și creșterea economică. În cadrul consultării a fost subliniată importanța C.A.R.P.- urilor în viața vârstnicilor din România, deoarece acestea asigură riscul de excluziune financiară.

Pensionarii cu venituri reduse, care nu au posibilitatea de a face un credit la bancă sau să se împrumute de la rude au ca singur resort acest timp de asociație. Dar, pe lângă acest tip de activitate aceste asociații dezvoltă și numeroase servicii sociale pentru vârstnici.

În urma acestei dezbateri finale s-a conturat tot mai mult necesitatea dezvoltării capacității de elaborare a politicilor publice destinate vârstei a treia, acesta devenind și principalul obiectiv al viitoarelor demersuri pe care Asociaţia CARP OMENIA și partenerii săi și l-au asumat împreună cu autoritățile publice centrale și locale prezente.